Ser i winogrona – czy to nie połączenie idealne? Zdecydowanie, zwłaszcza jeśli tym serem jest grillowane halloumi, a obok słodkich winogron pojawiają się cierpkie jeżyny. Do tego trochę sałaty, sosu miodowo-musztardowego i, obowiązkowo, grzanek, by powstał przepis na prostą i szybką sałatkę. Chcesz się o tym przekonać?
Sałatka z serem halloumi – kcal, makroskładniki
Jedna porcja sałatki z halloumi i winogronami ma ok. 463 kcal i:
- 20 g białka;
- 21 g tłuszczu;
- 39 g węglowodanów.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 463
Składniki na sałatkę z halloumi
- 4 kromki chleba graham
- 225 g halloumi (jedno opakowanie)
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 300 g winogron
- 150 g jeżyn
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
Sałatka z grillowanym serem halloumi i winogronami – przepis
- Halloumi pokrój na plastry. Rozgrzej patelnię grillową bez dodatku tłuszczu i podpiecz na niej z obu stron najpierw kromki chleba, a potem halloumi.
- Winogrona przekrój na pół.
- Oliwę, miód i musztardę wymieszaj w miseczce.
- Rozszarp sałatę na kawałki i ułóż na talerzu (krojenie sałaty rzymskiej spowoduje, że szybciej zacznie więdnąć). Wyłóż winogrona, jeżyny, bezpośrednio przed jedzeniem polej sosem. Podawaj sałatkę z grzankami.
You must be logged in to post a comment.