Zupa lasagne

6 kwietnia 2019

Zupa lasagne

Jak to jest u Ciebie: zupa jest dodatkiem do dania głównego czy może stanowić samodzielny obiad? Wiem, że w niektórych rodzinach nadal jada się dwa posiłki, w mojej to jednak nigdy się nie sprawdzało, ponieważ po zupie nigdy nie byliśmy w stanie zjeść niczego więcej. I nikt nie protestował, że tylko ona jest na obiad.

Tak samo jest zresztą teraz, choć Piotrek często domaga się jeszcze mięsa, jeśli zupa jest za mało treściwa. No ale cóż – w tym wypadku bynajmniej nie narzekał. To mój drugi eksperyment, jeśli chodzi o wołowinę (pierwszy to zupa meksykańska) i cóż – mogę się pochwalić – wyszedł świetnie!

Zupa inspirowana jest klasyczną, włoską zapiekanką – lasagne. W sumie jeśli chodzi o składniki, to odróżnia ją przede wszystkim brak beszamelu. Ale wierz mi, jest bardzo dobra i aromatyczna.

Jako, że ja zwykle gotuję na dwa dni, z tych proporcji wychodzą 4 solidne porcje obiadowe. Jeśli to dla Ciebie za dużo, zmniejsz składniki o połowę.
Zupę tę w szczególności

polecam jesienią i zimą, bo jest pożywna, rozgrzewająca, a dzięki sporej ilości passaty pomidorowej, również odżywcza.

Składniki

4 porcje
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 l bulionu
  • 150 g makaronu łazanki (lasagnette)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki sosu chilli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem, dodaj wołowinę i cebulę.
  3. Podsmażaj ok. 5-7 min, mieszając co jakiś czas, aby mięso nie przywarło.
  4. Wlej do garnka wino, podgotuj ok. 5 min, aby alkohol odparował.
  5. Dodaj bulion, passatę i przecier pomidorowy, przyprawy.
  6. Gdy zupa się zagotuje, dodaj do niej makaron i gotuj na małym ogniu, aż będzie al dente.
  7. Podawaj z parmezanem.
Zupa lasagne

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?

Jajka BLT

Jajka BLT

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na bezglutenowe śniadania lub masz ochotę na pyszną przekąskę, sprawdź przepis na jajka inspirowane kanapką BLT. To proste, lecz efektowne danie, które zasmakuje każdemu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *