Ostatnio pojawiła się u mnie pasta z bobu i fety, która jest pysznym smarowidłem do kanapek. I dziś mam na to dowód, czyli kanapki wypas prosciutto, cukinią i serem.
Co jest w nich takiego niezwykłego? W sumie nic. To jedynie dowód na to, że czasami wystarczy zamiana zwykłego chleba na inne pieczywo i dodanie sezonowych warzyw w bardziej wymyślny sposób, by zyskać fancy danie.
Kanapkę z prosciutto zrób z:
- bagietek, tak, jak ja;
- bajgli (nie wiem czemu, ale to jest zawsze +10 do fajności kanapek);
- croissanta;
- chałki;
- bułki maślanej.
Ja w przepisie na kanapki z prosciutto polecam moją pastę z bobu i fety (musisz ją wypróbować!), ale równie dobrze może to być jakakolwiek inna pasta (np. hummus, pasta fasolowa, czy… ser z ziemniaka!), masło, a nawet… majonez! To co, gotowy/-a?
Kanapki z prosciutto i cukinią – kcal, makroskładniki
Jedna taka (całkiem pokaźna!) kanapka ma ok. 490 kcal. Aczkolwiek pamiętaj, że w tym wypadku sporo zależy od rodzaju pieczywa i jego wagi. Dodatkowo w jednej porcji będzie ok.:
- 27 g białka;
- 17 g tłuszczu;
- 57 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 490
Składniki na kanapki z prosciutto
- 1 bagietka lub inne pieczywo (2 porcje)
- 2 łyżki pasty z bobu (sprawdź przepis) lub inna pasta/masło
- 4 plasterki ulubionego sera żółtego
- 4 plastry prosciutto
- kilka plastrów cukinii
- garść roszponki
Kanapka z prosciutto i cukinią - przepis
- Przekrój pieczywo, jedną stronę posmaruj dowolną pastą.
- Połóż na bagietkę roszponkę, kilka plastrów cukinii, ser żółty, prosciutto. Złóż kanapkę i zjedz.
- Smacznego!
You must be logged in to post a comment.