Zupa lasagne

6 kwietnia 2019

Zupa lasagne

Jak to jest u Ciebie: zupa jest dodatkiem do dania głównego czy może stanowić samodzielny obiad? Wiem, że w niektórych rodzinach nadal jada się dwa posiłki, w mojej to jednak nigdy się nie sprawdzało, ponieważ po zupie nigdy nie byliśmy w stanie zjeść niczego więcej. I nikt nie protestował, że tylko ona jest na obiad.

Tak samo jest zresztą teraz, choć Piotrek często domaga się jeszcze mięsa, jeśli zupa jest za mało treściwa. No ale cóż – w tym wypadku bynajmniej nie narzekał. To mój drugi eksperyment, jeśli chodzi o wołowinę (pierwszy to zupa meksykańska) i cóż – mogę się pochwalić – wyszedł świetnie!

Zupa inspirowana jest klasyczną, włoską zapiekanką – lasagne. W sumie jeśli chodzi o składniki, to odróżnia ją przede wszystkim brak beszamelu. Ale wierz mi, jest bardzo dobra i aromatyczna.

Jako, że ja zwykle gotuję na dwa dni, z tych proporcji wychodzą 4 solidne porcje obiadowe. Jeśli to dla Ciebie za dużo, zmniejsz składniki o połowę.
Zupę tę w szczególności

polecam jesienią i zimą, bo jest pożywna, rozgrzewająca, a dzięki sporej ilości passaty pomidorowej, również odżywcza.

Składniki

4 porcje

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem, dodaj wołowinę i cebulę.
  3. Podsmażaj ok. 5-7 min, mieszając co jakiś czas, aby mięso nie przywarło.
  4. Wlej do garnka wino, podgotuj ok. 5 min, aby alkohol odparował.
  5. Dodaj bulion, passatę i przecier pomidorowy, przyprawy.
  6. Gdy zupa się zagotuje, dodaj do niej makaron i gotuj na małym ogniu, aż będzie al dente.
  7. Podawaj z parmezanem.
Zupa lasagne

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *