Jesteś gotowa/y na kolejną hummusową wariację? Dziś mam coś naprawdę pysznego – delikatną pastę z ciecierzycy z orzechową nutą przełamaną niezwykle aromatycznym pieczonym czosnkiem. Brzmi smakowicie? I tak jest, czego dowodem jest to, że to moja nowa ulubiona propozycja.
W tym przepisie na hummus wykorzystałam czarną ciecierzycę, aczkolwiek Ty spokojnie możesz użyć klasycznej. Przyznam, że tę wersję kupiłam głównie z ciekawości i mam względem niej mieszane uczucia. Z jednej strony chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zblendowałam hummus na gładką pastę, ale z drugiej odnoszę wrażenie, że gotowałam ziarenka znacznie dłużej* (ale jak zwykle robiłam to na oko, więc nie wiem, ile czasu faktycznie to zajęło).
A co do pieczonego czosnku, to nie, nie namawiam Cię do tego, aby specjalnie z jego powodu załączać piekarnik. Ale jeśli planujesz coś piec w najbliższym czasie, dorzuć tam główkę czosnku i przetestuj mój dzisiejszy przepis, bo warto.
* Nie kupuję ciecierzycy w puszcze/w słoiku. Gotuję większe ilości, porcjuję i po wystudzeniu mrożę. Dzięki temu ciecierzycę mam zawsze w zapasie (a zużywam jej sporo) i przy okazji oszczędzam, bo taka wychodzi znacznie taniej. Mam też dobrą wiadomość – aquafaba również nadaje się do mrożenia.
Hummus z czarnej ciecierzycy i z pieczonym czosnkiem – kcal, makroskładniki
100 g pasty z ciecierzycy ma ok. 251 kcal i:
- 11 g białka;
- 11 g tłuszczu;
- 24 g węglowodanów.
Ilość porcji: 100 g
Czas przygotowania: 10 g
Kalorie: 251
Składniki na hummus z czosnkiem
- 200 g ugotowanej ciecierzycy/z puszki
- 1 główka pieczonego czosnku**
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 50 g pasty tahini
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30-50 aquafaby**
- sól do smaku
hummus z pieczonym czosnkiem - przepis
* Przekrojoną na pół główkę czosnku piecz przez ok. 15-20 min, aż środek będzie miękki. Polecam robić to podczas pieczenia innej potrawy.
** Woda z gotowania ciecierzycy/zalewa z puszki.
You must be logged in to post a comment.