Nie wiesz, co zjeść na śniadanie? Ja również mam z tym często problem. Tak naprawdę zawsze najtrudniej jest mi wymyślić, co na śniadanie, ponieważ nie przepadam za zbyt częstym jedzeniem kanapek. To nie tak, że ich nie lubię – po prostu mi się przejadły i wolę bardziej zaszaleć.
A, że teraz mamy sezon na dynię, to czemu by nie przygotować placki na jogurcie z dynią i cynamonem? Tak nawiasem mówiąc (a raczej pisząc), to sezon na dynię należy do moich ulubionych. Ile cudów można z niej wyczarować! Śniadanie na słodko (jak tym razem), śniadanie wytrawne (wystarczy zamiast ksylitolu i cynamonu dodać azjatyckie przyprawy), zupy, curry, hummus, makaron, cokolwiek!
Wracając do przepisu, są to szybkie placki na śniadanie. Jeśli planujesz robić je w tygodniu, to ciasto zawsze możesz przygotować dzień wcześniej, a potem rano tylko usmażyć. Ja tak zwykle robię, ponieważ o zaraz po tym jak wstanę nie jestem zbyt przytomna i zwyczajnie by mi się nie chciało mieszać wszystkich składników.
Moja dzisiejsza propozycja to również świetny pomysł na śniadanie dla dzieci (kto nie kocha słodkich placuszków, prawda?), a także… śniadanie do łóżka! Więc jeśli chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę, to koniecznie przyszykuj wszystkie składniki i w weekend wstań troszkę wcześniej.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie (na porcję): 439 kcal
Składniki
- 180 g puree z dyni
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki, całość wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej na patelni masło klarowane.
- Smaż placuszki na małym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
- Podawaj pancakes z syropem klonowym.
Jak zrobić puree z dyni?
Na koniec mam krótką wskazówkę, czyli jak zrobić puree z dyni. Są dwa sposoby, jeden „tradycyjny”, drugi ekspresowy (tym drugim znacznie częściej się ratuję).
Pierwszy polega na upieczeniu dyni do miękkości i zmiksowaniu jej na gładki mus. Jeśli się na to zdecydujesz, to od razu zrób większą porcję i resztę… zamroź. Idealnie nadają się do tego silikonowe kokilki na muffinki, to akurat taka porcja na raz. Oczywiście, gdy puree będzie zamrożone, wyciągasz je z kokilek i przekładasz do woreczka, aby móc dalej korzystać z foremek.
Drugi metoda polega na podsmażeniu dyni. Ja ją kroję w kostkę, na patelnię dodaję niewielką ilość masła i smażę na małym ogniu co chwilę mieszając. Dynia szybko mięknie, rozpada się. Gdy jest gotowa, miksuję ją i voila! Zwykle taki pomysł na śniadanie jak dziś wpada mi do głowy w ostatniej chwili i już wtedy nie mam czasu na odpalanie piekarnika. Dlatego właśnie tę metodę najczęściej stosuję.
You must be logged in to post a comment.