Owsianka z owocami

14 lipca 2019

Owsianka z owocami

Z wymyśleniem jakich posiłków masz największy problem? U mnie od zawsze były to śniadania. A to dlatego, że nie lubię ciągle jeść tego samego i czasy, gdy przez cały tydzień jadłam rano kanapki minęły bezpowrotnie.

Nie, żebym uważała, że jest coś z nimi nie tak. Można je także stale urozmaicać. No ale ja jednak wolę, jak coś się „dzieje”. A przy tym w tygodniu zwykle nie mam czasu, aby gotować sobie jajko w koszulce czy czekać, aż nagrzeje się gofrownica. Od poniedziałku do piątku moje śniadania muszę być ekspresowe, najlepiej jeśli robi się je dzień wcześniej i rano tylko wyjmuje z lodówki.

Jednym z takich rozwiązań jest owsianka. Cóż to było za odkrycie, gdy dowiedziałam się, że wcale nie trzeba jej długo gotować! Sekretem jest namoczenie płatków przez noc. Niby oczywiste, a jednak nie zawsze.

Owsianka jest zdrowa, sycąca i szybka w przygotowaniu. Wiem, że jest znienawidzona przez wielu, a jej widmo chodzi człowiekiem od czasów przedszkolnych. Dlatego moją misją jest odczarowanie tego dania.

Zobacz, jak ją przygotowuję i sprawdź na końcu kilka patentów na jej podrasowanie.

Składniki

2 porcje

1 porcja ma ok. 210 kalorii (bez owoców)

  • ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 ½ mleka krowiego, roślinnego lub wody
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • garść ulubionych owoców

Przygotowanie

  1. Wieczorem, dzień wcześniej, zalej płatki owsiane mlekiem lub wodą*.
  2. Na małym ogniu gotuj płatki owsiane, aż cała masa zgęstnieje (ok. 5 min).
  3. Wyłącz gaz, dodaj do owsianki miód.
  4. Przełóż owsiankę do miseczek, posyp ulubionymi owocami.
* Ja od razu wsypuję płatki owsiane do garnka, żeby rano móc tylko przełożyć naczynie na gaz.
Owsianka z owocami

Owsianka – z czym podawać?

Owsianka z owocami to szybki i sprawdzony pomysł na pyszne śniadanie. Przepis ten możesz jednak modyfikować, aby nie znudził się zbyt szybko. Jakie są moje propozycje? Z czym podawać owsiankę?

Owoce możesz zmiksować na gładki mus i wymieszać je z płatkami owsianymi już po ugotowaniu. Dzięki temu całość nabierze jeszcze bardziej intensywnego aromatu, będzie trochę jak gęsty koktajl.

Nie ma też nic pyszniejszego, niż owsianka z… czekoladą! Zdrowsza byłaby gorzka, ale mleczna również się sprawdzi. W drugim przypadku zmniejsz ilość miodu, aby całość nie była za słodka. Czekoladę wystarczy posiekać na drobne kawałki i wsypać do owsianki. Takie połączenie dobrze komponuje się z bananami lub z orzechami (a także z jednym i drugim, a co – niech będzie na bogato!).

Jeśli jednak miałabym być szczera, to moją ulubioną wersją jest owsianka chałwowa. Jak ją uzyskać? Wystarczy dodać łyżkę lub dwie tahini, czyli pasty sezamowej. Możesz ją zrobić samodzielnie lub kupić w sklepie (wtedy sprawdzaj, czy w składzie jest 100% sezamu). Ja do takiej owsianki niczego już więcej nie dodaję, ponieważ chcę, aby chałwowy smak był jak najbardziej wyczuwalny. A, zapomniałabym, tahini powinno trafić do garnka pod koniec gotowania – dosłownie na minutę, dwie przed tym, jak wyłączysz gaz.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *