Masz ochotę na letnią, orzeźwiającą sałatkę? W takim razie podczas zakupów wrzuć do koszyka melona, ogórka, fetę, szynkę i… zacznij działać. Z moim przepisem oczywiście.
Taka sałatka świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, ale też na grilla. Jest lekka, orzeźwiająca (melon i ogórek robią tu całą robotę), a do tego efektowna. A gdy podasz ją z grzankami lub z focaccią, to już w ogóle będzie efekt wow. Gotowa/-y?
PS. Wiem, że nie każdego przekonują owoce podawane w wytrawny sposób. Ale czy wiesz o tym, że melon jest tak naprawdę idealnym dodatkiem do sałatek? A w połączeniu z prosciutto to po prostu klasyk.
Sałatka z melonem i szynką parmeńską – kcal, makroskładniki
Jedna porcja sałatki z melonem i szynką parmeńską ma ok. 352 kcal i:
- 19 g białka;
- 20 g tłuszczu;
- 26 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 352
Sałatka z melonem i fetą - Składniki
- 1 melon kantalupa
- 90-120 g prosciutto crudo
- 270 g sera typu feta
- 2 ogórki szklarniowe
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
Sałatka z melonem - przepis
- Przekrój melona, wydrąż nasionka i obierz ze skórki. Pokrój w plastry, po czym każdy z nich na mniejsze, trójkątne kawałeczki.
- Ogórki pokrój na długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Rozłóż w głębokim talerzu melona, ogórki, dodaj delikatnie poszarpaną szynkę i rozkruszoną fetę.
- Oliwę, musztardę i miód wymieszaj. Polej sosem sałatkę przed podaniem.
Jak pokroić melona?
Nie wiesz, jak pokroić melona? To całkiem proste – wystarczy, że przekroisz go wzdłuż dłuższej strony. W środku znajdziesz gniazdo nasiennego, które łatwo usuniesz za pomocą łyżki nasiennej.
I teraz, w zależności od tego, jak chcesz podać melona, możesz pokroić go w podłużne plastry (tak wygląda najefektowniej) lub obrać i pokroić go w kostkę.
Jak obrać melona?
Jakie witaminy ma melon?
I na koniec powód, dla którego warto sięgać po melona, czyli właściwości odżywcze. Ja się skupię na odmianie kantalupa, którą użyłam w przepisie.
Melon kantalupa zawiera w sobie sporo wody i jest dzięki temu niskokaloryczny. Znany jest przede wszystkim z tego, że jest bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Zawiera również witaminę B9, czyli kwas foliowy, witaminę A, luteinę i potas. Czy to wystarczający powód, aby latem wprowadzić go do swojej diety? Zdecydowanie tak!
You must be logged in to post a comment.