Nie lubię kompotu. Nigdy nie lubiłam. Więc czemu wstawiam przepis na kompot z jabłek? Bo miałam dużo owoców, a, jako że mój narzeczony wręcz kocha kompot jabłkowy, to stwierdziłam, że go dla niego przyrządzę. A przy okazji okazało się, że wystarczy:
- dodać do niego imbir (nabiera smaku!),
- podawać na ciepło,
abym zmieniła zdanie. I w ten oto prosty sposób mamy rozgrzewający zimowy kompot z jabłek, który zmienił moje życie.
Tylko może od razu wyjaśnię, że ja, jeśli chodzi o pasteryzację, to jestem jak dziecko we mgle. Dlatego kompot gotuję na bieżąco i wypijam w przeciągu 2-3 dni. Ale jeśli dla Ciebie to nie jest taka czarna magia, to zachęcam, aby zwiększyć ilość składników (zaszalej, a co Ci szkodzi!) i zrobić zapas na całą zimę.
Kompot z jabłek – kcal
Cały kompot z jabłek w wersji z ksylitolem ma 262 kcal, a z cukrem 280 kcal. W praktyce jednak kompot jabłkowy można podzielić na ok. 3 porcje, z której każda ma ok. 87 kcal (ksylitol) lub 93 kcal (cukier).
To co, chcesz się dowiedzieć jak zrobić kompot z jabłek?
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 87 kcal
Składniki na kompot z jabłek
- 2 duże jabłka
- 5-7 cm kawałek imbiru
- laska cynamonu/łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru/ksylitolu
- 700-800 ml wody
kompot jabłkowy - przepis
- Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazdo nasienne. Imbir obierz i pokrój w plasterki.
- Owoce, imbir i cynamon wrzuć do garnka, zalej wodą (ok. 700-800 ml – wszystko zależy od wielkości jabłek, woda ma je w pełni przykryć). Dodaj cukier lub ksylitol.
- Gotuj ok. 20 min, aż jabłka się rozpadną.
- Odcedź i podawaj na ciepło (w końcu lepiej w pełni wykorzystać rozgrzewającą moc imbiru).
Co zrobić z jabłkami z kompotu?
Zastanawiasz się, co zrobić z jabłek z kompotu? Na pewno nie warto ich wyrzucać! Wiem, przyznaje, rozgotowane owoce nie brzmią zbyt smacznie, ale wbrew pozorom można z nich wyczarować pyszne dania. Moje propozycje to:
- crumble z jabłkami – czyli jabłka zapiekane pod kruszonką;
- owsianka z puree z jabłek gotowanych do kompotu;
- jogurt naturalny z granolą i puree z jabłek;
- koktajl z dodatkiem jabłek;
- ryż zapiekany z jabłkami (to co prawda nie moja bajka, ale wiem, że sporo osób go lubi…).
Którą z propozycji wybierasz?
You must be logged in to post a comment.