Latem nie chce się odpalać piekarnika, prawda? A ochota na słodkości jednak pozostaje… Ja dość często kupuję lody (w Katowicach jest mnóstwo punktów z pysznymi lodami rzemieślniczymi), a także robię proste deserki na bazie sezonowych owoców.
I tym razem trafiło na poziomki, które po prostu uwielbiam! Zasadziliśmy je w zeszłym roku z Piotrkiem na działce (a właściwie to Piotrek zasadził, ja jedynie obserwowałam) i w tym roku uzupełniliśmy grządkę o jeszcze kilka sadzonek. A jakie są z niej plony? To niesamowite! Mogę tam jeździć co dwa dni i nazbierać spory pojemnik. U nas trudno jest je dostać w sklepie, to jedyny sposób na to, aby powrócić do tego smaku dzieciństwa.
A jeśli Tobie nie uda się ich kupić, zastąp je truskawkami lub jagodami.
Co do samego przepisu. Jest prosty, błyskawiczny, a do tego bez cukru i wegański. Ideał po prostu! Po zrobieniu tego zdjęcia od razu przełożyłam go do pojemnika i zabrałam do pracy. Do tego pokroiłam kilka warzyw i lunch miałam gotowy.
Składniki
- 3 opakowania jogurtu kokosowego po 160 g*
- 3 opakowania jogurtu kokosowego po 160 g*
- 100 g czereśni
Przygotowanie
- Półtorej opakowania jogurtu przełóż do wybranego, szklanego naczynia.
- Poziomki zmiksuj na gładki mus. Czereśnie wydrąż z pestek.
- Polej jogurt musem. Podawaj z czereśniami.
Poziomki – właściwości i wartości odżywcze
Poziomki rosną w czerwcu i lipcu, czasami aż do sierpnia. Najbardziej wartościowe są te dziko rosnące, ale cóż – w dużych miastach ich znalezienie graniczyłoby raczej z cudem. Dlatego ja w pełni zadowalam się poziomką ogrodową.
A jakie są właściwości tych owoców? Przede wszystkim są niskokaloryczne – mają zaledwie 40 kcal w 100 g, czyli podobnie jak truskawki. Są idealne do takich zdrowych deserków, jak ten, który przedstawiłam w przepisie. A do tego mają mnóstwo witaminy C! Pamiętaj, że oprócz tego, że podnosi odporność, to jest jeszcze silnym antyoksydantem. Co to oznacza w praktyce? Pozwala zachować Twojej skórze młody wygląd.
No ale to nie koniec. W poziomkach znajduje się potas, który reguluje poziom wody w organizmie (zapobiega zatrzymywaniu się jej, co prowadzi do puchnięcia), a także blokuje wchłanianie złego cholesterolu.
Poziomki można wykorzystywać jako maseczkę do twarzy o działaniu wybielającym, usuwającym drobne przebarwienia. Mi jednak szkoda stosować je do takich celów. A dlaczego? Ponieważ na targu, jak już uda się je dostać, to zwykle za kilogram należałoby zapłacić… 150 zł! Sprzedawane są w opakowaniach po 100 g, za ok. 15 zł. Dlatego polecam uprawiać je samodzielnie – czy to na działce, czy na balkonie. Bo koszt sadzonki to… maksymalnie 5 zł.
Czereśnie – właściwości i wartości odżywcze
Owocem, który nierozerwalnie kojarzy się z gorącymi, letnimi dniami, są czereśnie. Składająsię głównie z wody, dlatego można jeść je bez wyrzutów sumienia. W 100 g mają ok. 60 kcal.
Słyszałam też o diecie czereśniowej, aczkolwiek ja do takich monodiet nie jestem przekonana, uważam, że mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Wyjątkiem jest detoks zalecany przez dietetyka, odbywający się pod jego kontrolą.
A wracając do właściwości czereśni. Zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Tak jak poziomki, mają w sobie sporo potasu, a także witaminy z grupy B. To owoce, które koniecznie należy latem włączyć do swojego jadłospisu!
You must be logged in to post a comment.