Uwaga, uwaga, dzisiaj przepis dla tych, co nie boją się jajek. Surowych jajek, żeby brzmiało bardziej dramatycznie. Czyli znany chyba większości z dzieciństwa kogel mogel. Kto się przyzna do tego, że kiedyś jadł ten deser bez skrępowania, a dziś wzdryga się na samą myśl? No dobra, ja tak nie mam, tylko muszą zostać spełnione dwie zasady:
- kupuje dobrej jakości jajka, obowiązkowo z wolnego wybiegu;
- zawsze przed przyrządzaniem potraw z surowym jajkiem (żółtkiem lub białkiem), dokładnie myję i parzę skorupki jajek.
Ot, to cały sekret. A dlaczego zaraz będę cię namawiać do wypróbować tego przepisu? Bo kogel mogel to same korzyści:
- przepis na kogel mogel jest błyskawiczny, wystarczy dosłownie 5 min i to tylko dlatego, że pierwsze 2 poświęcisz na mycie jajek;
- deser przygotujesz z dwóch składników, który każdy ma zawsze w domu;
- jak na słodkość, kogel mogel ma niewielką kaloryczność (można ją dodatkowo zmniejszyć, gdy cukier zastąpisz ksylitolem, chociaż ja akurat nie przepadam za jego smakiem) – dzięki temu zaspokoisz ochotę na słodkie bez wyrzutów sumienia;
- to świetny sposób na wykorzystanie żółtek, np. wtedy, gdy przygotowujesz bezę.
Dodatkowo można go urozmaicić (owocami, skórką z cytryny) lub podać w nieco inny, niż klasyczny sposób (kilka podpowiedzi znajdziesz na dole, pod zdjęciami). A przechodząc już do rzeczy, jak zrobić kogel mogel?
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 5 min
Kogel mogel kcal: 166
Składniki na kogel mogel
- 2 jajka
- 10 g cukru (płaska łyżka stołowa)
- ½ łyżeczki startej skrótki z cytryny (opcjonalnie)
- dowolne owoce (opcjonalnie)
kogel mogel - jak zrobić?
- Zagotuj wodę (ok. 1 szklankę). Dokładnie oczyść jajka, po czym zanurz je na ok. 10 sek. w szklance z zagotowaną wodą – najlepiej zanurzyć je na łyżce, wtedy zmniejsza się ryzyko, że przypadkowo uszkodzisz skorupkę.
- Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek*. Białka odłóż.
- Do żółtek dodaj cukier oraz skórkę z cytryny (jeśli używasz) i zacznij je ubijać na puszystą, jasną masę za pomocy trzepaczki lub miksera.
- Kogel mogel gotowy – możesz podać go z ulubionymi owocami.
* Z białek możesz zrobić bezę Pavlovą lub pyszne kokosanki. Pamiętaj też, że białka można mrozić – niech nic się nie zmarnuje.
Kogel mogel – przepis na różne desery
W dzieciństwie kogel mogel jadłam w wersji „klasycznej”, czyli same jajka z cukrem. Nieco bardziej urozmaicony przepis uwzględniał jeszcze kakao, ale ja nie przepadałam za tym sposobem.
Jeśli podasz kogel mogel, tak jak ja, z owocami, to powstaje pełnoprawny deser, który nie tylko pysznie smakuje, ale też wspaniale wygląda. Idąc o krok dalej, możesz wysypać pucharek pokruszonymi ciasteczkami, na to położyć kogel mogel i całość uzupełnić malinami, borówkami, czy truskawkami. Powstanie wtedy jajeczna wersja eton mess.
Innym pomysłem jest potraktowanie kogla mogla jako sosu do pieczonych jabłek lub gruszek. Zarówno w poprzednim przypadku, jak i w tym, ważne jest, aby kogel mogel przygotowywać na bieżąco, zjeść go od razu, a nie trzymać w lodówce.
Możesz też… zapiec kogel mogel! Tutaj sprawa jest równie prosta – ceramiczne, żaroodporne kokilki wyłóż owocami i zalej koglem moglem (lub w odwrotnej kolejności, nie ma to żadnej różnicy). Potem całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 8-10 min. Taki deser najlepiej smakuje na ciepło.
You must be logged in to post a comment.