Melon, ananas, feta – czy może być bardziej wakacyjna, kolorowa sałatka? Wiem, wiem, niektórzy mogą mieć wątpliwości, czy łączyć owoce z wytrawnymi składnikami, ale uwierz mi, melon i arbuz aż się o to proszą.
Szczególnie że dzisiejsza propozycja, czyli sałatka z szynką parmeńską i melonem nie jest wcale aż tak wywrotowa. Zarówno arbuz i feta, jak i mango z szynką to połączenia znane i lubiane. A w tym wydaniu, lubiane tym bardziej.
Sałatka z melonem sprawdzi się na kolację lub na lekki obiad, gdy nie masz czasu gotować lub… jest na to za ciepło. Doskonale sprawdzi się też jako świeża i orzeźwiająca sałatka na grilla – wtedy melona można delikatnie zgrillować, aby w pełni wydobyć jego słodycz.
To co, masz na nią ochotę? Jeśli tak, to zapraszam dalej.
Sałatka z melonem i szynką parmeńską – kalorie, makroskładniki
Sałatka z melonem i fetą w jednej porcji ma ok. 346 kcal oraz:
- 19 g białka;
- 22 g tłuszczu;
- 20,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 346 kcal
Sałatka z melona - składniki
- ½ melona kantalupa (ok. 350 g)
- ok. 300 g arbuza
- 1 opakowanie roszponki (ok. 125 g)
- 270 g sera feta
- 90 g szynki parmeńskiej
- 1 czerwona cebula (najlepiej piklowana)
- 30 g orzechów włoskich
- kilka gałązek świeżek mięty
- 3 łyżki oliwy (30 g)
- 2 łyżki musztardy delikatesowej (40 g)
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sałatka z melonem, arbuzem i fetą - przepis
- Miód, musztardę i oliwę wymieszaj w niedużej miseczce.
- Melona obierz ze skórki i pokrój w plastry, arbuza w kostkę. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w półksiężyce lub użyj piklowanej, jeśli masz.
- Orzechy włoskie posiekaj.
- Na talerzu rozłóż rukolę, na niej melona, arbuza i cebulę. Pokrusz fetę, dodaj posiekane orzechy i kilka listków mięty.
- Polej sałatkę z melona i fety sosem bezpośrednio przed podaniem.
You must be logged in to post a comment.