Zauważyłam, że odkąd zrobiło się bardziej jesiennie, często przychodzą mi pomysły na desery z czekoladą. Przypadek? Nie sądzę. Korzysta na tym głównie Piotrek, mój narzeczony, oraz, oczywiście, Ty.
Szczególnie że tym razem mam prosty przepis na mus czekoladowy z bitą śmietaną. Gorzka czekolada, którą do niego użyłam, miała 90% zawartości kakao, więc całość wyszła bardzo wytrawnie. Jeśli lubisz nieco słodsze propozycje, to wybierz gorzką czekoladę o zawartości kakao 70% lub 80%. Możesz też zwiększyć porcję ksylitolu (cukru) o 1 lub dwie łyżki.
Chociaż moim zdaniem, gdy mus czekoladowy połączy się z bitą śmietaną, całość jest już idealnie wyważona. To tyle na początek – jeśli nie wiesz, jak rozpuścić czekoladę, to pod przepisem mam wskazówki, które zawsze się u mnie sprawdzają.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie (na porcję):
582 kcal
Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady 80% lub 90%
- 8 jajek
- 5 łyżek ksylitolu
- szczypta soli
Przygotowanie
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, aż powstanie płynna czekolada.
- W międzyczasie oddziel jajka od żółtek.
- Do żółtek dodaj ksylitol i ubij na puszystą masę jak na kogel-mogel.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno.
- Wolno, cienkim strumieniem wlewaj czekoladę do żółtek, cały czas mieszając.
- Na koniec dodawaj po 1-2 łyżkach bitej śmietany. Całość ma być puszysta, dlatego należy ostrożnie mieszać mus. Nie przejmuj się, jeśli na początku będzie bardzo gęsty.
- Przelej mus do słoiczków lub kieliszków, włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Podawaj z bitą śmietaną
Jak rozpuścić czekoladę?
Czekoladę zawsze należy rozpuszczać w kąpieli wodnej – zaraz wyjaśnię, co to oznacza. Nie wolno jej podgrzewać bezpośrednio w garnku, ponieważ wtedy się przypali, masa będzie ciężka, grudkowata, zwarta. Wyjątkiem jest sytuacja, w której rozpuszczasz czekoladę razem ze śmietaną czy masłem.
Aby rozpuścić czekoladę, przygotuj garnek oraz miskę, która do niego wejdzie, lecz jednocześnie „zatrzyma” się na rantach. Ja zwykle używam do tego miski metalowej, którą kupiłam specjalnie w tym celu. Można też użyć szklanej, ale czekolada będzie się wolniej rozpuszczać, bo szkło się dłużej nagrzewa.
Do garnka wlej niedużą ilość wody. Do środka włóż miskę, przy czym nie może być zanurzona w wodzie. Włącz gaz, dodaj kawałki czekolady. Na wolnym ogniu niech para wodna ją podgrzewa. Nie musisz mieszać, poczekaj, aż całość się rozpuści.
You must be logged in to post a comment.