Nie masz czasu/pomysłu (skreśl odpowiednie) na obiad? Szybki makaron z sosem pomidorowym zawsze będzie dobrym rozwiązaniem. Ale, ale, żeby nie było nudno, warto sobie nieco urozmaicić ten przepis. W jaki sposób? Dodając „magiczne” składniki, takie jak wino, które podbija smak pomidorów, chilli (i zwykły sos staje się niezwykły), bądź nieoczywiste warzywa. No i proszę, dzięki temu mamy makaron z jarmużem i sosem pomidorowym na winie. Ostry, oczywiście, bo przecież musi być chilli.
I tutaj od razu polecę moje ostatnie odkrycie, czyli pastę chilli z Lidla, z serii Deluxe. Po pierwsze, jest z dodatkiem oliwy z oliwek, a nie oleju. A po drugie, papryczki są rozdrobnione, ale nie całkiem zmiksowane. Wystarczy dodać łyżeczkę, a danie od razu nabiera pikanterii. Szczególnie jeśli jest to włoski sos pomidorowy do makaronu.
A żeby obiad był jeszcze bardziej „fancy”, użyj innego niż zwykle makaronu. Ja tu wykorzystałam muszelki, ale mogą być też świderki, orecchiette, czy casarecce. Ta jedna, pozornie nic nieznacząca zmiana sprawia, że danie od razu wygląda na bardziej wykwintne, niż jest.
Dlatego koniecznie przetestuj ten przepis, wraz z moim wskazówkami. A jak zwracasz uwagę na makroskładniki, to od razu podaje, że makaron w sosie pomidorowym w jednej porcji ma ok.:
- 13,5 g białka;
- 8,75 g tłuszczu;
- 48,25 węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 342,25
Składniki na makaron wegetariański
- 280 g makaronu typu muszelki
- 800 g pomidorów krojonych z puszki
- 150 g jarmużu
- 100 m czerwonego wytrawnego wina
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty chilli/sproszkowanego chilli
- 30 g parmezanu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie makaronu w sosie pomidorowym
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Obierz szalotkę i czosnek, szalotkę pokrój w półksiężyce, czosnek w plasterki.
- Na głębokiej patelni (woku) rozgrzej oliwę. Wrzuć szalotkę z czosnkiem, smaż ok. 2 min, aż szalotka się zeszkli. Dodaj pastę chilli, smaż, mieszając 30 sek.
- Wlej na patelnię czerwone wino, gotuj na dużym ogniu ok. 4-5 min, aż odparuje. Dodaj pomidory z puszki, oregano. Gotuj całość pod przykryciem 20 min.
- Na 5 min przed końcem gotowania, dorzuć do sosu jarmuż (usuń wcześniej zdrewniałe łodyżki).
- Wymieszaj ugotowany i odcedzony makaron w sosie. Podawaj ze startym parmezanem.
You must be logged in to post a comment.