fbpx
Kanapka z karczochami

16 marca 2022

Kanapka z karczochami

Jeśli myślisz, że osobom, które publikują przepisy w internecie, zawsze się udaje ugotować coś pysznego, to jesteś w błędzie. Po prostu nie pokazujemy swoich niewypałów (bo i po co). Ale możemy za to opowiedzieć o porażkach, szczególnie tych bardziej spektakularnych.

U mnie tak było z karczochami. Nigdy ich nie próbowałam, lecz zaintrygowana samym wyglądem (są piękne, prawda?) postanowiłam je kupić i upiec. Bo w końcu co to za filozofia upiec warzywa, czyż nie? No cóż… Zaczęłam sprawdzać, jak upiec karczochy i przyznaję, troszkę się zdziwiłam. 30-40 min w piekarniku? No ale dobra. Znalazłam kilka przepisów, połączyłam je w jedno, wstawiłam i czekałam. Dalej czekałam. Aż w końcu są, wyjmuję blachę, zapach wydobywa się nieziemski. I co? Karczochy dalej są twarde, tylko sam środek jest miękki, pyszny, aromatyczny! A reszta? Niestety – do wyrzucenia. Ale nie mam zamiaru się podłamywać, spróbuję jeszcze raz, tym razem postępując krok za krokiem według instrukcji na KubBuk’u (to dla mnie wyrocznia, wiesz?).

A w międzyczasie postanowiłam wypróbować karczochy w oleju, kupione podczas tygodnia włoskiego w jednym z marketów. I zrobiłam z nich „taką tam kanapkę na szybko”, którą mogę się z Tobą podzielić – i to z czystym sumieniem, bo wyszła obłędnie pyszna.

Więc jeśli nie wiesz, co zrobić z karczochów, zapraszam dalej.

Włoska kanapka z karczochami – kcal, makroskładniki

Jedna kanapka z karczochami ma ok. 260 kcal i:

  • 12 g białka;
  • 16 g tłuszczu;
  • 15 g węglowodanów.

Musisz jednak wziąć pod uwagę, że są to wartości orientacyjne, ponieważ trudno jest ocenić, jak bardzo uda Ci się odsączyć karczochy z oleju, a to akurat mocno wpływa na ostateczne wartości.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie: 260

Składniki na włoskie grzanki

Kanapka z karczochami - przepis

  1. Wyciągnij karczochy z oleju, odsącz je na sitku (możesz też nadmiar oleju odcisnąć na ręczniku papierowym).
  2. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu. Kromki chleba przekrój na pół, zacznij grillować na jednej stronie, aż będą rumiane. Przewróć je na drugą stronę, i na jednej zgrillowanej połówce połóż plasterek sera, aby się roztopił.
  3. Gdy grzanki są gotowe, ułóż kolejno szpinak, szynkę, piklowaną cebulę i karczochy. Podawaj na ciepło.

* Ja użyłam provalone, ale może być też ser żółty.

Włoska kanapka z karczochami
Kanapka z karczochami

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.