fbpx
Gruszki w winie – przepis

21 października 2020

Gruszki w winie – przepis

Chcesz poznać przepis na efektowny, lecz mało wymagający i w zasadzie całkiem dietetyczny deser? To gruszki w winie! Brzmi jak propozycja z wykwintnej restauracji, a tak naprawdę taki pomysł na deser jest niezwykle prosty.

Ja je robię zawsze wtedy, gdy znajomi nieopatrznie przynoszą mi czerwone wino (głównie ci, którzy mnie jeszcze tak dobrze nie znają i nie wiedzą, że go nie lubię). Wtedy najczęściej wykorzystuję go do gotowania, zwłaszcza gulaszy, sosów na bazie pomidorów, ale wiadomo – wtedy nie zużywam go zbyt wiele. Za to gruszki w czerwonym winie są świetnym sposobem na to, aby pozbyć się prawie całej porcji na raz.

Przepis ten wykorzystaj na romantyczną kolację lub gdy chcesz zrobić wrażenie na znajomych/rodzinie (pod zdjęciami podaję kilka sposobów, jak go zmodyfikować, aby był jeszcze bardziej efektowny). I tak właściwie, w mojej propozycji, jest to całkiem FIT deser, ponieważ nie dodaję cukru podczas gotowania gruszek – one sama w sobie są dość słodkie, więc nie ma takiej potrzeby. Tylko tym razem nie będę podawać makroskładników, ponieważ przepis ten jest trochę „na oko” – zobacz, jak zrobić gruszki w winie, aby przekonać się dlaczego.

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 40-50 min

Składniki na gruszki w winie

Przygotowanie gruszek z czerwonego wina

  1. Gruszki obierze ze skórki, pozostawiając ogonek. Wrzuć je do garnka, razem z przyprawami korzennymi, jeśli z nich korzystasz. Zalej je wodą oraz czerwonym winem w proporcji 1:1 – nie podam ci konkretnej ilości, ponieważ wszystko tak naprawdę zależy od wielkości gruszek i garnka, w którym będziesz je gotować. Płyn powinien przykryć je w co najmniej ¾.
  2. Gotuj gruszki w winie na małym ogniu przez ok. 35-45 min, przewracając je od czasu do czasu. Czas gotowania uzależniony jest od wielkości gruszek, po ok. 30 min możesz delikatnie sprawdzać widelcem, czy są już miękkie.
  3. Po wyciągnięciu gruszek pozostały wywar możesz dalej gotować na mocnym ogniu, aż część płynu wyparuje, całość zgęstnieje. Wtedy dodaj do niego 1-2 łyżki miodu lub cukru. Powstałym sosem polej gruszki.
Gruszki w winie
Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w winie – deser. Propozycje modyfikacji przepisu na gruszki w winie

Moja dzisiejsza propozycja to bardzo prosty deser, który przygotujesz bez posiadania specjalnych umiejętności. Lecz przy okazji mam dobrą wiadomość – możesz go szybko zmodyfikować, aby był jeszcze smaczniejszy i to nadal nie będzie dla ciebie żadnym wyzwaniem.

Wypróbuj:

  1. gruszki w winie z lodami – wystarczy, że podasz gruszki z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych;
  2. gruszki w winie i czekoladzie – po ugotowaniu polej gruszki sosem z mlecznej lub białej czekolady; aby go zrobić, musisz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej – zobacz pod tym przepisem, jak to się do tego zabrać;
  3. gruszki w winie z serem pleśniowym – to propozycja dla tych, którzy desery wolą w wersji… wytrawnej; gruszki pokrój w grubsze plastry, ok. 2-3 cm; włóż między nimi plasterki sera pleśniowego, np. gorgonzola; złóż całość przy pomocy patyczka do szaszłyków.

Te przepisy mogą Ci się spodobać

5 jesiennych przepisów, które musisz wypróbować

5 jesiennych przepisów, które musisz wypróbować

Idziesz do sklepu, patrzysz na stoisko z warzywami, a tam dorodne dynie, apetyczne figi i gruszki, a Ty… nie masz pomysłu, co z nich zrobić? Nie ma sprawy, mam dla Ciebie 5 propozycji na jesienne przepisy, które musisz wypróbować w tym sezonie.

Deser z borówkami

Deser z borówkami

Masz ochotę na szybki deser, bez pieczenia i stania w kuchni? Już się robi – mam przepis na deser z borówkami i jogurtem. Słodyczy dodaje mu konfitura porzeczkowa i beziki, a wykorzystanie skyru zamiast śmietany czy mascarpone stanowi nieco zdrowszą (i bogatszą w białko) opcję.