Jeśli myślisz, że osobom, które publikują przepisy w internecie, zawsze się udaje ugotować coś pysznego, to jesteś w błędzie. Po prostu nie pokazujemy swoich niewypałów (bo i po co). Ale możemy za to opowiedzieć o porażkach, szczególnie tych bardziej spektakularnych.
U mnie tak było z karczochami. Nigdy ich nie próbowałam, lecz zaintrygowana samym wyglądem (są piękne, prawda?) postanowiłam je kupić i upiec. Bo w końcu co to za filozofia upiec warzywa, czyż nie? No cóż… Zaczęłam sprawdzać, jak upiec karczochy i przyznaję, troszkę się zdziwiłam. 30-40 min w piekarniku? No ale dobra. Znalazłam kilka przepisów, połączyłam je w jedno, wstawiłam i czekałam. Dalej czekałam. Aż w końcu są, wyjmuję blachę, zapach wydobywa się nieziemski. I co? Karczochy dalej są twarde, tylko sam środek jest miękki, pyszny, aromatyczny! A reszta? Niestety – do wyrzucenia. Ale nie mam zamiaru się podłamywać, spróbuję jeszcze raz, tym razem postępując krok za krokiem według instrukcji na KubBuk’u (to dla mnie wyrocznia, wiesz?).
A w międzyczasie postanowiłam wypróbować karczochy w oleju, kupione podczas tygodnia włoskiego w jednym z marketów. I zrobiłam z nich „taką tam kanapkę na szybko”, którą mogę się z Tobą podzielić – i to z czystym sumieniem, bo wyszła obłędnie pyszna.
Więc jeśli nie wiesz, co zrobić z karczochów, zapraszam dalej.
Włoska kanapka z karczochami – kcal, makroskładniki
Jedna kanapka z karczochami ma ok. 260 kcal i:
- 12 g białka;
- 16 g tłuszczu;
- 15 g węglowodanów.
Musisz jednak wziąć pod uwagę, że są to wartości orientacyjne, ponieważ trudno jest ocenić, jak bardzo uda Ci się odsączyć karczochy z oleju, a to akurat mocno wpływa na ostateczne wartości.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 260
Składniki na włoskie grzanki
- 4 kromki chleba
- dwie garści szpinaku
- 4 plasterki dowolnego sera
- 4 plasterki prosciutto cotto
- kilka plasterków karczochów odsączonych z oleju
- kilka plasterków piklowanej czerwonej cebuli
Kanapka z karczochami - przepis
- Wyciągnij karczochy z oleju, odsącz je na sitku (możesz też nadmiar oleju odcisnąć na ręczniku papierowym).
- Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu. Kromki chleba przekrój na pół, zacznij grillować na jednej stronie, aż będą rumiane. Przewróć je na drugą stronę, i na jednej zgrillowanej połówce połóż plasterek sera, aby się roztopił.
- Gdy grzanki są gotowe, ułóż kolejno szpinak, szynkę, piklowaną cebulę i karczochy. Podawaj na ciepło.
* Ja użyłam provalone, ale może być też ser żółty.


You must be logged in to post a comment.