Babeczki Red Velvet

11 lutego 2021

Babeczki Red Velvet

Wiesz, jak czasami powstają u mnie pomysły na przepisy? To proste – potrzebuję zdjęcia, konkretnego. Przykład? Kupiłam super naczynie i mam wizję, jak zaprezentować w nim konkretny rodzaj dania. Albo, tak jak teraz, nadchodzą walentynki i przecież muszę to uczcić na moim Instagramie (zapraszam!). Więc co robię? Wchodzę w wyszukiwarkę Google Grafika, wpisuję walentynkowe desery i patrzę, co mi się spodoba. Moją uwagę przykuło ciasto Red Velvet, no ale trochę nie pasowało do koncepcji (już wiedziałam, że chcę jakiś muffinki), więc lekka modyfikacja i mamy to – babeczki Red Velvet.

Co jak co, ale czerwone babeczki musiały sprawdzić się idealnie, prawda? Zwłaszcza że dodatkowo mają kremowy serek i obowiązkowo miłosne toppery (polecam sklep Ciastkożercy, tam jest mnóstwo boskich dekoracji do deserów, a także akcesoria cukiernicze i wiele, wiele innych – ja mam to szczęście, że sklep stacjonarny jest w Katowicach, ale można też zamawiać przez internet). Dobra, wracając do przepisu. Muffinki Red Velvet, oprócz tego, że pięknie wyglądają, to są jeszcze pyszne – delikatne, nie za słodkie. Co mnie zaskoczyło, nawet na trzeci dzień smakowały „świeżo”, nie sczerstwiały (ze względu na krem trzymałam je w lodówce). No pychota!

Walentynkowe muffinki robiłam w papilotkach i w formie na muffinki, wyszło ich 24, czyli dwie blaszki. Jedna babeczka waniliowa ma 260,75 kcal, więc możesz bez wyrzutów sumienia zjeść ją na deser po romantycznej kolacji. A skoro już o tym mowa, to koniecznie sprawdź wpis, co przygotować na romantyczną kolację, w którym zebrałam moją listę sprawdzonych pomysłów.

Ilość porcji: 24 babeczek

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie: 260,75 kcal

Składniki na muffiny red velvet

Przygotowanie red velvet cupcacake

  1. Przesiej do miski mąkę, kakao, sól i sodę oczyszczoną.
  2. W drugiej misce zmiksuj masło i cukier trzcinowy na gładką masę. Dodaj po jednym jajku, każdorazowo miksując masę do połączenia składników. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy i barwnik, ponownie zmiksuj krótko całość.
  3. Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
  4. Partiami wsypuj do masy mąkę, miksując krótko do połączenia składników. Gdy połączysz masło z całą mąką, wlej kefir i ocet jabłkowy, ponownie zmiksuj tylko do połączenia składników (wybacz, że tak się powtarzam, ale do dość istotne).
  5. Przełóż porcję ciasta do papilotki, do 2/3 wysokości**. Najłatwiej nakłada się je za pomocą gałki do lodów. Piecz muffinki Red Velvet przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu przestudź czerwone babeczki waniliowe, najlepiej na kratce.
  7. W międzyczasie przygotuj krem na wierzch – wystarczy ubić mascarpone ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem, aż powstanie sztywny krem (po przechyleniu miski, nie będzie się wylewać). Krem możesz nakładać na Red Velvet cupcaks za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego z grubszą końcówką.

* Ja użyłam barwnika marki Wilton, dostępnego m.in. w sklepie Ciastkożercy. Ma bardzo intensywny kolor, często go wykorzystuje i mam wrażenie, że się nie kończy. Dostałam też radę, że z barwnikiem dr Oetker nie wychodzi tak ładny kolor.

** Ciasto jest dość gęste, dlatego ja papilotki wkładam do foremki na muffinki, aby babeczki się nie rozlały. Nie lubię natomiast piec w samej formie (źle się wyciąga, trzeba ją nasmarować masłem), ani w silikonowych papilotkach.

Babeczki Red Velvet
Muffiny Red Velvet

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Łosoś z piekarnika z ziemniakami

Łosoś z piekarnika z ziemniakami

Znudził ci się schabowy z gnieciony ziemniakami? Zrób pieczonego łososia… z ziemniakami na styl włoski! To prosty, a przy okazji efektowny pomysł na obiad, dlatego nie zwlekaj i sprawdź przepis na łososia.

Kogel mogel – przepis

Kogel mogel – przepis

Tani, szybki, niskokaloryczny i ze składników, który każdy ma w domu – taki jest przepis na kogel mogel, najlepszy smak dzieciństwa. Sprawdź, jak zrobić kogel mogel oraz jak go urozmaicić.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *