Makaron z pesto orzechowym

1 maja 2020

Makaron z pesto orzechowym

Dla odmiany… pojawia się włoski klasyk, czyli makaron z pesto. Lub, co byłoby bardziej zgodne z prawdą, po raz kolejny wrzucam przepis inspirowany włoską kuchnią (i następne są już w drodze, więc bądź czujny). Ale co ja poradzę, że Włosi są mistrzami, jeśli chodzi o prostotę oraz smak. No i dania z makaronem oczywiście.

Tym razem pomysł na pesto jest nieco nietypowy, bo z białymi truflami (ale mogą być też czarne). Wiem, że mają one specyficzny smak i nie każdemu będą odpowiadać, ale jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, to warto zacząć od takiej prostej propozycji. No i właśnie daję ci doskonały pomysł na szybki makaron, który sprawdzi się, gdy podczas zakupów kupiłeś pastę truflową i teraz nie masz pomysłu, co z nią zrobić.

A jeśli zastanawiasz się, jaki makaron do pesto, to moim zdaniem nie ma to większego znaczenia. W każdym przypadku pesto powinno delikatnie go oblepić, musisz jedynie powstrzymać się od dodawania oliwy do wody, w której gotuje się makaron. Często jest taka pokusa, by się nie sklejał, w praktyce jednak kończy się to tak, że sos po nim spływa. Jeśli chcesz ugotować idealny makaron, po prostu co jakiś czas zamieszaj go widelcem. I nie żałuj wody podczas gotowania.

Mój makaron z pesto ma:

  • 9 g białka;
  • 22 g tłuszczu;
  • 20 g węglowodanów.

Wiem, że pod względem białka nie jest zbyt kolorowo, dlatego jeśli chcesz zbilansować ten makroskładnik, dodaj do makaronu kurczaka lub mozzarellę/burratę.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie: 301,25

Składniki

  • 280 g makaronu
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • 50 g migdałów
  • 50 g pistacji
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kopiaste łyżeczki pasty truflowej
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podczas odcedzania, odlej trochę wody.
  2. Migdały, pistacje, czosnek, pastę truflową i 1 łyżkę oliwy zmiksuj na gładkie pesto.
  3. Oliwki i pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pomidorki z oliwkami przez ok. 3-5 min.
  4. Makaron wraz z niewielką ilością wody z gotowania wymieszaj z pesto, podawaj z pomidorkami i oliwkami.
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron z pesto i oliwkami

Trufle – co to jest? Jak smakują trufle?

Jeszcze kilka słów wyjaśnienia, co to są trufle i jak smakują (i nie, nie mam tu na myśli popularnych cukierków, które z „prawdziwymi” truflami łączy tylko kształt i kolor). Trufle to grzyby o niezwykle intensywnym, aromatycznym smaku. Są bardzo cenne, ponieważ… rosną pod ziemią. Co ciekawe, najczęściej zbiera się je z pomocą specjalnie tresowanych świń lub psów (ha! ciekawe, czy one dostają wynagrodzenie za swoją pracę).

Trufle mogą być czarne, białe lub brązowe. Moją kulisty kształt, a ich skórka pokryta jest charakterystycznymi brodawkami. Może nie wyglądają zachęcająco, ale ich aromat jest bardzo intensywny. Ja nie miałam okazji jeść świeżych, ale marynowane oraz w postaci pasty bardzo mi smakują. I jedyne, co mnie powstrzymuje przed ich częstszym kupowaniem, jest wysoka cena.



1 thought on “Makaron z pesto orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *