Carpaccio z pomidorów

11 kwietnia 2019

Carpaccio z pomidorów

Nie jestem fanką surowego mięsa (a będąc całkowicie szczera – po prostu go nie jadam), dlatego potrawy z jego wykorzystaniem zwykle przygotowuje w wersji… wegańskiej! Do moich ulubionych należy tatar z suszonych pomidorów oraz carpaccio z pieczonych buraków (i pomyśleć, że kiedyś buraków w ogóle nie lubiłam…).

Latem natomiast przetestowałam wersję z pomidorami – jest to błyskawiczny sposób na stworzenia pysznego, zdrowego i kolorowego dodatku do obiadu czy lekkiej kolacji. Takie carpaccio możesz też podać podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną, szczególnie jeśli odbywają się pod gołym niebem.

Nie polecam natomiast tej sałatki o innej porze roku, niż lato. Właśnie wtedy pomidory mają najbardziej intensywny smak, możne je wręcz jeść saute.

Masz kilka minut na przygotowanie tego carpaccio? Jeśli tak, skompletuj składniki i postępuj według moich wskazówek.

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka plasterków koziego sera
  • 10 g słonecznika
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Rukolę rozłóż na talerzu, połóż na nią pokrojone w cienkie plasterki pomidory.
  2. Dodaj podprażony słonecznik, cienko pokrojony (np. obieraczką do warzyw) kozi ser lub użyj sera w plasterkach.
  3. Skrop całość oliwą z oliwek, dopraw pieprzem i solą.

Polecam podawanie tej sałatki z kozim serem, ponieważ ma wyrazisty smak. Choć wiem, że nie każdy za nim przepada, to myślę, że w tym połączeniu powinien zasmakować nawet najbardziej wybrednym osobomWegetariańskie carpaccio z pomidorami.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *