Jak zrobić babeczki marchewkowe idealne? To całkiem proste i już pierwszy krok masz za sobą – znalazłaś/-eś mój przepis. Teraz tylko sprawdź, które ze składników musisz kupić, idź do sklepu i odpalaj piekarnik.
Babeczki marchewkowe z orzechami są proste, pyszne i efektowne (efekt wow robi tu krem mascarpone z tajemniczą wkładką…). Nie da się ich zepsuć, a ja dodatkowo mam dla Ciebie kilka porad, dzięki którym pieczenie będzie jeszcze łatwiejsze:
- ciasto na babeczki marchewkowe jest bardzo gęste, więc nie powinno wylewać się z kokilek papierowych, ale…
- zawsze rekomenduję, aby babeczki (jakiekolwiek) piec w kokilkach silikonowych lub w formie na muffinki, którą wypełnia się papierowymi kokilkami – wtedy masz 100% pewności, że będą trzymać swój kształt;
- aby babeczki marchewkowe wyglądały tak pięknie, jak na moich zdjęciach, wystarczy, że krem mascarpone wyłożysz szprycą zakończoną dużą tylką – im większa tylka, tym prościej jest zrobić idealną dekorację (wiem to od Róży z Ciastkożerców i cóż, wielokrotnie przetestowałam, bo jak możesz się domyślić, nie mam ręki do wymyślnych zdobień).
Babeczki marchewkowe z mascarpone ułożone na eleganckiej paterze mogą nawet zastąpić tort urodzinowy, więc… na co czekasz?
PS. Jeśli widziałaś/-eś już czas przygotowania babeczek, to mam jedną, najważniejszą informację – wliczony jest w niego czas pieczenia, czyli 35 min. Natomiast Twoja praca to maksymalnie 25 min.
Babeczki marchewkowe z orzechami – kcal, makroskładniki
Jedna babeczka marchewkowa z mascarpone ma ok. 281 kcal*
- 4 g białka;
- 20 g tłuszczu;
- 22 g węglowodanów.
*Nie jest to najbardziej fit deser, ale przecież nikt nie każe jeść Ci ich wszystkich, prawda? Babeczki są stworzone do tego, aby się nimi podzielić! A jeśli wiesz, że trudno będzie Ci rozdać/zjeść aż taką ilość, to zmniejsz składniki o połowę i voila!
Ilość porcji: 24 babeczek
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 281
Składniki na babeczki marchewkowe
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 220 ml oleju
- 300 g marchewek
- 150 g jabłek
- 100 g orzechów (u mnie: włoskie, laskowe, nerkowce)
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g schłodzonej śmietany 36%
- 200 g schłodzonego mascarpone
- 75 g mleka w tubce
Babeczki marchewkowe – przepis
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cynamon, sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Marchewkę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Orzechy posiekaj, a jabłko pokrój w drobną kostkę. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 150 stopni.
- Do drugiej miski wbij jajka, zacznij ubijać dodawając jednocześnie cukier. Ubijaj, aż masa będzie puszysta, podwoi objętość. Wtedy zacznij powoli wlewać olej, cały czas ubijając.
- Do ciasta dodaj marchewki, jabłko i orzechy, wymieszaj szpatułką. Wsyp mąkę i dokładnie połącz wszystkie składniki.
- Nakładaj ciasto do kokilek (możesz je wypełnić do ¾ wysokości). Piecz 35 min (do suchego patyczka).
- Jak muffinki ostygną, przygotuj krem. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj mascarpone i mleko w tubce. Zmiksuj ponownie, aż wszystkie składniki się połączą i masa się ubije. Nakładaj na babeczki szprycą lub łyżką.
You must be logged in to post a comment.