Dla odmiany… pojawia się włoski klasyk, czyli makaron z pesto. Lub, co byłoby bardziej zgodne z prawdą, po raz kolejny wrzucam przepis inspirowany włoską kuchnią (i następne są już w drodze, więc bądź czujny). Ale co ja poradzę, że Włosi są mistrzami, jeśli chodzi o prostotę oraz smak. No i dania z makaronem oczywiście.
Tym razem pomysł na pesto jest nieco nietypowy, bo z białymi truflami (ale mogą być też czarne). Wiem, że mają one specyficzny smak i nie każdemu będą odpowiadać, ale jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, to warto zacząć od takiej prostej propozycji. No i właśnie daję ci doskonały pomysł na szybki makaron, który sprawdzi się, gdy podczas zakupów kupiłeś pastę truflową i teraz nie masz pomysłu, co z nią zrobić.
A jeśli zastanawiasz się, jaki makaron do pesto, to moim zdaniem nie ma to większego znaczenia. W każdym przypadku pesto powinno delikatnie go oblepić, musisz jedynie powstrzymać się od dodawania oliwy do wody, w której gotuje się makaron. Często jest taka pokusa, by się nie sklejał, w praktyce jednak kończy się to tak, że sos po nim spływa. Jeśli chcesz ugotować idealny makaron, po prostu co jakiś czas zamieszaj go widelcem. I nie żałuj wody podczas gotowania.
Mój makaron z pesto ma:
- 9 g białka;
- 22 g tłuszczu;
- 20 g węglowodanów.
Wiem, że pod względem białka nie jest zbyt kolorowo, dlatego jeśli chcesz zbilansować ten makroskładnik, dodaj do makaronu kurczaka lub mozzarellę/burratę.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 301,25
Składniki
- 280 g makaronu
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek
- 50 g migdałów
- 50 g pistacji
- 2 ząbki czosnku
- 2 kopiaste łyżeczki pasty truflowej
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podczas odcedzania, odlej trochę wody.
- Migdały, pistacje, czosnek, pastę truflową i 1 łyżkę oliwy zmiksuj na gładkie pesto.
- Oliwki i pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pomidorki z oliwkami przez ok. 3-5 min.
- Makaron wraz z niewielką ilością wody z gotowania wymieszaj z pesto, podawaj z pomidorkami i oliwkami.
Trufle – co to jest? Jak smakują trufle?
Jeszcze kilka słów wyjaśnienia, co to są trufle i jak smakują (i nie, nie mam tu na myśli popularnych cukierków, które z „prawdziwymi” truflami łączy tylko kształt i kolor). Trufle to grzyby o niezwykle intensywnym, aromatycznym smaku. Są bardzo cenne, ponieważ… rosną pod ziemią. Co ciekawe, najczęściej zbiera się je z pomocą specjalnie tresowanych świń lub psów (ha! ciekawe, czy one dostają wynagrodzenie za swoją pracę).
Trufle mogą być czarne, białe lub brązowe. Moją kulisty kształt, a ich skórka pokryta jest charakterystycznymi brodawkami. Może nie wyglądają zachęcająco, ale ich aromat jest bardzo intensywny. Ja nie miałam okazji jeść świeżych, ale marynowane oraz w postaci pasty bardzo mi smakują. I jedyne, co mnie powstrzymuje przed ich częstszym kupowaniem, jest wysoka cena.
Wygląda pysznie 🙂 Uwielbiam makarony i na pewni skorzystam z Twojego przepisu 🙂