Fit naleśniki ze szpinakiem

27 stycznia 2020

Fit naleśniki ze szpinakiem

Niedawno podawałam przepis na naleśniki z twarogiem – smak mojego dzieciństwa. Wtedy też przypomniałam sobie o moim jeszcze jednym, naleśnikowym MUST HAVE, tym razem w wersji wytrawnej. A że szybko przeszłam do działania, to dziś mogę opublikować przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą – na śniadanie, kolację czy do pracy. A jak włożysz do środka jeszcze kurczaka czy smażone tofu, to nawet i na obiad.

Tu muszę się od razu przyznać, że naleśniki wytrawne zdecydowanie należą do moich ulubionych. Za słodkimi wersjami nigdy nie przepadałam, nawet w knajpkach zawsze wybieram naleśniki na słono (tu od razu mogę polecić naleśnikarnię Manekin w Gdańsku – mają naprawdę smaczne propozycje).

Ale wracając do rzeczy. Naleśnik z farszem szpinakowym powinny przekonać każdego, kto sceptycznie podchodzi do przysmaku Popeye’a. Ja sama właśnie od tej propozycji zaczęłam go jeść, wcześniej kojarzył mi się z czymś super zdrowym i co za tym idzie – super niesmacznym (niestety, taka logika u dzieci).

I choć zwykle kupuję świeże liście, to tym razem postawiłam na naleśniki ze szpinakiem mrożonym. Dlaczego? Z dwóch powodów. Po pierwsze… wychodzi go więcej. A po drugie, mam takie dziwactwo, że nie bardzo lubię szpinaku w liściach w farszu. Wolę taką bardziej zwartą masę, nie pytaj dlaczego, bo nie wiem. Zresztą moim zdaniem nie ma się co bać mrożonego szpinaku. Co prawda nie wygląda aż tak apetycznie, ale w tym wypadku naprawdę nie ma to najmniejszego znaczenia (oprócz finansowego, bo za 200 g świeżego szpinaku w Biedronce czy w Lidlu zapłacisz ok. 4 zł, czyli tyle samo, co za dwa razy więcej mrożonego).

Na koniec dodam, że w moim przepisie na naleśniki ze szpinakiem jest ok. 18,5 g białka, 13,8 g tłuszczu i 36,5 g węglowodanów w jednej porcji.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie (na porcję): 346,5

Składniki na naleśniki wytrawne

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 450 szpinaku mrożonego
  • 1 feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • pieprz do smaku

Naleśniki ze szpinakiem fit - Przygotowanie

  1. Mąkę żytnią, jajko oraz wodę wymieszaj na gładką masę, bez grudek i odstaw na pół godziny, aby ciasto odpoczęło.
  2. W tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj starty czosnek i podsmażaj 30 sek. Wsyp szpinak, smaż, aż odparuje cała woda. Na koniec rozkrusz fetę i wymieszaj dokładnie całość.
  3. Jogurt naturalny dopraw pieprzem i płatkami drożdżowymi.
  4. Naleśniki usmaż na patelni beztłuszczowej. Posmaruj szpinakowym farszem i polej jogurtem naturalnym. Podawaj na zimno lub na ciepło.
Naleśniki na słono
Naleśniki ze szpiankiem

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Greckie pulpeciki z indyka

Greckie pulpeciki z indyka

Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Może zamiast schabowego, spróbuj… greckich pulpecików z indyka, a nie pożałujesz. To mój faworyt w ostatnich miesiącach, a ja indyka nawet nie lubię. Przekonałam cię? Wskakuj do wpisu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *