fbpx
Babeczki Red Velvet

11 lutego 2021

Babeczki Red Velvet

Wiesz, jak czasami powstają u mnie pomysły na przepisy? To proste – potrzebuję zdjęcia, konkretnego. Przykład? Kupiłam super naczynie i mam wizję, jak zaprezentować w nim konkretny rodzaj dania. Albo, tak jak teraz, nadchodzą walentynki i przecież muszę to uczcić na moim Instagramie (zapraszam!). Więc co robię? Wchodzę w wyszukiwarkę Google Grafika, wpisuję walentynkowe desery i patrzę, co mi się spodoba. Moją uwagę przykuło ciasto Red Velvet, no ale trochę nie pasowało do koncepcji (już wiedziałam, że chcę jakiś muffinki), więc lekka modyfikacja i mamy to – babeczki Red Velvet.

Co jak co, ale czerwone babeczki musiały sprawdzić się idealnie, prawda? Zwłaszcza że dodatkowo mają kremowy serek i obowiązkowo miłosne toppery (polecam sklep Ciastkożercy, tam jest mnóstwo boskich dekoracji do deserów, a także akcesoria cukiernicze i wiele, wiele innych – ja mam to szczęście, że sklep stacjonarny jest w Katowicach, ale można też zamawiać przez internet). Dobra, wracając do przepisu. Muffinki Red Velvet, oprócz tego, że pięknie wyglądają, to są jeszcze pyszne – delikatne, nie za słodkie. Co mnie zaskoczyło, nawet na trzeci dzień smakowały „świeżo”, nie sczerstwiały (ze względu na krem trzymałam je w lodówce). No pychota!

Walentynkowe muffinki robiłam w papilotkach i w formie na muffinki, wyszło ich 24, czyli dwie blaszki. Jedna babeczka waniliowa ma 260,75 kcal, więc możesz bez wyrzutów sumienia zjeść ją na deser po romantycznej kolacji. A skoro już o tym mowa, to koniecznie sprawdź wpis, co przygotować na romantyczną kolację, w którym zebrałam moją listę sprawdzonych pomysłów.

Ilość porcji: 24 babeczek

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie: 260,75 kcal

Składniki na muffiny red velvet

Przygotowanie red velvet cupcacake

  1. Przesiej do miski mąkę, kakao, sól i sodę oczyszczoną.
  2. W drugiej misce zmiksuj masło i cukier trzcinowy na gładką masę. Dodaj po jednym jajku, każdorazowo miksując masę do połączenia składników. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy i barwnik, ponownie zmiksuj krótko całość.
  3. Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
  4. Partiami wsypuj do masy mąkę, miksując krótko do połączenia składników. Gdy połączysz masło z całą mąką, wlej kefir i ocet jabłkowy, ponownie zmiksuj tylko do połączenia składników (wybacz, że tak się powtarzam, ale do dość istotne).
  5. Przełóż porcję ciasta do papilotki, do 2/3 wysokości**. Najłatwiej nakłada się je za pomocą gałki do lodów. Piecz muffinki Red Velvet przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu przestudź czerwone babeczki waniliowe, najlepiej na kratce.
  7. W międzyczasie przygotuj krem na wierzch – wystarczy ubić mascarpone ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem, aż powstanie sztywny krem (po przechyleniu miski, nie będzie się wylewać). Krem możesz nakładać na Red Velvet cupcaks za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego z grubszą końcówką.

* Ja użyłam barwnika marki Wilton, dostępnego m.in. w sklepie Ciastkożercy. Ma bardzo intensywny kolor, często go wykorzystuje i mam wrażenie, że się nie kończy. Dostałam też radę, że z barwnikiem dr Oetker nie wychodzi tak ładny kolor.

** Ciasto jest dość gęste, dlatego ja papilotki wkładam do foremki na muffinki, aby babeczki się nie rozlały. Nie lubię natomiast piec w samej formie (źle się wyciąga, trzeba ją nasmarować masłem), ani w silikonowych papilotkach.

Babeczki Red Velvet
Muffiny Red Velvet

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Po nocach śni Ci się beza Pavlova z mascarpone i owocami? To marzenie jest w zasięgu Twojej ręki! Przedstawiam przepis na deser Pavlova z mascarpone, który został WIELOKROTNIE przetestowany przez… mojego narzeczonego.

Eton mess z truskawkami i czereśniami

Eton mess z truskawkami i czereśniami

Szukasz przepisu na deser, który nie wymaga ani włączania piekarnika, ani specjalnych umiejętności kulinarnych? Mam – to eton mess z mascarpone, truskawkami i czereśniami. Sprawdź, jak zrobić prosty deser z bezami w pucharku.