fbpx
Pieczona młoda kapusta

3 czerwca 2022

Pieczona młoda kapusta

Wiesz, jakie danie z młodej kapusty króluje tej wiosny? Pieczona młoda kapusta. Ot, tylko tyle lub, lub, jak kto woli, aż tyle. Znajdziesz ją w fancy restauracjach, w czasopismach kulinarnych, a także… na swoim stole.

Pieczona młoda kapusta jest delikatna, lecz jednocześnie wyrazista w smaku. Nie rozpada się tak szybko, pozostaje lekko chrupiąca. Wprost idealnie nadaje się do tego, aby zostać główną bohaterką dania, a nie jedynie pobocznym składnikiem. A z czym podawać pieczoną młodą kapustę? Zdecydowanie na puree ziemniaczanym (nie żałuj gałki muszkatołowej) oraz z dodatkiem karmelizowanej pietruszki. Dobra, i właśnie teraz możesz skończyć przewijać przepisy z młodej kapusty, bo jestem pewna, że ta propozycja będzie Ci siedzieć w głowie.

Dlatego, już nie przedłużając, podpowiadam, co z młodej kapusty zrobić, aby przygotować aromatyczny, wegetariański obiad.

Pieczona młoda kapusta – kcal, makroskładniki

Jedna porcja pieczonej młodej kapusty z dodatkami ma ok. 398 kcal i:

  • 13 g białka;
  • 7,5 g tłuszczu;
  • 78 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min

Kalorie: 398

Pieczona młoda kapusta - składniki

Przygotowanie pieczonej młodej kapusty

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra dół.
  2. Ziemniaki obierz, przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże. Gotuj w osolonej wodzie, aż zmiękną*.
  3. Obierz pietruszkę, przekrój wzdłuż. W miseczce wymieszaj ½ łyżkę oliwy, miód i świeżo zmielony pieprz. Przy pomocy pędzelka zamarynuj pietruszkę, na koniec posyp ją gruboziarnistą solą. Wstaw do piekarnika na 30 min.
  4. Młodą kapustę pokrój na ćwiartki. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oliwy, teriyaki, worcestershire, wędzoną i słodką paprykę, rozmaryn, pieprz. Za pomocą pędzelka rozsmaruj ją na każdej ćwiartce kapusty. Wstaw do piekarnika ok. 10 min po pietruszce, piecz przez 20 min.
  5. Z masła, bułki tartej i płatków drożdżowych zrób kruszonkę. Posyp nią kapustę na ok. 5 min przed końcem pieczenia.
  6. Do ugotowanych ziemniaków dodaj mleka i gałki muszkatołowej. Rozgnieć je za pomocą praski lub tłuczka.
  7. Rozsmaruj na talerzu puree, połóż ćwiartkę kapusty i podawaj z karmelizowaną pietruszką.
* Jeśli ziemniaki będą już gotowe, a pieczona kapusta jeszcze nie, odcedź je, owiń ręcznikiem i schowaj pod kołdrę.
Pieczona młoda kapusta
Młoda kapusta - obiad wege
Młoda kapusta na obiad

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Lubisz wegetariańskie burgery? Nawet jeśli jesteś do nich sceptycznie nastawiony, ten przepis ci się spodoba! To wege burgery z szarpanymi boczniakami – sycące, smaczne, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu, niż klasyczny pulled pork. To co, wypróbujesz mój przepis na boczniaki?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.