Sezon grillowy w pełni, dlatego możesz mieć pewność, że zacznie się tu pojawiać coraz więcej przepisów. I od razu zdradzę, jaki mam cel na ten rok: chcę gotować bardziej wege na grilla. Bo choć na co dzień bardzo rzadko robię mięso (co pewnie też już zauważyłeś), to jednak grille są u nas bardziej klasyczne – kiełbaska, kurczak, czasami burgery lub kofty z grilla (polecam w szczególności souvlaki, są naprawdę przepyszne!). Wracając do rzeczy – przyznaję, nie mam zbyt wielu pomysłów na wegetariańskiego grilla i czas to zmienić.
Zanim to jednak nastąpi, będzie klasycznie – currywurst. Z kiełbaską zamarynowaną w ciemnym piwie, a jakże (jak szaleć, to szaleć). To mój pierwszy przepis na grilla na rozpoczęcie sezonu i mam nadzieję, że go przetestujesz.
A jeśli dbasz o linię, lecz mimo wszystko chcesz taką kiełbaskę wliczyć w swój codzienny bilans, to makroskładniki z pewnością ci się przydadzą:
- 17 g białka;
- 14,5 tłuszczu;
- 4,8 g węglowodanów.
Ilość porcji: 6 (6 kiełbasek)
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 221 kcal
Składniki
- 6 kiełbasek (u mnie śląskie, aczkolwiek możesz wybrać takie, jak lubisz; jeśli masz większe kiełbasy, to wykorzystaj 3 i przekrój na pół)
- 200 ml ciemnego piwa *
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 400 ml passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka curry + curry do posypania
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Passatę lub pomidory z puszki wymieszaj w niedużym garnku z koncentratem pomidorowym, cukrem, octem jabłkowym i łyżeczką curry. Dopraw solą i pieprzem, gotuj ok. 15-20 min pod przykryciem, na małym ogniu.
- Kiełbaskę natnij. Przełóż do szczelnego pojemnika, zalej piwem oraz dodaj czosnek niedźwiedzi i paprykę wędzoną. Wymieszaj, odstaw na min. 30 min (ja ją przygotowywałam rano, a grilla robiłam dopiero pod wieczór, więc miała sporo czasu, aby się zamarynować).
- Przełóż kiełbaskę na rozpalonego grilla. Grilluj, aż z każdej strony będzie rumiana, skórka delikatnie chrupiąca (nie podam ci konkretnego czasu, ponieważ wszystko zależy od tego, jak grill jest rozgrzany oraz jaką masz kiełbaskę – podpowiem, że ja wolę, jak grilluje się z boku, trochę dłużej).
- Przełóż kiełbaskę na talerz, posyp przyprawą curry.
- Podawaj z sosem oraz z dowolną sałatką**.
* Pamiętaj, że w kuchni nic nie powinno się marnować, więc resztę… wypij.
** Od razu podpowiadam, że na grilla świetnie sprawdzą się te sałatki:
- sałatka z halloumi;
- sałatka z burratą;
- sałatka chlebowo-pomidorowa;
- sałatka Cezar w wersji wege;
- FIT sałatka z jajkiem i kukurydzą.
You must be logged in to post a comment.