fbpx
Sałatka z melonem

27 lipca 2022

Sałatka z melonem

Masz ochotę na letnią, orzeźwiającą sałatkę? W takim razie podczas zakupów wrzuć do koszyka melona, ogórka, fetę, szynkę i… zacznij działać. Z moim przepisem oczywiście.

Taka sałatka świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, ale też na grilla. Jest lekka, orzeźwiająca (melon i ogórek robią tu całą robotę), a do tego efektowna. A gdy podasz ją z grzankami lub z focaccią, to już w ogóle będzie efekt wow. Gotowa/-y?

PS. Wiem, że nie każdego przekonują owoce podawane w wytrawny sposób. Ale czy wiesz o tym, że melon jest tak naprawdę idealnym dodatkiem do sałatek? A w połączeniu z prosciutto to po prostu klasyk.

Sałatka z melonem i szynką parmeńską – kcal, makroskładniki

Jedna porcja sałatki z melonem i szynką parmeńską ma ok. 352 kcal i:

  • 19 g białka;
  • 20 g tłuszczu;
  • 26 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie: 352

Sałatka z melonem i fetą - Składniki

Sałatka z melonem - przepis

  1. Przekrój melona, wydrąż nasionka i obierz ze skórki. Pokrój w plastry, po czym każdy z nich na mniejsze, trójkątne kawałeczki.
  2. Ogórki pokrój na długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
  3. Rozłóż w głębokim talerzu melona, ogórki, dodaj delikatnie poszarpaną szynkę i rozkruszoną fetę.
  4. Oliwę, musztardę i miód wymieszaj. Polej sosem sałatkę przed podaniem.
Sałatka z melonem i fetą

Jak pokroić melona?

Nie wiesz, jak pokroić melona? To całkiem proste – wystarczy, że przekroisz go wzdłuż dłuższej strony. W środku znajdziesz gniazdo nasiennego, które łatwo usuniesz za pomocą łyżki nasiennej.

I teraz, w zależności od tego, jak chcesz podać melona, możesz pokroić go w podłużne plastry (tak wygląda najefektowniej) lub obrać i pokroić go w kostkę.

Jak obrać melona?

Najlepiej obierać melona po przekrojeniu go na pół. Wybierz do tego ostry, nieduży nóż (obieraczka do warzyw się nie sprawdzi, ponieważ skórka jest zbyt gruba) i delikatnie odcinaj skórkę. Miąższ melona jest miękki, więc ważne jest, aby owoc obierać ostrożnie.

Jakie witaminy ma melon?

I na koniec powód, dla którego warto sięgać po melona, czyli właściwości odżywcze. Ja się skupię na odmianie kantalupa, którą użyłam w przepisie.

Melon kantalupa zawiera w sobie sporo wody i jest dzięki temu niskokaloryczny. Znany jest przede wszystkim z tego, że jest bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Zawiera również witaminę B9, czyli kwas foliowy, witaminę A, luteinę i potas. Czy to wystarczający powód, aby latem wprowadzić go do swojej diety? Zdecydowanie tak!


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.