Wiesz, jakie danie z młodej kapusty króluje tej wiosny? Pieczona młoda kapusta. Ot, tylko tyle lub, lub, jak kto woli, aż tyle. Znajdziesz ją w fancy restauracjach, w czasopismach kulinarnych, a także… na swoim stole.
Pieczona młoda kapusta jest delikatna, lecz jednocześnie wyrazista w smaku. Nie rozpada się tak szybko, pozostaje lekko chrupiąca. Wprost idealnie nadaje się do tego, aby zostać główną bohaterką dania, a nie jedynie pobocznym składnikiem. A z czym podawać pieczoną młodą kapustę? Zdecydowanie na puree ziemniaczanym (nie żałuj gałki muszkatołowej) oraz z dodatkiem karmelizowanej pietruszki. Dobra, i właśnie teraz możesz skończyć przewijać przepisy z młodej kapusty, bo jestem pewna, że ta propozycja będzie Ci siedzieć w głowie.
Dlatego, już nie przedłużając, podpowiadam, co z młodej kapusty zrobić, aby przygotować aromatyczny, wegetariański obiad.
Pieczona młoda kapusta – kcal, makroskładniki
Jedna porcja pieczonej młodej kapusty z dodatkami ma ok. 398 kcal i:
- 13 g białka;
- 7,5 g tłuszczu;
- 78 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 398
Pieczona młoda kapusta - składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 ½ łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- ½ łyżki masła
- ½ łyżki bułki tartej
- ½ łyżki płatków drożdżowych
- 4 pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta gruboziarnistej soli
- 8 ziemniaków
- 3 łyżki mleka
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól
Przygotowanie pieczonej młodej kapusty
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra dół.
- Ziemniaki obierz, przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże. Gotuj w osolonej wodzie, aż zmiękną*.
- Obierz pietruszkę, przekrój wzdłuż. W miseczce wymieszaj ½ łyżkę oliwy, miód i świeżo zmielony pieprz. Przy pomocy pędzelka zamarynuj pietruszkę, na koniec posyp ją gruboziarnistą solą. Wstaw do piekarnika na 30 min.
- Młodą kapustę pokrój na ćwiartki. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oliwy, teriyaki, worcestershire, wędzoną i słodką paprykę, rozmaryn, pieprz. Za pomocą pędzelka rozsmaruj ją na każdej ćwiartce kapusty. Wstaw do piekarnika ok. 10 min po pietruszce, piecz przez 20 min.
- Z masła, bułki tartej i płatków drożdżowych zrób kruszonkę. Posyp nią kapustę na ok. 5 min przed końcem pieczenia.
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj mleka i gałki muszkatołowej. Rozgnieć je za pomocą praski lub tłuczka.
- Rozsmaruj na talerzu puree, połóż ćwiartkę kapusty i podawaj z karmelizowaną pietruszką.
You must be logged in to post a comment.