Czy często zadajesz sobie pytanie, co można zjeść na śniadanie z jajek? Ja tak, a to dlatego, że je uwielbiam. Pomaga też fakt, że są prostym sposobem na zwiększenie białka w posiłku, sycą na dłużej. Lubię jajka na twardo, jajko sadzone, a moim ulubionym odkryciem są jajka w koszulce (w przepisie na jajka po benedyktyńsku podaję sprawdzony sposób na nie).
Jednak to, co najbardziej lubię, a już zwłaszcza w przypadku śniadań, to… urozmaicenie. Wciąż kombinuję, szukam pomysłów, bo nie przepadam za jedzeniem ciągle tego samego. I wiesz co? Czasami wystarczy zmienić rodzaj pieczywa. I tak bajgle z jajkiem okazały się strzałem w dziesiątkę!
To śniadanie mistrzów jak z modnej knajpki i wcale nie jest trudne w przygotowaniu, o czym zresztą zaraz się przekonasz. Są dobre na pierwszy posiłek, drugie śniadanie czy na kolację. Ha! Dodaj do środka kurczaka, to równie dobrze może to być szybki obiad na wynos.
Dlatego szybki sprawdź mój przepis na bajgle z jajkiem i przeczytaj wskazówki… jak go zmienić. Ale zanim to zrobisz, zapoznaj się jeszcze z makro (na 1 porcję):
- ok. 20 g białka;
- ok. 22 g tłuszczu;
- ok. 42 g węglowodanów.
PS. Podaję orientacyjną ilość makroskładników, bo trudno jest to dokładnie wyliczyć, nie podając gramatury każdego plasterka salami czy sera .
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie (na porcję): 440
Składniki na pyszne śniadanie
- 4 bajgle
- 4 łyżki tapenady z tego przepisu*
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
Dodatki
- kilka plasterków sera pleśniowego
- kilka plasterków hiszpańskiej szynki
- kilka plasterków pomidora
- garść rukoli
Przygotowanie bajgla z jajkiem
- Przekrój bajgle na pół, posmaruj tapenadą.
- Połóż na nie rukolę, szynkę i ser.
- Na patelni rozgrzej masło. Wylej jajko, starając się, aby nie rozlało się zbyt mocno po patelni (ja to robię powolnym ruchem zaraz nad patelnią, wtedy jajko zaczyna się już ścinać i „trzyma” w ryzach pozostałe białko).
- Powtórz tak z kolejnymi.
- Smaż jajka na średnim ogniu, aż białko będzie ścięte, a brzegi delikatnie rumiane. Przy pomocy szpatułki przełóż na bajgla.
* Z tego przepisu wyjdzie większa ilość tapenady, resztę zużyj do kanapeczek na kolację lub… do czegokolwiek chcesz. Zamiast tapenady, możesz użyć pesto z czerwonych pomidorów, pesto bazyliowe lub nawet posmarować bajgla majonezem.
** Tutaj podaje, jakie ja dodatki wybrałam. Ale ty możesz dać to, co akurat masz w lodówce. Niech to będzie kawałek szynki, sera i jakieś warzywa. Nie kupuj specjalnie sera pleśniowego, jeśli go nie lubisz, a w lodówce masz np. goudę.


Jajka na odchudzanie. Jajka na śniadanie – dieta
Czy jajka na śniadanie są dobrym wyborem? Czy można jeść jajka na diecie, podczas odchudzania? W końcu mają tyyyyleeee cholesterolu! Nie da się temu zaprzeczyć, chociaż trzeba, uświadamiać, że jest to zdrowy cholesterol, który z pewnością nie zaszkodzi twoim żyłom. W przeciwieństwie do chipsów i przydrożnych fast foodów, to raczej w nich upatrywałabym przyczyn problemów zdrowotnych, a nie w biednych jajkach.
Nie słuchaj też, że masz jeść jedno (lub, jak trafisz na jakieś łaskawsze źródło, to dwa) jajka w tygodniu. To mit z lat 90., który nie ma nic wspólnego z badaniami naukowymi, które wykazują, że jajka są zdrowym, pełnowartościowym produktem spożywczym.
Wiesz o tym, że jajka są niskokalorycznym źródłem białka? Dlatego warto sięgać po nie podczas odchudzania. A co z tymi tłuszczami? Aż 70% tłuszczu w jajkach, to tłuszcze nienasycone, czyli te, których twój organizm potrzebuje i których najczęściej dostarczasz mu za mało.
Dodatkowo, jak już wspominałam, są bardzo sycące. Wiem to po sobie, bo jak jem jajka na śniadanie, to potem bez problemu wytrzymuję do drugiego posiłku (a jem ich w sumie 4, więc przerwy między nimi są dłuższe). Niestety, o owsiance czy innych takich modnych przepisach nie mogę tego powiedzieć…
You must be logged in to post a comment.