Nie lubisz szparagów? To obiecuje Ci, że po tym przepisie polubisz. Moje życie zmieniło w momencie, gdy po pierwszy raz jadłam grillowane szparagi w szynce. Wtedy użyłam parmeńskiej, ale tak naprawdę każda się nada. I mam z tym pewną angedotkę.
Urządzaliśmy rodzinnego grilla. Mniej więcej połowa mężczyzn, połowa kobiet. Mnóstwo mięsa – kiełbas, karczku, czego tam jeszcze. I one – szparagi. Miały zdecydowanie największe wzięcie – mój brat dzielnie stróżujący przy grillu nie potrafił tego zrozumieć. Ale w końcu kto mógłby się oprzeć delikatnemu w smaku warzywu, które połączone jest z chrupiącą, słoną szynką.
I co najlepsze – przygotowanie takiej wersji szparagów nie dość, że nie zajmie Ci dużo czasu, ale jeszcze ich obróbka jest błyskawiczna. Najważniejsze jest to, aby nie przeciągnąć warzyw, same w sobie też mają też chrupkie.
Ja tę wersję smażyłam na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu (wytopi się z szynki), chociaż jeszcze lepsze wychodzą oczywiście na tradycyjnym grillu. Wtedy musisz jedynie indywidualnie pilnować czasu obróbki, ponieważ wszystko zależy od tego, jak mocny jest ogień. A jeśli chcesz uzyskać szybką przekąskę na lunch, to dodaj do nich jajko sadzone lub jajko w koszulce – to perfekcyjne połączenie.
Składniki
- 1 opakowanie szparagów
- 1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej lub parmeńskiej
Przygotowanie
- Rozdziel plasterki szynki i dodatkowo przekrój je na pół.
- Odetnij zdrewniałe końce szparagów (zobacz niżej).
- Owijaj szparagi plasterkami szynki.
- Rozgrzej patelnię grillową, smaż szparagi w szynce w każdej strony po 2-3 minuty.
Jak przygotować szparagi?
Zielonych szparagów, w przeciwieństwie do białych, nie trzeba obierać. Im jednak są one starsze, tym dłuższą mają zdrewniałą końcówkę, która nie nadaje się do jedzenia, chociaż zaraz napiszę, jak ją możesz wykorzystać.
A jak poznać, jaką część szparagów trzeba odciąć? Jest to bardzo proste. Wystarczy każdą sztukę zgiąć – końcówka sama się złamie w odpowiednim miejscu.
Jeśli chcesz żyć w zgodzie z zasadami zero waste i żal Ci wyrzucić łodyżki szparagów, możesz wykorzystać je do gotowania bulionu. Jeśli nie planujesz tego w najbliższych dniach, przełóż umyte i dokładnie osuszone końcówki do woreczków do mrożenia i schowaj do zamrażarki. Potem wystarczy dodać je do zupy, aby miała pełniejszy smak.
You must be logged in to post a comment.