Tiramisu to najpopularniejszy włoski deser. Nie jest trudny w wykonaniu, tak właściwie to przekładana biszkoptami masa mascarpone. Jego kwintesencją jest kawowy aromat, ponieważ biszkopty moczy się w mocnym espresso.
Ja jednak nigdy za nim nie przepadałam. Po pierwsze dlatego, że jest za słodki, a po drugie – nie jestem fanką deserów, w których przeważa krem. Wolę tradycyjne ciasta, muffinki.
Ale latem, gdy ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę, jest włączanie piekarnika, trzeba ratować się innymi sposobami. I tak powstała moja wariacja na temat owocowego, cytrusowego tiramisu. Jest on o wiele lżejszy, zamiast mascarpone użyłam ricotty o delikatnym, lecz lekko kwaskowatym posmaku. I tutaj muszę się przyznać, że inspiracją do jego przygotowania było po prostu to, co zostało mi w lodówce. Żadnej większej filozofii tu nie ma.
Moja wersja tiramisu jest też bardziej fit oraz idealna dla dzieci – wszystko dzięki temu, że nie namaczam biszkoptów w kawie oraz w likierze. Jeśli więc tak samo jak mi, doskwiera Ci upał, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Jestem pewna, że Ci będzie smakować.
Składniki
- 250 g ricotty
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 mandarynka
- 1 kiwi
- 1 pomarańcza
- kilka biszkopcików
Przygotowanie
- Ricottę zmiksuj z ksylitolem na gładką masę.
- Kiwi, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki.
- W słoiku, szklance lub w innym szklanym naczyniu (np. pucharku do lodów) ułóż warstwę biszkoptów, następnie ricotty i owoców. Powtarzaj tę czynność, aż wypełnisz całe naczynie
- Deserek możesz zjeść od razu lub włożyć do lodówki na 30-60 min i poczekać, aż biszkopty zmiękną.
Co to jest ricotta?
Ricotta jest to włoski, miękki twarożek. Po ugotowaniu sera oddziela się serwatkę od skrzepu i to właśnie z niej powstaje. Ciekawostką może być fakt, że zawiera 5x więcej wapnia, niż klasyczny twaróg.
Ricotta jest delikatna w smaku, lekka, aksamitna. To uniwersalny ser, wykorzystuje się go zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Warto go wypróbować do pierogów czy cannoli. Natomiast dobrym wykończeniem letnich sałatek będzie wędzona ricotta, którą można pokruszyć.
Ricotta – czym zastąpić?
Choć ricotta cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, to nadal nie jest dostępna w każdym sklepie. Raczej trzeba jej szukać w marketach, czasami oferowana jest tylko w trakcie „włoskich tygodni”. Czym ją wtedy zastąpić?
Można użyć mascarpone, choć trzeba wziąć pod uwagę, że jest to znacznie tłustszy ser, a w przypadku takich deserów jak moje cytrusowe tiramisu, chodzi o to, aby zachować lekkość dania.
Alternatywą jest kilkukrotnie zmielony twaróg. Musi być on puszysty.
Dobrze sprawdzi się też serek kremowy, np. popularna Philadelphia. Ważne jest, aby nie miał żadnych dodatków oraz soli, więc nie obędzie się bez zerknięcia na skład.
You must be logged in to post a comment.