Skuszona efektownymi zdjęciami, postanowiłam zrobić szybki deser fit, który przy okazji jest wegański, bezglutenowy i bez pieczenia. To, jak pewnie się już domyślasz, pudding z tapioki z mango.
Może początkowo nie brzmi zbyt zachęcająco, ale spójrz na te kuleczki! Przecież one są obłędne! A przy okazji całość jest smaczna, choć przyznam się tu do jednej rzeczy – chyba nienawidzę gotować tapioki. Oczywiście wcześniej się przygotowałam, sprawdziłam, ile powinno to trwać, no i kurczę – trwało chyba ze dwa razy dłużej. I do tego potem ubrudziłam całą kuchnię, ale cóż, dla zdjęć i fit deseru bez pieczenia warto się poświęcić.
Szczególnie że jak zaraz się przekonasz, całość jest tak naprawdę bardzo prosta. I jeśli planujesz w przyszłości spotkanie u siebie w domu, to takie desery w pucharkach bardzo dobrze się sprawdzą. Można je przygotować wcześniej i schować do lodówki.
Przekonany? To sprawdź przepis na pudding z tapioki.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 35 min
Pudding z tapioki kcal: 464
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego
- 300 ml wody
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/3 szklanka tapioki
- 1 mango
Przygotowanie
- Do garnka wlej mleko kokosowe, wodę, dodaj ksylitol i tapiokę.
- Całość gotuj przez ok. 30 min, aż tapioka będzie całkowicie przezroczysta. Co jakiś czas mieszaj pudding, żeby nie przywierał do garnka.
- Przelej masę do szklanek, ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
- Mango zblenduj na gładki mus, dodaj do schłodzonego puddingu.
Tapioka - co to jest?
Tapioka to skrobia powstająca w wyniku przetwarzania rośliny o nazwie maniok jadalny. Co ciekawe, należy on do roślin bulwiastych i z wyglądu przypomina pasternak. W takich krajach jak Azja, Afryka czy Ameryka Południowa jest on bardzo popularny. Natomiast w Polsce to nadal bardziej ciekawostka, mam nadzieję jednak, że szybko przekonam Cię do niego.
Tapioka jest bezglutenowa, hipoalergiczna, nie zawiera cholesterolu. Jest za to bogatym źródłem lekkostrawnych węglowodanów, dzięki czemu to doskonały produkt dla osób borykających się z problemami układu pokarmowego.
Może występować w formie białych granulek lub mąki. Nie ma zarówno smaku, jak i zapachu, dzięki czemu staje się doskonałą bazą do deserów – puddingów, budyniów etc. Swoją popularność zyskała w Polsce m.in. dzięki Bubble Tea, czyli efektownemu napojowi z przezroczystymi kuleczkami w środku. Oprócz tego często jest stosowana w wegańskich deserach, takich jak mój pudding z tapioki.
You must be logged in to post a comment.