Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Zupa z ciecierzycy

13 maja 2019

Zupa z ciecierzycy

Kiedyś w ogóle nie byłam przekonana do ciecierzycy, dziś nie wyobrażam sobie codziennej diety bez niej. Szczególnie, że w ostatnich latach ograniczam mięso (choć nie rezygnuje z niego całkowicie), a ten włoski groch jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Co ciekawe, aminokwasy zawarte w ciecierzycy przypominają te, które znajdują się w zwierzęcym białku. Dlatego jest ona tak polecana dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Najbardziej klasycznym sposobem na przygotowanie cieciorki jest hummus. Można ją też dodawać do sałatek czy… potraktować ją jako bazę do ciasta! Ale można też z niej zrobić oryginalną, kremową i gęstą zupę krem.

Idealnie sprawdzi się na zimowe śniadania. Nie dość, że zupy mają działanie rozgrzewające, to jeszcze taka wersja jest bardzo sycąca – nie potrzebujesz do niej żadnych dodatków, aby przeżyć bez jedzenia kilka następnych godzin (choć przyznam, że ja nie pogardzę grzankami do zup kremów).

Ta wersja jest inspirowana włoską kuchnią (przyznam, że od tej strony jej wcześniej nie znałam). Ale zanim przejdziesz do przepisu, mam dla Ciebie małą wskazówkę. Jeśli planujesz przygotowanie zupy krem, to nigdy nie trać czasu na precyzyjne krojenie warzyw. Przecież i tak je wszystkie zmiksujesz, prawda? Mnie zawsze dziwiło, jak widziałam w przepisach „pokrój [wstaw cokolwiek] na drobną kostkę”. Po co? Nie wiem. Chyba tylko, żeby zabić czas.

W tej kwestii jestem stuprocentowym uczniem mojego ulubionego kucharza – Jamiego Olivera – który w swoich programach zawsze powtarzał, że nie trzeba się starać o uzyskanie idealnie równych kawałków. Co więcej, on warzywa zawsze siekał bardzo pobieżnie – w końcu na co dzień w kuchni liczy się przede wszystkim czas.

Składniki

  • 300 g ciecierzycy
  • 1 marchewka
  • 1/4 niedużego selera
  • 1 czerwona cebula
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1,2 l bulionu

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej namocz ciecierzycę.
  2. Pokrój w kostkę marchewkę, seler i cebulą. Podsmaż warzywa w garnku na 1 łyżce oliwy.
  3. Dodaj liście laurowe, przecier pomidorowy i ciecierzycę, całość jeszcze chwilę podsmażaj.
  4. Wlej bulion i gotuj całość, aż ciecierzyca zmięknie.
  5. Zblenduj zupę na gładki krem.

Czy można mrozić gotowaną ciecierzycę?

Gotowaną ciecierzycę można mrozić. Dzięki temu oszczędza się nie tylko czas, ale i pieniądze. Przy okazji przygotowywania innej potrawy można ugotować więcej cieciorki i potem poporcjowaną przechowywać przez kilka miesięcy w zamrażarce.

To duże ułatwienie głównie ze względu na to, że znalezienie dobrej jakości ciecierzycy w słoiku nie jest proste (o tych w puszce nawet nie będę wspominać), zwykle są one dodatkowo oznaczone jako „bio”, „eko” i co tam jeszcze, co automatycznie zwiększa ich cenę.

Akurat zaletą tego przepisu jest to, że ciecierzycy nie musisz gotować wcześniej, ale zawsze trzeba pamiętać o jej namoczeniu. Możesz jednak pójść na skróty i użyć mrożonej.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *