Lubisz muffinki? Jestem pewna, że tak, w końcu kto by ich nie lubił, prawda? Szczególnie gdy chodzi o muffinki cytrynowe wilgotne z polewą z białej czekolady, które możesz przygotować w szybki i prosty sposób.
Babeczki cytrynowe będą idealną alternatywą do klasycznych ciast podczas świąt, czy spotkań z bliskimi. A dzięki temu, że nie mają w sobie kremu, możesz spokojnie upiec je wcześniej i przechowywać poza lodówką.
Podoba ci się ten pomysł? Jeśli zrobisz cytrynowe babeczki z mojego przepisu, wyjdzie 12 porcji, a każda z nich będzie mieć ok. 236 kcal, jeśli podasz je z polewą z białej czekolady. Bez polewy muffinki cytrynowe mają ok. 191 kcal w jednej porcji.
PS. Pod przepisem (i zdjęciami) daję kilka wskazówek, w czym piec babeczki muffinki, aby miały ładny kształt, nie rozlewały się.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 236
Składniki cytrynowe muffinki
- 270 g mąki pszennej
- 105 g ksylitolu lub białego cukru
- 200 g kefiru
- 100 g masła lub oleju
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z 1,5 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- biała czekolada (opcjonalnie)
Przepis na babeczki cytrynowe
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, funkcja góra dół.
- Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj ksylitol i ponownie wymieszaj.
- W garnku roztop masło (jeśli używasz oleju, pomiń ten krok).
- Do suchych składników dodaj jajka, kefir, roztopione masło lub olej, sok i skórkę z cytryny.
- Wymieszaj ciasto przy pomocy trzepaczki lub mikserem na niskich obrotach, do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do papilotek, do 2/3 wysokości. Polecam robić to za pomocą gałki do lodów, jest szybciej i łatwiej.
- Muffinki cytrynowe wstaw do piekarnika, piecz przez 35-40 min (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wystudź babeczki cytrynowe (możesz zrobić to na kratce, będzie szybciej).
- Jeśli robisz polewę, roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i zanurzaj w niej wierzch muffinek. Możesz też polać je czekoladą, wtedy warto podłożyć pod spód papier do pieczenia, aby nie ubrudzić blatu.
W czym piec cytrynowe muffinki?
Cytrynowe muffinki polecam przygotować w specjalnej formie na babeczki (możesz podejrzeć ją na zdjęciu), tylko wcześniej włóż do papierowe papilotki. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do blaszki, babeczki łatwo wyjdą. Jeśli zależy ci na tym, aby podać je bez papilotek, od razu do zjedzenia, to najpierw delikatnie nasmaruj je olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Wtedy papier łatwo odejdzie, pozostawiając delikatny, zygzakowaty ślad.
Natomiast to, czego nie polecam, to robienie muffinek (obojętnie jakich) w samych papierowych papilotkach, ponieważ ciasto najprawdopodobniej się rozleje. Formę o wiele lepiej trzymają silikonowe kokilki, choć tutaj przyznam, że ja nie jestem ich fanką i bardzo rzadko używam ich do pieczenia, znacznie częściej do przygotowywania mini serniczków czy innych deserów na zimno.
You must be logged in to post a comment.