fbpx
Racuchy z ricotty

11 lutego 2020

Racuchy z ricotty

Czy śniadanie dietetyczne może być oryginalne, zaskakujące i smaczne? Ha! Odpowiedź masz tak naprawdę poniżej, ponieważ racuchy z ricotty w sosie pomidorowym mają 339 kcal na porcję. A w tym 20 g białka, 20 g tłuszczu oraz 15 g węglowodanów. Nie ma możliwości, że będziesz po nim chodzić głodny!

To wytrawne racuchy z serem ricotta, które stanowią zdrowe i pożywne śniadanie, będące odpowiedzią na jajecznicę czy kanapki. Bo choć lubię i jedno, i drugie, to ileż w końcu można jeść to samo? A nie raz powtarzałam, że dobry pomysł na śniadanie to nie lada wyzwanie.

W przepisie użyłam mąki pszennej, aczkolwiek jeśli chcesz, żeby były to racuchy bezglutenowe, zastąp ją jakąkolwiek inną mąkę. Może się jedynie okazać, że trzeba będzie jej dodać mniej/więcej. Ciasto powinno być w miarę gęste, inaczej rozleci się na patelni.

Gotowy na racuchy serowe na słono?

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 25 min

Kalorie (na porcję): 339 kcal

Składniki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej passatę pomidorową.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do passaty. Wrzuć oliwki, kapary, anchois i chilli. Gotuj przez ok. 10 min, rozgniatając pod koniec drewnianą łyżką oliwki i anchois*.
  3. W misce wymieszaj jajko, ricottę, parmezan, mąkę, ocet balsamiczny i gałkę muszkatołową. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę. Ciasto formuj w nieduże placuszki, smaż z obu stron na złocisto, ok. 3 min – lepiej robić to dłużej, ale na mniejszym ogniu, aby placuszki nie były w środku zimne.
  5. Racuchy z ricotty podawaj w sosie pomidorowym.
* Nie sól tego sosu. Oliwki, kapary i anchois są bardzo słone, możesz więc łatwo przesadzić.
Racuchy z ricotty
Racuchy na śniadanie

Ser ricotta – gdzie kupić, czym zastąpić? Do czego wykorzystać ser ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny włoski ser. Jest neutralny w smaku, dlatego sprawdza się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Przypomina nieco twarożek, ale jest bardziej gładki.

Co ciekawe, ricotta jest jednym z najmniej kalorycznych serów, co nie jest bez znaczenia podczas odchudzania. Ma przy tym sporo białka, co zresztą możesz zauważyć po mojej dzisiejszej propozycji. Można go przygotować samodzielnie w domu, aczkolwiek ja przyznaję, że nigdy nie próbowałam – moje zapędy zawsze stopuje konieczność kupienia żywych kultur bakterii, a te, jak się domyślasz, nie są dostępne w pobliskim sklepie.

Gdzie kupić ser ricotta? To proste! Jest w stałej ofercie ulubionych sklepów Polaków, czyli w Lidlu i Biedronce. Oraz w praktycznie w każdym innym supermarkecie, a do tego kosztuje niewiele, ok. 4-5 zł. A co zrobić, gdy jednak nie uda Ci się go dostać, a racuchy serowe kuszą i kuszą? Nic straconego, możesz go zastąpić białym twarogiem. To co prawda nie będzie to samo, ale jak to mówią, lepszy rydz, niż nic.

Na koniec mam jeszcze kilka pomysłów na to, jak wykorzystać ser ricotta. Może być składnikiem wszelkich placuszków serowych, ale nie tylko. Jeśli nie masz lub nie lubisz fety, zrób te naleśniki ze szpinakiem z jego dodatkiem.

Ricotta super sprawdza się także jako „smarowidło”. O czym zresztą sama się przekonałam, przygotowując omlet ze śliwkami. Szukasz pomysłu na szybką przekąskę? Zrób kanapeczki z tortilli, ricottą i warzywami. Oprócz tego ricottę możesz pokruszyć do sałatek, będzie to świetny dodatek białkowy, zwiększający sytość posiłku.