Sałatka chlebowo-pomidorowa

28 lutego 2020

Sałatka chlebowo-pomidorowa

Mamy luty, dlatego… przygotowania do sezonu grillowego czas zacząć. Może to ta wiosenna zima, ale ja z utęsknieniem myślę o spotkaniach na działce i tych wszystkich pysznościach, które zrobię. A na razie oczekiwanie powinna mi osłodzić ta sałatka na grilla, czyli tak naprawdę sałatka chlebowa z pomidorami, która idealnie sprawdzi się na tę okazję. Jest lekka, aromatyczna, świeża. Póki co u mnie zaprezentowała się w roli fit kolacji (polecam dodanie do niej mozzarelli), ale już niedługo… sam wiesz co.

Nie jest to taka szybka propozycja jak zwykle, ponieważ trzeba do niej upiec paprykę, ale ja akurat wykorzystałam fakt, że piekłam inne danie, więc zrobiłam to tak bardziej przy okazji. Tobie też polecam takie sprytne gotowanie, bo oszczędza się wtedy i prąd i czas. Bo tak, tak, pieczenie, mimo iż potencjalnie dłuższe, jest mniej czasochłonne, ponieważ nie stoisz przy potrawie i jej nie mieszasz.

Ale wracając już do tematu, czyli pysznej sałatki z pomidorów, to może pełnić ona zarówno rolę przystawki na zimno, dodatku do obiadu, jak i kolacji. I jestem pewna, że ci zasmakuje. Co więcej! Jeśli masz czerstwe pieczywo, to właśnie daje ci sposób na to, do czego je wykorzystać. Sałatka chlebowa to zdecydowanie lepszy pomysł niż marnowanie jedzenia.

A jeśli jesteś na diecie odchudzającej lub po prostu dbasz o odpowiednią podaż makroskładników, to na pewno chcesz się dowiedzieć, że dzisiejsza sałatka z pomidorami ma:

  • 7 g białka,
  • 6 g tłuszczy,
  • 37 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie (na porcję): 222

Składniki na sałatkę

  • 3 duże pomidory (u mnie żółte)
  • 2 duże papryki
  • 2 bułki pełnoziarniste (u mnie razem 180 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 fileciki anchois
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki z pomidorów

  1. Nastaw piekarnika na 220 stopni. Blasze wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Pokrój paprykę w plastry, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Bułki pokrój w kostkę, przełóż na blachę.
  4. Wstaw pieczywo i paprykę do piekarnika.
  5. Paprykę piecz 20 min, natomiast grzanki musisz wyciągnąć wcześniej – 5 min powinno im wystarczyć, aczkolwiek powinieneś je sprawdzać.
  6. W tym czasie pomidory pokrój w kostkę. Czosnek, kapary i anchois drobno posiekaj.
  7. Upieczoną paprykę pokrój w kostkę (ja nie obieram ze skórki). Wymieszaj z pomidorami oraz pastą z kaparów, anchois i czosnku.
  8. Przed podaniem posyp sałatkę grzankami*.
* Jeśli sałatka jest przeznaczona na dwa dni, wtedy grzanki trzymaj oddzielnie i dodaj do sałatki bezpośrednio przed jedzeniem.
Sałatka chlebowo pomidorowa
Sałatka włoska z pomidorami

Sałatki na grilla – inspiracje

Nie ma nic lepszego niż świeża sałatka do pysznej kiełbaski czy wege burgera z grilla. Dlatego mam dla ciebie dziś kilka propozycji, które idealnie sprawdzą się na tę okazję (oprócz sałatki chlebowej z pomidorami oczywiście). Gotowy? W takim razie łap przepisy na:


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Sałatka z ryżem FIT

Sałatka z ryżem FIT

Sycąca? Tak! Bogata w białko? Tak! Można ją przygotować wcześniej i zapakować na wynoś? Po raz trzeci: tak! I w ten oto sposób właśnie znalazłeś przepis na sałatkę idealną, z ryżem, łososiem i warzywami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *