Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

22 maja 2019

Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Nie lubisz szparagów? To obiecuje Ci, że po tym przepisie polubisz. Moje życie zmieniło w momencie, gdy po pierwszy raz jadłam grillowane szparagi w szynce. Wtedy użyłam parmeńskiej, ale tak naprawdę każda się nada. I mam z tym pewną angedotkę.

Urządzaliśmy rodzinnego grilla. Mniej więcej połowa mężczyzn, połowa kobiet. Mnóstwo mięsa – kiełbas, karczku, czego tam jeszcze. I one – szparagi. Miały zdecydowanie największe wzięcie – mój brat dzielnie stróżujący przy grillu nie potrafił tego zrozumieć. Ale w końcu kto mógłby się oprzeć delikatnemu w smaku warzywu, które połączone jest z chrupiącą, słoną szynką.

I co najlepsze – przygotowanie takiej wersji szparagów nie dość, że nie zajmie Ci dużo czasu, ale jeszcze ich obróbka jest błyskawiczna. Najważniejsze jest to, aby nie przeciągnąć warzyw, same w sobie też mają też chrupkie.

Ja tę wersję smażyłam na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu (wytopi się z szynki), chociaż jeszcze lepsze wychodzą oczywiście na tradycyjnym grillu. Wtedy musisz jedynie indywidualnie pilnować czasu obróbki, ponieważ wszystko zależy od tego, jak mocny jest ogień. A jeśli chcesz uzyskać szybką przekąskę na lunch, to dodaj do nich jajko sadzone lub jajko w koszulce – to perfekcyjne połączenie.

Składniki

  • 1 opakowanie szparagów
  • 1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej lub parmeńskiej

Przygotowanie

  1. Rozdziel plasterki szynki i dodatkowo przekrój je na pół.
  2. Odetnij zdrewniałe końce szparagów (zobacz niżej).
  3. Owijaj szparagi plasterkami szynki.
  4. Rozgrzej patelnię grillową, smaż szparagi w szynce w każdej strony po 2-3 minuty.
Szparagi z jajkiem w koszulce

Jak przygotować szparagi?

Zielonych szparagów, w przeciwieństwie do białych, nie trzeba obierać. Im jednak są one starsze, tym dłuższą mają zdrewniałą końcówkę, która nie nadaje się do jedzenia, chociaż zaraz napiszę, jak ją możesz wykorzystać.

A jak poznać, jaką część szparagów trzeba odciąć? Jest to bardzo proste. Wystarczy każdą sztukę zgiąć – końcówka sama się złamie w odpowiednim miejscu.

Jeśli chcesz żyć w zgodzie z zasadami zero waste i żal Ci wyrzucić łodyżki szparagów, możesz wykorzystać je do gotowania bulionu. Jeśli nie planujesz tego w najbliższych dniach, przełóż umyte i dokładnie osuszone końcówki do woreczków do mrożenia i schowaj do zamrażarki. Potem wystarczy dodać je do zupy, aby miała pełniejszy smak.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Muffinki pizzowe

Muffinki pizzowe

Lubisz pizzę? Jeśli tak, to muffinki pizzerinki także polubisz. I przy okazji tak się składa, że mam na nie przepis! Sprawdź, jak zrobić muffiny wytrawne i przekonaj się, że będą idealne na każdą okazję.

Zupa z dyni azjatycka

Zupa z dyni azjatycka

Choć zwykle wydaje nam się, że wiosna i lato obfitują w pyszne, sezonowe warzywa i owoce, to także jesienią ich nie brak. To przede wszystkim czas na jabłka i warzywa korzeniowe, ale i tak głównym bohaterem jest dynia. Ja ją wtedy jem do znudzenia. Głównie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]