Sałatka z rukolą i gruszką

7 stycznia 2020

Sałatka z rukolą i gruszką

Przygotowanie pysznej sałatki latem jest dziecinnie proste. Wystarczy kilka warzyw, trochę oliwy i pomysł na kolację gotowy. A co robić zimą? Przerzucić się na inne dania? Owszem, można i tak, ale przecież sałatki są proste w przyrządzeniu i do tego łatwo je przetransportować (a kto nosi codziennie ze sobą lunch do pracy, wie, że nie tak prosto jest co chwilę wymyślać nowe dania, które na dodatek można spakować do pojemnika).

Trzeba więc korzystać z tego, co jest. A wbrew pozorom zimowych warzyw i owoców jest całkiem sporo, choć zwykle to warzywa korzenne, które cieszą się nienajlepszą (a właściwie nienajsmaczniejszą) reputacją. Na szczęście ja mam na nie sposób – wystarczy je upiec. Nabierają wtedy delikatności. Smaku. Ja dzięki temu przeprosiłam się z pietruszką, selerem czy burakiem. Walczę jeszcze z topinamburem, ale cóż, na każdego przyjdzie pora.

I w ten oto spoób powstała moja fit kolacja, czyli sałatka z pieczonym burakiem i gruszką. Połączenie idealne, prawda? Sałatka z buraków jest prosta, lecz wymaga chwili cierpliwości – w końcu warzywa muszą się upiec. Ale przecież nikt nie każe Ci ich co pilnować przez cały czas, możesz w spokoju poczytać książkę czy… przygotować inne dania. Z moich przepisów oczywiście.

Co więcej, ta sałatka z rukolą i gruszką, będzie świetnym pomysłem na romantyczną kolację, jako przystawka. Przyznaj, że wygląda efektownie. I naprawdę, nikt jej się nie oprze.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie (na porcję): 375 kcal

Składniki

  • 2 opakowania sera camembert (2x120g)
  • 2 gruszki
  • 400 g buraka
  • 80-100 g rukoli
  • 40 g słonecznika
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Małe buraki przekrój na pół, większe na ćwiartki, aby szybciej się upiekły. Zawiń w folię lub włóż do naczynia żaroodpornego przykrytego pokrywką i piecz 30-45 min (sprawdzaj widelcem, czy są już gotowe). Po upieczeniu ostudź, obierz ze skórki.
  2. Słonecznik podpraż na suchej patelni ok. 2-3 min.
  3. Gruszkę pokrój w plasterki
  4. Oliwę, musztardę, ocet i miód wymieszaj.
  5. Wszystkie składniki sałatki przełóż na talerz. Przed podaniem polej sosem.
Sałatka z camembertem

Czy warto jeść buraki?

Odpowiedź na to pytanie jest tylko jedna – tak, warto jeść buraki. Jeszcze kilka lat temu nie byłam o tym przekonana, ale to wszystko przez surówkę z buraczków, której nigdy nie lubiłam (choć teraz się nią zajadam, ale tylko – uwaga, będzie trochę konkurencyjnie – jeśli jest robiona z przepisu na blogu Kwestia Smaku).

A dlaczego warto jeść buraki? Są niskokaloryczne, ale sycące (uwaga, nie spadnij z krzesła – w 100 g pieczonych buraków jest ok. 46 kcal). Lubią niskie temperatury, dzięki czemu mogą wzbogacić Twój zimowy jadłospis o warzywa, a wiem, że to nie jest proste.

Zwiększają wytrzymałość u osób aktywnych fizycznie, a także wzmacniają odporność. To produkt zasadowy, dzięki czemu wpływa na odkwaszanie organizmu. Buraki zawierają potężną dawkę kwasu foliowego, wpływają na kondycję psychiczną.

Oprócz tego są krwiotwórcze, dlatego jeśli masz anemię, to nie powinno ich zabraknąć w Twojej diecie.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Toskańska zupa fasolowa Ribollita

Toskańska zupa fasolowa Ribollita

Chcesz dowiedzieć się, czego najbardziej nie lubię w zupach? Sprawdź toskańską zupę fasolową ribollita, a… będziesz mieć odpowiedź. Dlaczego więc postanowiłam wrzucić przepis na tę zupę gulaszową? Jedno kliknięcie i możesz się o tym przekonać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *