Co zrobić, gdy masz ochotę na mały batonik, ale gotowe, w sklepach, przerażają cię składem i/lub kaloriami? Zrób domowe, proste i mocno czekoladowe batoniki owsiane bez pieczenia. Tak naprawdę potrzebujesz tylko kilku składników – gorzkiej czekolady, płatków owsianych, ksylitolu i mleka kokosowego. W moim przepisie na zdrowe batony owsiane dorzuciłam też orzechy włoskie, ale jeśli z nich zrezygnujesz, to trochę zmniejszysz ilość kalorii, a i tak będzie pysznie.
A skoro o kaloriach mowa, to mam małą przestrogę. Masę na batony czekoladowe podzieliłam na 16 porcji, a każda miała ok. 204 kcal (jeśli zrezygnujesz z orzechów włoskich, zmniejszysz ilość kcal to 164). Jedna porcja to całkiem spora przekąska, która powinna w zupełności wystarczyć na raz. Jednak, pomimo tego, że to fit batoniki z płatków owsianych, które mają w sobie same naturalne, nieprzetworzone składniki, w dużych ilościach już takie fit… nie będą. I tak jest ze wszystkimi tego typu produktami, ponieważ, jakby nie patrząc, orzechy włoskie, czekolada, a nawet płatki owsiane mają w sobie dość sporo kalorii. Dlatego sięgaj po nie z umiarem – to wystarczy.
Trochę postraszyłam, dlatego mam jeszcze kilka słów na zachętę – szybkie batoniki owsiane nie wymagają pieczenia, czy specjalnych zdolności kulinarnych. Ich jedyną wadą jest to, że trzeba dać trochę czasu, aby masa stężała, by móc ją pokroić (co nie oznacza, że wcześniej nie można podjeść tego i owego). Dodatkowo domowe batony czekoladowe świetnie sprawdzają się jako prezent, wystarczy je ładnie zapakować.
Możesz też zrobić je tylko z połowy składników, wyjdzie wtedy ok. 8 sztuk. Ja chciałam zużyć całą puszkę mleka kokosowego, dlatego wyszło ich tak dużo. Ale żadna sztuka się nie zmarnowała – obdarowałam nimi znajomych. Wolisz zostawić je dla siebie? Spokojnie możesz kilka dni je przechowywać, najlepiej w lodówce (jeśli jest ciepło w mieszkaniu, to czekolada w połączeniu z mlekiem kokosowym będzie się delikatnie topić, a ja sama nie lubię takiego efektu, zwłaszcza w batonikach).
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 10 min
Batony kalorie: 204
Składniki na batoniki fit
- 400 ml mleka kokosowego light
- 200 g czekolady gorzkiej (70-80%)
- 60 g ksylitolu
- 260 g płatków owsianych
- 100 g orzechów włoskich
- skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
Batoniki czekoladowe - przepis
- Mleko kokosowe przelej do garnuszka z grubym dnem, dodaj ksylitol i doprowadź do wrzenia, po czym wyłącz gaz.
- W międzyczasie czekoladę i orzechy włoskie posiekaj na kawałki. Wsyp je do gorącego, ale nie gotującego się mleka kokosowego i mieszaj za pomocą szpatułki, aż czekolada się rozpuści.
- Do masy dodaj płatki owsiane oraz skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszaj.
- Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do środka masę, wyrównaj, po czym schowaj foremkę do lodówki na 2-3 godz., aż ciasto stężeje. Po tym czasie możesz pokroić fit batony czekoladowe.
You must be logged in to post a comment.