Przepis na currywurst

9 czerwca 2020

Przepis na currywurst

Sezon grillowy w pełni, dlatego możesz mieć pewność, że zacznie się tu pojawiać coraz więcej przepisów. I od razu zdradzę, jaki mam cel na ten rok: chcę gotować bardziej wege na grilla. Bo choć na co dzień bardzo rzadko robię mięso (co pewnie też już zauważyłeś), to jednak grille są u nas bardziej klasyczne – kiełbaska, kurczak, czasami burgery lub kofty z grilla (polecam w szczególności souvlaki, są naprawdę przepyszne!). Wracając do rzeczy – przyznaję, nie mam zbyt wielu pomysłów na wegetariańskiego grilla i czas to zmienić.

Zanim to jednak nastąpi, będzie klasycznie – currywurst. Z kiełbaską zamarynowaną w ciemnym piwie, a jakże (jak szaleć, to szaleć). To mój pierwszy przepis na grilla na rozpoczęcie sezonu i mam nadzieję, że go przetestujesz.

A jeśli dbasz o linię, lecz mimo wszystko chcesz taką kiełbaskę wliczyć w swój codzienny bilans, to makroskładniki z pewnością ci się przydadzą:

  • 17 g białka;
  • 14,5 tłuszczu;
  • 4,8 g węglowodanów.

Ilość porcji: 6 (6 kiełbasek)

Czas przygotowania: 40 min

Kalorie: 221 kcal

Składniki

  • 6 kiełbasek (u mnie śląskie, aczkolwiek możesz wybrać takie, jak lubisz; jeśli masz większe kiełbasy, to wykorzystaj 3 i przekrój na pół)
  • 200 ml ciemnego piwa *
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 400 ml passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka curry + curry do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Passatę lub pomidory z puszki wymieszaj w niedużym garnku z koncentratem pomidorowym, cukrem, octem jabłkowym i łyżeczką curry. Dopraw solą i pieprzem, gotuj ok. 15-20 min pod przykryciem, na małym ogniu.
  2. Kiełbaskę natnij. Przełóż do szczelnego pojemnika, zalej piwem oraz dodaj czosnek niedźwiedzi i paprykę wędzoną. Wymieszaj, odstaw na min. 30 min (ja ją przygotowywałam rano, a grilla robiłam dopiero pod wieczór, więc miała sporo czasu, aby się zamarynować).
  3. Przełóż kiełbaskę na rozpalonego grilla. Grilluj, aż z każdej strony będzie rumiana, skórka delikatnie chrupiąca (nie podam ci konkretnego czasu, ponieważ wszystko zależy od tego, jak grill jest rozgrzany oraz jaką masz kiełbaskę – podpowiem, że ja wolę, jak grilluje się z boku, trochę dłużej).
  4. Przełóż kiełbaskę na talerz, posyp przyprawą curry.
  5. Podawaj z sosem oraz z dowolną sałatką**.

* Pamiętaj, że w kuchni nic nie powinno się marnować, więc resztę… wypij.

** Od razu podpowiadam, że na grilla świetnie sprawdzą się te sałatki:

 

Currywurst

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Makaron z pesto i burratą

Makaron z pesto i burratą

Zdradzę ci sekret: w restauracji nigdy nie zamawiam makaronów. Dlaczego? Bo większość z nich jestem w stanie lepiej przygotować w domu. I wiem, możesz powiedzieć, ze to brak skromności, ale jak przetestujesz przepis na makaron z pesto i burratą to przekonasz się, co mam na myśli.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *