Masz czasami ochotę zjeść coś innego niż zwykle? No cóż, ja tak mam bardzo często. I choć najbardziej lubię kuchnię włoską i nowoczesną kuchnię polską, opartą na sezonowych produktach, to siedzę i kombinuję. Tym razem wykombinowałam burrito meksykańskie w wersji wegetariańskiej.
Dlaczego warto wypróbować mój przepis na burrito wege? Bo jest:
- pyszny;
- sycący;
- łatwo zabrać go ze sobą na wynos;
- idealny do przygotowania na kilka dni.
Ja akurat robiłam burrito wegetariańskie z ryżem na dwa dni (4 porcje), ale wystarczy, że trochę zwiększysz liczbę składników i może być nawet na 3 dni. Wegetariański farsz do burrito nie ma w sobie nic takiego, co mogłoby się zepsuć, więc jeśli tylko będziesz trzymać je w lodówce, to nic się z nim nie stanie.
A i koniecznie zajrzyj na sam dół wpisu, gdzie pokrótce wyjaśniam, jak zawijać burrito. Wbrew pozorom nie jest to wcale taka prosta sztuka, ponieważ nie chcesz przecież, żeby wszystko się rozpadło na patelni, prawda? No właśnie… I wcale nie piszę tego dlatego, że za pierwszym razem podeszłam do tej kwestii z lekceważeniem i moje burrito zamiast formy kształtnego placka było farszem i tortillą osobno…
Wegetariańskie burrito - kcal, makroskładniki
Burrito wegetariańskie w jednej porcji ma ok. 471,5 kcal i porcja zawiera:
- 11 g białka
- 15 g tłuszczu
- 60 g węglowodanów
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie (na porcję): 471,5 kcal
Składniki na burrito wegetariańskie
- 4 placki tortilli
- 1 awokado
- 100 ryżu
- 100 g ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka chilli (lub więcej, jak lubisz ostre)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- kolendra
- sól, pieprz
Burrito wegetariańskie - przepis
- Ugotuj ryż al dente według przepisu na opakowaniu (może być lekko twardy w środku, dojdzie potem w sosie).
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę. Podsmażaj na niej cebulę ok. 2 min, aż się zeszkli. Wlej przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Gotuj pod przykryciem 10-15 min.
- W tym czasie pokrój paprykę w drobną kostkę.
- Dodaj do sosu paprykę, fasolę oraz ugotowany ryż.
- Wymieszaj całość i gotuj jeszcze 2-3 min.
- Porcję farszu ułóż na placku tortilli. Pokrój awokado, połóż na wierzch farszu do burrito. Zawiń placek korzystające ze wskazówek poniżej.
- Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą), bez dodatku tłuszczu.
- Ułóż na patelni obok siebie placki.
- Podgrzewaj z obu stron przez ok. 2 min, aż tortilla się zrumieni*.
* Jeśli chcesz zrobić burrito na kilka dni, to zawijaj placki bezpośrednio przed podaniem. Warto wcześniej w garnku podgrzać farsz.
Jak zawijać burrito?
Domowe burrito to prosty posiłek, trzeba tylko wiedzieć, jak dobrze zawinąć placki. Nie mogą się rozpadać na patelni, ani podczas transportu, jeśli zdecydujesz się na przygotowanie go na wynos. Jak to osiągnąć?
- Farsz ułóż na jednej połówce placka, tak ok. 2-3 cm od brzegu.
- Chwyć za brzegi placka od strony, na której jest farsz.
- Zacznij go zawijać do przodu, jednocześnie przytrzymując lekko farsz, aby się nie rozchodził na boki.
- Teraz zawiń do środka brzegi tortilli po obu stronach farszu – dzięki temu nie będzie się wysypywać z boku.
- Następnie dalej ciasno zawijaj placek do przodu, aż do końca.
- Gdy zapiekasz na patelni gotowe burrito, zawsze zacznij od strony, na której znajduje się łącznie. Wtedy placki się skleją i podczas przewracania będziesz mieć pewność, że nic się nie rozpadnie i nie wysypie na całą patelnię.
You must be logged in to post a comment.