Mamy luty, dlatego… przygotowania do sezonu grillowego czas zacząć. Może to ta wiosenna zima, ale ja z utęsknieniem myślę o spotkaniach na działce i tych wszystkich pysznościach, które zrobię. A na razie oczekiwanie powinna mi osłodzić ta sałatka na grilla, czyli tak naprawdę sałatka chlebowa z pomidorami, która idealnie sprawdzi się na tę okazję. Jest lekka, aromatyczna, świeża. Póki co u mnie zaprezentowała się w roli fit kolacji (polecam dodanie do niej mozzarelli), ale już niedługo… sam wiesz co.
Nie jest to taka szybka propozycja jak zwykle, ponieważ trzeba do niej upiec paprykę, ale ja akurat wykorzystałam fakt, że piekłam inne danie, więc zrobiłam to tak bardziej przy okazji. Tobie też polecam takie sprytne gotowanie, bo oszczędza się wtedy i prąd i czas. Bo tak, tak, pieczenie, mimo iż potencjalnie dłuższe, jest mniej czasochłonne, ponieważ nie stoisz przy potrawie i jej nie mieszasz.
Ale wracając już do tematu, czyli pysznej sałatki z pomidorów, to może pełnić ona zarówno rolę przystawki na zimno, dodatku do obiadu, jak i kolacji. I jestem pewna, że ci zasmakuje. Co więcej! Jeśli masz czerstwe pieczywo, to właśnie daje ci sposób na to, do czego je wykorzystać. Sałatka chlebowa to zdecydowanie lepszy pomysł niż marnowanie jedzenia.
A jeśli jesteś na diecie odchudzającej lub po prostu dbasz o odpowiednią podaż makroskładników, to na pewno chcesz się dowiedzieć, że dzisiejsza sałatka z pomidorami ma:
- 7 g białka,
- 6 g tłuszczy,
- 37 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie (na porcję): 222
Składniki na sałatkę
- 3 duże pomidory (u mnie żółte)
- 2 duże papryki
- 2 bułki pełnoziarniste (u mnie razem 180 g)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki kaparów
- 2 fileciki anchois
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie sałatki z pomidorów
- Nastaw piekarnika na 220 stopni. Blasze wyłóż papierem do pieczenia.
- Pokrój paprykę w plastry, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Bułki pokrój w kostkę, przełóż na blachę.
- Wstaw pieczywo i paprykę do piekarnika.
- Paprykę piecz 20 min, natomiast grzanki musisz wyciągnąć wcześniej – 5 min powinno im wystarczyć, aczkolwiek powinieneś je sprawdzać.
- W tym czasie pomidory pokrój w kostkę. Czosnek, kapary i anchois drobno posiekaj.
- Upieczoną paprykę pokrój w kostkę (ja nie obieram ze skórki). Wymieszaj z pomidorami oraz pastą z kaparów, anchois i czosnku.
- Przed podaniem posyp sałatkę grzankami*.
Sałatki na grilla – inspiracje
Nie ma nic lepszego niż świeża sałatka do pysznej kiełbaski czy wege burgera z grilla. Dlatego mam dla ciebie dziś kilka propozycji, które idealnie sprawdzą się na tę okazję (oprócz sałatki chlebowej z pomidorami oczywiście). Gotowy? W takim razie łap przepisy na:
- sałatkę z malinami,
- sałatkę z kebabem z kurczaka (kurczaka możesz przygotować na grillu, to będzie pyszne połączenie),
- panzanellę, czyli włoską sałatkę chlebową,
- sałatkę z arbuzem, porem i fetą,
- sałatkę z grillowanym halloumi,
- sałatkę z grejpfrutem i halloumi,
- carpaccio z pomidorów,
- sałatkę cezar z łososiem (rybkę możesz ugrillować).
You must be logged in to post a comment.