Zupa lasagne

6 kwietnia 2019

Zupa lasagne

Jak to jest u Ciebie: zupa jest dodatkiem do dania głównego czy może stanowić samodzielny obiad? Wiem, że w niektórych rodzinach nadal jada się dwa posiłki, w mojej to jednak nigdy się nie sprawdzało, ponieważ po zupie nigdy nie byliśmy w stanie zjeść niczego więcej. I nikt nie protestował, że tylko ona jest na obiad.

Tak samo jest zresztą teraz, choć Piotrek często domaga się jeszcze mięsa, jeśli zupa jest za mało treściwa. No ale cóż – w tym wypadku bynajmniej nie narzekał. To mój drugi eksperyment, jeśli chodzi o wołowinę (pierwszy to zupa meksykańska) i cóż – mogę się pochwalić – wyszedł świetnie!

Zupa inspirowana jest klasyczną, włoską zapiekanką – lasagne. W sumie jeśli chodzi o składniki, to odróżnia ją przede wszystkim brak beszamelu. Ale wierz mi, jest bardzo dobra i aromatyczna.

Jako, że ja zwykle gotuję na dwa dni, z tych proporcji wychodzą 4 solidne porcje obiadowe. Jeśli to dla Ciebie za dużo, zmniejsz składniki o połowę.
Zupę tę w szczególności

polecam jesienią i zimą, bo jest pożywna, rozgrzewająca, a dzięki sporej ilości passaty pomidorowej, również odżywcza.

Składniki

4 porcje
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 l bulionu
  • 150 g makaronu łazanki (lasagnette)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki sosu chilli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem, dodaj wołowinę i cebulę.
  3. Podsmażaj ok. 5-7 min, mieszając co jakiś czas, aby mięso nie przywarło.
  4. Wlej do garnka wino, podgotuj ok. 5 min, aby alkohol odparował.
  5. Dodaj bulion, passatę i przecier pomidorowy, przyprawy.
  6. Gdy zupa się zagotuje, dodaj do niej makaron i gotuj na małym ogniu, aż będzie al dente.
  7. Podawaj z parmezanem.
Zupa lasagne

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny zna (i kocha) każdy wielbiciel kuchni chińskiej. Ale nie każdy wie, że może w 30 ,min przygotować go w domu – do kurczaka, tofu czy jako dip do sajgonek lub warzyw. Dlatego sprawdź, jak zrobić sos słodko-kwaśny.

Makaron z truflami, jak zrobić makaron

Makaron z truflami, jak zrobić makaron

Marzy Ci się świeży, domowy makaron, ale obawiasz się, że jego zrobienie wykroczy poza Twoje umiejętności kulinarne? Nie martw się – radzę jak zrobić makaron w prosty sposób i przy okazji mam dla Ciebie pomysł na szybki obiad.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]