fbpx
Babeczki marchewkowe z mascarpone

24 marca 2022

Babeczki marchewkowe z mascarpone

Jak zrobić babeczki marchewkowe idealne? To całkiem proste i już pierwszy krok masz za sobą – znalazłaś/-eś mój przepis. Teraz tylko sprawdź, które ze składników musisz kupić, idź do sklepu i odpalaj piekarnik.

Babeczki marchewkowe z orzechami są proste, pyszne i efektowne (efekt wow robi tu krem mascarpone z tajemniczą wkładką…). Nie da się ich zepsuć, a ja dodatkowo mam dla Ciebie kilka porad, dzięki którym pieczenie będzie jeszcze łatwiejsze:

  • ciasto na babeczki marchewkowe jest bardzo gęste, więc nie powinno wylewać się z kokilek papierowych, ale…
  • zawsze rekomenduję, aby babeczki (jakiekolwiek) piec w kokilkach silikonowych lub w formie na muffinki, którą wypełnia się papierowymi kokilkami – wtedy masz 100% pewności, że będą trzymać swój kształt;
  • aby babeczki marchewkowe wyglądały tak pięknie, jak na moich zdjęciach, wystarczy, że krem mascarpone wyłożysz szprycą zakończoną dużą tylką – im większa tylka, tym prościej jest zrobić idealną dekorację (wiem to od Róży z Ciastkożerców i cóż, wielokrotnie przetestowałam, bo jak możesz się domyślić, nie mam ręki do wymyślnych zdobień).

Babeczki marchewkowe z mascarpone ułożone na eleganckiej paterze mogą nawet zastąpić tort urodzinowy, więc… na co czekasz?

PS. Jeśli widziałaś/-eś już czas przygotowania babeczek, to mam jedną, najważniejszą informację – wliczony jest w niego czas pieczenia, czyli 35 min. Natomiast Twoja praca to maksymalnie 25 min.

Babeczki marchewkowe z orzechami – kcal, makroskładniki

Jedna babeczka marchewkowa z mascarpone ma ok. 281 kcal*

  • 4 g białka;
  • 20 g tłuszczu;
  • 22 g węglowodanów.

*Nie jest to najbardziej fit deser, ale przecież nikt nie każe jeść Ci ich wszystkich, prawda? Babeczki są stworzone do tego, aby się nimi podzielić! A jeśli wiesz, że trudno będzie Ci rozdać/zjeść aż taką ilość, to zmniejsz składniki o połowę i voila!

Ilość porcji: 24 babeczek

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie: 281

Składniki na babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe – przepis

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj cynamon, sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Orzechy posiekaj, a jabłko pokrój w drobną kostkę. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 150 stopni.
  3. Do drugiej miski wbij jajka, zacznij ubijać dodawając jednocześnie cukier. Ubijaj, aż masa będzie puszysta, podwoi objętość. Wtedy zacznij powoli wlewać olej, cały czas ubijając.
  4. Do ciasta dodaj marchewki, jabłko i orzechy, wymieszaj szpatułką. Wsyp mąkę i dokładnie połącz wszystkie składniki.
  5. Nakładaj ciasto do kokilek (możesz je wypełnić do ¾ wysokości). Piecz 35 min (do suchego patyczka).
  6. Jak muffinki ostygną, przygotuj krem. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj mascarpone i mleko w tubce. Zmiksuj ponownie, aż wszystkie składniki się połączą i masa się ubije. Nakładaj na babeczki szprycą lub łyżką.
Babeczki marchekowe przepis
Babeczki proste przepis
Babeczki marchewkowe
Babeczki z marchewkami

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Po nocach śni Ci się beza Pavlova z mascarpone i owocami? To marzenie jest w zasięgu Twojej ręki! Przedstawiam przepis na deser Pavlova z mascarpone, który został WIELOKROTNIE przetestowany przez… mojego narzeczonego.

Sałatka z makaronem chińskim

Sałatka z makaronem chińskim

Lubisz sałatki z makaronem chińskim? Tę polubisz na pewno! Ma sporo warzyw, azjatycki sos, krewetki i chrupiące orzeszki. A do tego będzie najlepszą propozycją na imprezy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.