Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

22 maja 2019

Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Nie lubisz szparagów? To obiecuje Ci, że po tym przepisie polubisz. Moje życie zmieniło w momencie, gdy po pierwszy raz jadłam grillowane szparagi w szynce. Wtedy użyłam parmeńskiej, ale tak naprawdę każda się nada. I mam z tym pewną angedotkę.

Urządzaliśmy rodzinnego grilla. Mniej więcej połowa mężczyzn, połowa kobiet. Mnóstwo mięsa – kiełbas, karczku, czego tam jeszcze. I one – szparagi. Miały zdecydowanie największe wzięcie – mój brat dzielnie stróżujący przy grillu nie potrafił tego zrozumieć. Ale w końcu kto mógłby się oprzeć delikatnemu w smaku warzywu, które połączone jest z chrupiącą, słoną szynką.

I co najlepsze – przygotowanie takiej wersji szparagów nie dość, że nie zajmie Ci dużo czasu, ale jeszcze ich obróbka jest błyskawiczna. Najważniejsze jest to, aby nie przeciągnąć warzyw, same w sobie też mają też chrupkie.

Ja tę wersję smażyłam na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu (wytopi się z szynki), chociaż jeszcze lepsze wychodzą oczywiście na tradycyjnym grillu. Wtedy musisz jedynie indywidualnie pilnować czasu obróbki, ponieważ wszystko zależy od tego, jak mocny jest ogień. A jeśli chcesz uzyskać szybką przekąskę na lunch, to dodaj do nich jajko sadzone lub jajko w koszulce – to perfekcyjne połączenie.

Składniki

  • 1 opakowanie szparagów
  • 1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej lub parmeńskiej

Przygotowanie

  1. Rozdziel plasterki szynki i dodatkowo przekrój je na pół.
  2. Odetnij zdrewniałe końce szparagów (zobacz niżej).
  3. Owijaj szparagi plasterkami szynki.
  4. Rozgrzej patelnię grillową, smaż szparagi w szynce w każdej strony po 2-3 minuty.
Szparagi z jajkiem w koszulce

Jak przygotować szparagi?

Zielonych szparagów, w przeciwieństwie do białych, nie trzeba obierać. Im jednak są one starsze, tym dłuższą mają zdrewniałą końcówkę, która nie nadaje się do jedzenia, chociaż zaraz napiszę, jak ją możesz wykorzystać.

A jak poznać, jaką część szparagów trzeba odciąć? Jest to bardzo proste. Wystarczy każdą sztukę zgiąć – końcówka sama się złamie w odpowiednim miejscu.

Jeśli chcesz żyć w zgodzie z zasadami zero waste i żal Ci wyrzucić łodyżki szparagów, możesz wykorzystać je do gotowania bulionu. Jeśli nie planujesz tego w najbliższych dniach, przełóż umyte i dokładnie osuszone końcówki do woreczków do mrożenia i schowaj do zamrażarki. Potem wystarczy dodać je do zupy, aby miała pełniejszy smak.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *