Kto ma ochotę na muffinki marchewkowe? Pewnie każdy! A dla niezdecydowanych mam krótki opis: wilgotne, miękkie ciasto o aromatycznym, cynamonowym zapachu i obłędny krem pistacjowy przełamany… nutką soli i skórki z cytryny. No nie da się im oprzeć, co zresztą przetestowałam na dość sporej ilości osób.
Ale… będę z Tobą szczera – mój przepis na muffinki marchewkowe z orzechami jest tak naprawdę delikatnym tuningiem podstawowego przepisu na babeczki marchewkowe. Różnica polega na tym, że do kremu mascarpone dodałam pistacje i skórkę z cytryny. Jeśli chcesz się obejść bez pistacji (nie martw się, nie obrażę się), to wskakuj do bazowego przepisu i tyle.
Pistacjowe muffinki marchewkowe nie wymagają posiadania jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych, a wyglądają bardzo efektownie i brzmią wyrafinowanie (wyobraź sobie, jak podajesz je do stołu i podkreślasz, że to muffinki z kremem pistacjowym – jak z jakiejś fancy pracowni cupcake’owej, prawda?). Chociaż… przyznaję, że ostateczny efekt powstał trochę przez przypadek.
Planowałam kupić pistacje niesolone, ale coś nie wyszło i przy łupaniu (no dobra, podjadaniu) zorientowałam się, że są solone. Okazało się jednak, że to tylko dodało im charakteru i smaku. Natomiast ze skórką z cytryny jest klasyczna (jak dla mnie) historia – zajmuje się fotografią kulinarną (już wiesz, skąd takie piękne zdjęcia) i chciałam nadać nieco świeżości i koloru temu zdjęciu, właśnie dzięki dodaniu cytryn. No ale nie mogłam ich tak po prostu położyć, musiałam mieć na to uzasadnienie. I tak właśnie powstał krem pistacjowo-cytrynowy, który przy okazji okazał się obłędny. Obłędny. Chcesz to sprawdzić?
Muffinki marchewkowe z kremem pistacjowym – kcal, makroskładniki
Z podanych proporcji wyjdzie 24 muffinek i każda z nich ma ok. 315 kcal i:
- 5 g białka;
- 22 g tłuszczu;
- 24 g węglowodanów.
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 315
Składniki na muffinki marchewkowe z jabłkiem
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 220 ml oleju
- 300 g obranych marchewek
- 150 g obranych jabłek
- 100 g dowolnych orzechów
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g schłodzonej śmietany 36%
- 200 g schłodzonego mascarpone
- 150 g pistacji solonych
- skórka otwarta z jednej cytryny
- 75 g mleka w tubce
Przepis na muffinki marchewkowe
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Orzechy posiekaj, a jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do miski wbij jajka i zacznij ubijać. Po chwili dodaj cukier, ubijaj przez 2-3 min na puszystą masę (powinna co najmniej dwukrotnie podwoić swoją objętość).
- Do żółtek zacznij drobnym strumieniem wlewać olej, cały czas miksując masę. Następnie dodaj do niej marchewkę, jabłko, orzechy i delikatnie wymieszaj szpatułką (nie miksuj już ciasta).
- Zacznij rozgrzewać piekarnik do 150 stopni, funkcja góra dół**.
- Mąkę przesiej do drugiej miski, dodaj cynamon, sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Nakładaj ciasto do kokilek (możesz je wypełnić do ¾ wysokości, ponieważ ciasto nie urośnie zbyt wysoko***).
- Piecz 35 min (do suchego patyczka).
- Gdy muffinki ostygną, przygotuj krem pistacjowy. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj mascarpone i mleko w tubce. Zmiksuj ponownie, aż wszystkie składniki się połączą i masa się ubije. Pistacje obierz, przełóż do kremu i całość zblenduj. Nakładaj krem łyżką lub szprycą, ale tylko wtedy, gdy masz dużą, okrągłą tylkę (w innym wypadku kawałki orzechów będą co chwilę zatykać otwór).
* U mnie: włoskie, laskowe, nerkowce w równych proporcjach.
** Piekarnik rozgrzeje się szybciej, gdy na początek ustawisz grzanie góra-dół i termoobieg. Ale jak już osiągnie potrzebną temperaturę, nie zapomnij o tym, aby wyłączyć termoobieg, inaczej muffinki mogą się przypalić, spiec od góry i pozostać surowe w środku.
*** Jeśli masz gałkę do lodów, użyj jej do nakładania – będzie szybciej, prościej i czyściej.
You must be logged in to post a comment.