Tag: przekąska

Sałatka z burratą

Sałatka z burratą

Nie masz, z czym podawać burratę? Przedstawiam pomysł na klasyczną włoską sałatkę z serem burrata oraz szynką prosciutto. Przekonaj się, że efektowny posiłek możesz przygotować w kilka minut.

Gniecione ziemniaki z pesto

Gniecione ziemniaki z pesto

Gniecione ziemniaki z pesto to idealna propozycja zero waste na kolację lub jako dodatek do obiadu. Wykorzystaj ziemniaki, które zostały Ci z poprzedniego dania oraz liście rzodkiewki i kalarepy, które zwykle są wyrzucane.

Panini z wołowiną

Panini z wołowiną

Jeśli masz dość tradycyjnych obiadów, sprawdź przepis na włoską, opiekaną kanapkę – panini. Przygotowałam ją z wołowiną, dzięki czemu to sycąca propozycja. Opiekana kanapka idealnie nadaję się również do tego, aby zabrać ja na wynos.

Tapenada, pasta z oliwek

Tapenada, pasta z oliwek

Pasta z czarnych oliwek, czyli tapenada, to idealny dodatek do chrupiącego pieczywa czy makaronu. Wystarczy kilka składników i nie więcej niż 5 min, przygotować pyszny dip, który będzie idealną przystawką podczas imprez.

Sajgonki pieczone

Sajgonki pieczone

Uwielbiam kuchnię azjatycką, a Ty? Często przygotowuję różnego rodzaju curry, tajskie zupy czy makaron ryżowy z sosem na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Jednak moim ideałem są sajgonki. Gdy tylko są w menu restauracji, zawsze je zamawiam, ale nigdy sama ich nie przyrządzam, ponieważ…

Tarta francuska z cukinią

Tarta francuska z cukinią

Przekonaj się, że przygotowanie smacznej oraz efektownej (i wciągającej) przystawki może być proste i szybkie. Tartę francuską z cukinią i kozim serem możesz podać podczas spotkań z rodziną, przyjaciółmi lub zabrać ją do pracy. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Szparagi grillowane w szynce szwarcwaldzkiej to sprawdzony, letni przepis. Możesz przygotować je w domu, na patelni grillowej lub podczas spotkań przy grillu. Wystarczą dwa składniki, aby wyczarować efektowną przekąskę.

Aioli

Aioli

Aioli to delikatny, prowansalski sos czosnkowy. I jak dla mnie jest to kwintesencja tego, co najlepsze, czyli w praktyce… majonezu i czosnku – cóż poradzę, że uwielbiam obie te rzeczy? Klasyczne aioli robi się na bazie świeżego czosnku, żółtek oraz oleju lub oliwy z oliwek…

Frytki pieczone

Frytki pieczone

Każdy, kto mnie zna, wie, że uwielbiam frytki. W każdej postaci, tradycyjne czy belgijskie – nie ma dla mnie żadnej różnicy. I tutaj przyznam się do swojej słabości, bo jak jem frytki na mieście, to nie za bardzo wybrzydzam. W praktyce oznacza to, że nawet…

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów, pesto alla siciliana, czerwone pesto – to najpopularniejsze sposoby na określenie włoskiego, aromatycznego sosu, będącego alternatywą dla jego zielonej wersji – pesto bazyliowego. Ja po raz pierwszy przygotowałam je w zeszłym roku, ponieważ miałam suszone pomidory w oleju i nie wiedziałam,…