Z czym kojarzy Ci się kasza manną? Bo mi jeszcze do niedawna ze wszystkim, tylko nie z pysznym, zdrowym deserem na szybko. Raczej przywodzi na myśl znienawidzone z czasów dzieciństwa kaszki bez smaku. I wiesz co, dziś to odczaruję!
Mam dla Ciebie deser z kaszy manny, lecz nie byle jaki – to deser z truskawkami. A w końcu te lubi każdy, prawda? Oczywiście, teraz gdy publikuję ten przepis, trzeba będzie używać mrożonych truskawek, chociaż moim zdaniem to w żaden sposób nie zaważy na ich smaku.
A dla osób, które są na diecie wegańskiej, mam dobrą wiadomość – pudding z kaszy manny jest na mleku roślinnym. Dodatkowo, zamiast cukru, użyłam ksylitolu, dzięki czemu jest on zdrowszy i mniej kaloryczny.
I tutaj od razu się przyznam, że takie proste desery bez pieczenia to mój konik. W przeciwieństwie do mojego narzeczonego nie mam cierpliwości to skomplikowanych ciast, ciasteczek, czy, o zgrozo!, tortów. Ma być szybko i smacznie, ot tyle. A jeśli okaże się, że dodatkowo udadzą mi się desery fit, to jeszcze lepiej.
I już naprawdę na koniec – mój dzisiejszy deser na szybko jest dobry zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. To sprawia, że możesz zabrać pudding z kaszy manny do pracy. Wtedy, po przestudzeniu kaszy, przełóż ją do słoiczka i dopiero potem dodaj zmiksowanych truskawek. I nie musi to być jakiś specjalny, designerski słoik. Ja, w myśl zasady zero waste (i przy okazji optymalizacji domowego budżetu), używam słoików, które zostają mi po innych produktach, np… po oliwkach. Jeśli ściągniesz z nich etykietę, to przecież wyglądają dokładnie tak samo, jak te nowe w sklepach.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie (na porcję): 336,5 kcal
Składniki
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1/2 szklanki kaszy mannej
- 200 g truskawek (u mnie mrożone)
Przygotowanie
- Do garnka wlej mleko oraz dodaj ksylitol, zagotuj całość.
- Do wrzącego mleka dodaj kaszę manną, cały czas mieszaj, aż zgęstnieje. Musisz uważać, aby kasza nie przywarła do dna – dlatego trzeba cały czas mieszać.
- W międzyczasie rozmrożone truskawki zmiksuj na gładki mus.
- Kaszę przełóż do naczynia, dodaj mus z truskawk.
Jak przechowywać gotowe potrawy? Zasady przechowywania żywności
Jeśli chcesz zabrać ten deser truskawkowy do pracy, to musisz pamiętać o tym, aby w odpowiedni sposób go przechowywać w lodówce. Mam kilka podpowiedzi, o których warto pamiętać. I co więcej, możesz przełożyć je także na inne potrawy.
Po pierwsze, gotowe potrawy najlepiej jest przekładać do zamkniętych, szczelnych pojemników. Lepiej nie pozostawiać ich na talerzu czy w otwartej miseczce, wtedy lodówkowe zapachy będą się przenikać. A kasza manna na słodko pachnąca potrawką z kurczaka raczej nie jest tym, na co miałbyś później ochotę.
Ja używam głównie szklanych pojemników z pokrywką z silikonową uszczelką. Szkło nie absorbuje zapachów, ani też się nie odbarwia. Może w przypadku truskawek takie ryzyko jest małe, ale jeśli chcesz schować curry na drugi dzień, plastikowy pojemnik może nabrać nowych kolorów.
A teraz najważniejsze – nigdy nie wkładaj ciepłych potraw do lodówki. Poczekaj, aż się przestudzą. I nie chodzi tu tylko o żywotność Twojego sprzętu AGD. Jeśli przełożysz ciepłą kaszę, bądź inną potrawę do pojemnika, zacznie wytwarzać się para, która skrapla się na ściankach. To już prosta droga do tego, by przyśpieszyć namnażanie się bakterii, które będą prowadzić do zepsucia jedzenia.
I tu mam swój jesienno-zimowy patent. Ugotowaną potrawę, jeszcze w garnku czy na patelni, wystawiam na balkon. Tam raz dwa przestygnie. Jest to bardzo pomocne, bo zwykle gotuję na dwa dni i wszystko przygotowuję dzień wcześniej, a więc ostatecznie całość nie trafia od razu na talerz, tylko do lodówki. A latem? No cóż, wtedy czekam.
You must be logged in to post a comment.