Nie jestem fanką surowego mięsa (a będąc całkowicie szczera – po prostu go nie jadam), dlatego potrawy z jego wykorzystaniem zwykle przygotowuje w wersji… wegańskiej! Do moich ulubionych należy tatar z suszonych pomidorów oraz carpaccio z pieczonych buraków (i pomyśleć, że kiedyś buraków w ogóle nie lubiłam…).
Latem natomiast przetestowałam wersję z pomidorami – jest to błyskawiczny sposób na stworzenia pysznego, zdrowego i kolorowego dodatku do obiadu czy lekkiej kolacji. Takie carpaccio możesz też podać podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną, szczególnie jeśli odbywają się pod gołym niebem.
Nie polecam natomiast tej sałatki o innej porze roku, niż lato. Właśnie wtedy pomidory mają najbardziej intensywny smak, możne je wręcz jeść saute.
Masz kilka minut na przygotowanie tego carpaccio? Jeśli tak, skompletuj składniki i postępuj według moich wskazówek.
Składniki
- 1 opakowanie rukoli
- 2-3 pomidory malinowe
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka plasterków koziego sera
- 10 g słonecznika
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Rukolę rozłóż na talerzu, połóż na nią pokrojone w cienkie plasterki pomidory.
- Dodaj podprażony słonecznik, cienko pokrojony (np. obieraczką do warzyw) kozi ser lub użyj sera w plasterkach.
- Skrop całość oliwą z oliwek, dopraw pieprzem i solą.
Polecam podawanie tej sałatki z kozim serem, ponieważ ma wyrazisty smak. Choć wiem, że nie każdy za nim przepada, to myślę, że w tym połączeniu powinien zasmakować nawet najbardziej wybrednym osobom.
You must be logged in to post a comment.