Pasta z nerkowców

19 stycznia 2020

Pasta z nerkowców

Uwielbiam eksperymentować z kuchnią wegetariańską! Ser z ziemniaka, stek z kalafiora, nic nie jest mi straszne! No dobra, może trochę przesadziłam, wegańskie jajko sadzone to już dla mnie za dużo. Ale pasta/twarożek z nerkowców to chleb powszedni.

Ta wegetariańska pasta do pieczywa przypomina nieco serek topiony, a to dzięki płatkom drożdżowym oraz wędzonej papryce. I wiem, wiem, nieaktywne płatki to nie jest produkt, który można dostać w każdym markecie, ale zdecydowanie warto się po nie wybrać do najbliższego sklepu ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet, ponieważ stanowią aromatyczną przyprawę. Dodaję je nie tylko do wegetariańskich serów (a właściwie ich zamienników), ale także do innych dań, aby nieco podkręcić ich smak.

Wracając jednak do tematu, to super przepis nie tylko dla tych, którzy są na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, ale tak naprawdę dla każdego.

Kanapki można jeść z samą pastą i będą pyszne, ale też z ulubionymi dodatkami. Nie ma smaczniejszego smarowidła! Które jednocześnie… jest dość kaloryczne. Bo niby nic, trochę orzechów, trochę przypraw, a gdy połączysz to z chlebkiem, to nagle dostarczasz sobie 402 kcal na porcję! A do tego 13 g białka, 20 g tłuszczy i 40 g węglowodanów. I to właśnie te tłuszcze sprawiają, że wcale nie chodzisz potem od razu głodny.

Dodatkowo u mnie pasta z nerkowców jest świetnym sposobem na częstsze jedzenie orzechów. Nigdy nie traktowałam ich jako przekąski, pojawiały się jedynie w pesto czy w sałatkach. Biorąc pod uwagę ich znaczenia dla zdrowia, to zdecydowanie za mało.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie (na porcję): 402 kcal

Składniki wegetariańskiej pasty

  • 160 g orzechów nerkowca
  • 20 g płatków drożdżowych
  • 140 g mleka roślinnego (u mnie ryżowe)4
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 kromek chleba żytniego

Przygotowanie pasty z nerkowców do pieczywa

  1. Dzień wcześniej zalej orzechy zimną wodą, pozostaw na noc.
  2. Zblenduj orzechy, płatki drożdżowe, mleko, wędzoną papryką i sok z cytryny na gładką pastę.
  3. Podawaj z chlebem.
Wegańska pasta serowa

Nerkowce – wartości odżywcze, kalorie

Jak często jadasz orzechy nerkowca? U mnie, obok orzechów włoskich i pistacji, to ulubiony rodzaj. Zastąpiły nawet orzeszki ziemne w daniach azjatyckich, a do tego… przepięknie prezentują się na zdjęciach. Ale to oczywiście niejedyny powód, dla którego po nie sięgam.

Zacznę jednak od ich wartości energetycznej – w 100 g nerkowców są 553 kcal. I całe mnóstwo wartości odżywczych. Całkiem sporo białka (18,22 g), błonnika oraz witaminy C, E i K, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, potasu oraz magnezu. A to i tak nie koniec listy.

Regularne spożywanie nerkowców zapobiega wypadaniu włosów, a także wzmacnia paznokcie. Wspiera układ nerwowy dzięki witaminom z grupy B. I orzechy na diecie odchudzającej są jak najbardziej wskazane, ponieważ dzięki zdrowym tłuszczom, zapewniają sytość na dłużej oraz zmniejszają apetyt.

A więc kiedy po nie sięgniesz?


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Chlebek czosnkowo-ziołowy

Chlebek czosnkowo-ziołowy

Chcesz poznać przepis na chleb ziołowy, który przygotuje nawet laik? W takim razie szybko wskakuj do wpisu z chlebkiem czosnkowym do odrywania. To idealna propozycja na grilla, piknik czy przekąskę na imprezę – dowiedz się więcej.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *