Chcesz poznać przepis na efektowny, lecz mało wymagający i w zasadzie całkiem dietetyczny deser? To gruszki w winie! Brzmi jak propozycja z wykwintnej restauracji, a tak naprawdę taki pomysł na deser jest niezwykle prosty.
Ja je robię zawsze wtedy, gdy znajomi nieopatrznie przynoszą mi czerwone wino (głównie ci, którzy mnie jeszcze tak dobrze nie znają i nie wiedzą, że go nie lubię). Wtedy najczęściej wykorzystuję go do gotowania, zwłaszcza gulaszy, sosów na bazie pomidorów, ale wiadomo – wtedy nie zużywam go zbyt wiele. Za to gruszki w czerwonym winie są świetnym sposobem na to, aby pozbyć się prawie całej porcji na raz.
Przepis ten wykorzystaj na romantyczną kolację lub gdy chcesz zrobić wrażenie na znajomych/rodzinie (pod zdjęciami podaję kilka sposobów, jak go zmodyfikować, aby był jeszcze bardziej efektowny). I tak właściwie, w mojej propozycji, jest to całkiem FIT deser, ponieważ nie dodaję cukru podczas gotowania gruszek – one sama w sobie są dość słodkie, więc nie ma takiej potrzeby. Tylko tym razem nie będę podawać makroskładników, ponieważ przepis ten jest trochę „na oko” – zobacz, jak zrobić gruszki w winie, aby przekonać się dlaczego.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 40-50 min
Składniki na gruszki w winie
- 3 gruszki średniej wielkości
- wytrawne czerwone wino i woda w proporcji 1:1
- opcjonalnie: laska cynamonu, gwiazdka anyżu, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie gruszek z czerwonego wina
- Gruszki obierze ze skórki, pozostawiając ogonek. Wrzuć je do garnka, razem z przyprawami korzennymi, jeśli z nich korzystasz. Zalej je wodą oraz czerwonym winem w proporcji 1:1 – nie podam ci konkretnej ilości, ponieważ wszystko tak naprawdę zależy od wielkości gruszek i garnka, w którym będziesz je gotować. Płyn powinien przykryć je w co najmniej ¾.
- Gotuj gruszki w winie na małym ogniu przez ok. 35-45 min, przewracając je od czasu do czasu. Czas gotowania uzależniony jest od wielkości gruszek, po ok. 30 min możesz delikatnie sprawdzać widelcem, czy są już miękkie.
- Po wyciągnięciu gruszek pozostały wywar możesz dalej gotować na mocnym ogniu, aż część płynu wyparuje, całość zgęstnieje. Wtedy dodaj do niego 1-2 łyżki miodu lub cukru. Powstałym sosem polej gruszki.
Gruszki w winie – deser. Propozycje modyfikacji przepisu na gruszki w winie
Moja dzisiejsza propozycja to bardzo prosty deser, który przygotujesz bez posiadania specjalnych umiejętności. Lecz przy okazji mam dobrą wiadomość – możesz go szybko zmodyfikować, aby był jeszcze smaczniejszy i to nadal nie będzie dla ciebie żadnym wyzwaniem.
Wypróbuj:
- gruszki w winie z lodami – wystarczy, że podasz gruszki z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych;
- gruszki w winie i czekoladzie – po ugotowaniu polej gruszki sosem z mlecznej lub białej czekolady; aby go zrobić, musisz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej – zobacz pod tym przepisem, jak to się do tego zabrać;
- gruszki w winie z serem pleśniowym – to propozycja dla tych, którzy desery wolą w wersji… wytrawnej; gruszki pokrój w grubsze plastry, ok. 2-3 cm; włóż między nimi plasterki sera pleśniowego, np. gorgonzola; złóż całość przy pomocy patyczka do szaszłyków.
You must be logged in to post a comment.