Carpaccio z pomidorów

11 kwietnia 2019

Carpaccio z pomidorów

Nie jestem fanką surowego mięsa (a będąc całkowicie szczera – po prostu go nie jadam), dlatego potrawy z jego wykorzystaniem zwykle przygotowuje w wersji… wegańskiej! Do moich ulubionych należy tatar z suszonych pomidorów oraz carpaccio z pieczonych buraków (i pomyśleć, że kiedyś buraków w ogóle nie lubiłam…).

Latem natomiast przetestowałam wersję z pomidorami – jest to błyskawiczny sposób na stworzenia pysznego, zdrowego i kolorowego dodatku do obiadu czy lekkiej kolacji. Takie carpaccio możesz też podać podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną, szczególnie jeśli odbywają się pod gołym niebem.

Nie polecam natomiast tej sałatki o innej porze roku, niż lato. Właśnie wtedy pomidory mają najbardziej intensywny smak, możne je wręcz jeść saute.

Masz kilka minut na przygotowanie tego carpaccio? Jeśli tak, skompletuj składniki i postępuj według moich wskazówek.

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka plasterków koziego sera
  • 10 g słonecznika
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Rukolę rozłóż na talerzu, połóż na nią pokrojone w cienkie plasterki pomidory.
  2. Dodaj podprażony słonecznik, cienko pokrojony (np. obieraczką do warzyw) kozi ser lub użyj sera w plasterkach.
  3. Skrop całość oliwą z oliwek, dopraw pieprzem i solą.

Polecam podawanie tej sałatki z kozim serem, ponieważ ma wyrazisty smak. Choć wiem, że nie każdy za nim przepada, to myślę, że w tym połączeniu powinien zasmakować nawet najbardziej wybrednym osobomWegetariańskie carpaccio z pomidorami.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny zna (i kocha) każdy wielbiciel kuchni chińskiej. Ale nie każdy wie, że może w 30 ,min przygotować go w domu – do kurczaka, tofu czy jako dip do sajgonek lub warzyw. Dlatego sprawdź, jak zrobić sos słodko-kwaśny.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]