Niedawno podawałam przepis na naleśniki z twarogiem – smak mojego dzieciństwa. Wtedy też przypomniałam sobie o moim jeszcze jednym, naleśnikowym MUST HAVE, tym razem w wersji wytrawnej. A że szybko przeszłam do działania, to dziś mogę opublikować przepis na FIT naleśniki ze szpinakiem i fetą – na śniadanie, kolację czy do pracy. A jak włożysz do środka jeszcze kurczaka czy smażone tofu, to nawet i na obiad.
Tu muszę się od razu przyznać, że naleśniki wytrawne zdecydowanie należą do moich ulubionych. Za słodkimi wersjami nigdy nie przepadałam, nawet w knajpkach zawsze wybieram naleśniki na słono (tu od razu mogę polecić naleśnikarnię Manekin w Gdańsku – mają naprawdę smaczne propozycje).
Ale wracając do rzeczy. Naleśnik ze szpinakiem powinny przekonać każdego, kto sceptycznie podchodzi do przysmaku Popeye’a. Ja sama właśnie od tej propozycji zaczęłam go jeść, wcześniej kojarzył mi się z czymś super zdrowym i co za tym idzie – super niesmacznym (niestety, taka logika u dzieci).
I choć zwykle kupuję świeże liście, to tym razem postawiłam na naleśniki ze szpinakiem mrożonym. Dlaczego? Z dwóch powodów. Po pierwsze… wychodzi go więcej. A po drugie, mam takie dziwactwo, że nie bardzo lubię szpinaku w liściach w farszu. Wolę taką bardziej zwartą masę, nie pytaj dlaczego, bo nie wiem. Zresztą moim zdaniem nie ma się co bać mrożonego szpinaku. Co prawda nie wygląda aż tak apetycznie, ale w tym wypadku naprawdę nie ma to najmniejszego znaczenia (oprócz finansowego, bo za 200 g świeżego szpinaku w Biedronce czy w Lidlu zapłacisz ok. 4 zł, czyli tyle samo, co za dwa razy więcej mrożonego).
Na koniec dodam, że w moim przepisie na naleśniki ze szpinakiem jest ok. 18,5 g białka, 13,8 g tłuszczu i 36,5 g węglowodanów w jednej porcji.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie (na porcję): 346,5
Fit naleśniki ze szpinakiem
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1 jajko
- 2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 450 szpinaku mrożonego
- 1 feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- pieprz do smaku
Naleśniki ze szpinakiem fit - Przygotowanie
- Mąkę żytnią, jajko oraz wodę wymieszaj na gładką masę, bez grudek i odstaw na pół godziny, aby ciasto odpoczęło.
- W tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj starty czosnek i podsmażaj 30 sek. Wsyp szpinak, smaż, aż odparuje cała woda. Na koniec rozkrusz fetę i wymieszaj dokładnie całość.
- Jogurt naturalny dopraw pieprzem i płatkami drożdżowymi.
- Naleśniki usmaż na patelni beztłuszczowej. Posmaruj szpinakowym farszem i polej jogurtem naturalnym. Podawaj na zimno lub na ciepło.


You must be logged in to post a comment.