Na samą myśl o świątecznych wypiekach robisz się głodna/y, ale… pieczenie ciast nie jest Twoją najmocniejszą stroną? Nie martw się, recepta na to jest prosta: wystarczy dokładnie trzymać się sprawdzonych przepisów. I wskazówek, które dziś dla Ciebie przygotowałam – zobacz, jakie tradycyjne ciasta wigilijne powinny pojawić się na stole i co warto o nich wiedzieć.
Co słodkiego na święta?
Chociaż kolacja wigilijna kojarzy się przede wszystkim z karpiem, to na stole nie może zabraknąć też słodkości. Tradycyjny serniczek, makowiec (lub, na Śląsku, makówki), czy miodownik to tylko kilka z propozycji.
Do tradycyjnych ciast wigilijnych (oprócz powyższych) zaliczamy m.in.:
- piernik świąteczny;
- babki;
- keks;
- ciasteczka korzenne/pierniczki;
- sękacz.
I od razu podpowiem, że niektóre z nich, jak miodownik (znany też jako orzechowiec), czy sękacz potrafią pokonać nawet osoby, które mają już spore doświadczenie ze słodkimi wypiekami. Dlatego na początek mam 4 propozycje: makowiec, piernik, sernik i babka z bakaliami, a wraz z nimi sprawdzone patenty i przepisy.
Makowiec
Makowiec to klasyczne danie wigilijne, którego przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak się wydaje. Jego bazę stanowi kruche ciasto i słodka, przepyszna masa makowa. Samo kruche ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, musisz pamiętać jedynie o tym, aby:
- osobno wymieszać suche składniki i dopiero po tym dodawać resztę;
- schłodzić ciasto przed około godzinę przed pieczeniem.
W przypadku maku kluczową kwestią jest to, czy posiadasz całe ziarenka, czy zmielony mak. Ziarenka przed zmieleniem trzeba gotować przez kilka minut, a potem odcedzić. Natomiast mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić do przestudzenia i odcisnąć z nadmiaru wody.
I z trudniejszych kwestii to tak naprawdę tyle – potem należy już tylko trzymać się przepisu.
Tradycyjny piernik świąteczny
Miękki, delikatny i mocno korzenny – taki powinien być tradycyjny piernik staropolski. Jego zrobienie jest całkiem proste, ale powinnaś/powinieneś zacząć… miesiąc wcześniej, ponieważ ciasto musi wcześniej zostać poddane fermentacji. A więc teraz to już tak naprawdę ostatni moment na to, aby się za to zabrać.
Zagapiłaś/eś się lub po prostu nie chce Ci się spędzać tyle czasu nad jednym ciastem? Nie ma sprawy – na https://uczymyjakslodzic.pl/piernik-swiateczny-jak-przygotowac-pyszny-piernik-na-swieta/ znajdziesz przepis na równie dobry piernik świąteczny, który jest gotowy prawie od razu. Tutaj największym wyzwaniem będzie wdychanie dochodzącego z piekarnika zapachu… Ta katorga będzie trwać aż godzinę, ale za to potem piernik jest już cały Twój (no prawie, bo chyba podzielisz się z rodziną?).
Sernik i jego odmiany
Czy święta mogą się obyć bez sernika? Oczywiście, że nie. Ale, żeby nie było nudno, możesz zrobić jedną z wielu wersji, np.:
- sernik królewski – jeden z najbardziej popularnych rodzajów, który jest połączeniem serowej masy i kruchego spodu;
- sernik wiedeński – klasyczna odmiana, bez kruchego spodu – 100% „czystego” sernika;
- sernik nowojorski – piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest idealnie gładki oraz delikatny; co ciekawe, nie robi się go z twarogu tylko z serka typu Philadelphia; nie jest to jednak propozycja dla początkujących;
- kropla rosy – to sernik z chrupiącą pianą bezową na wierzchu;
- seromakowiec – połączenie sernika i makowca.
Jakie mam rady dla osób, które nigdy wcześniej nie robiły sernika? Po pierwsze, kupując zmielony twaróg, koniecznie sprawdź, czy ma on dodatkowo w składzie masło. Jeśli tak, pomiń je w przepisie – inaczej ciasto wyjdzie płynne i nie, żebym znała to z doświadczenia… A druga rada jest taka, aby po upieczeniu pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku jeszcze przez ok. 30 min, wtedy nie powinien opadać.
Babka z bakaliami i nie tylko
Moją ostatnią propozycją na świąteczny stół jest babka z bakaliami, czyli chyba najprostsze z przedstawionych tu ciast. I tak naprawdę nic nie powinno zaskoczyć Cię w przepisie, dlatego jest to idealna opcja dla początkujących. Zwłaszcza że w efekcie otrzymujesz mięciutkie ciasto pełne bakalii w środku.
Jedyną poradą, jaką mam dla Ciebie jest to, aby przełożoną do keksówki masę naciąć pośrodku ostrym nożem. Babka będzie pękać (to „naturalne” zjawisko), a w ten sposób będziesz mieć kontrolę nad tym, czy pęknie w estetyczny sposób, aby móc potem pochwalić się własnym wypiekiem przed rodziną.
Jak widzisz, przygotowanie wigilijnych ciast wcale nie musi być takie trudne, jak się wydaje. Kluczem do sukcesu są sprawdzone przepisy (np. ze strony uczymyjakslodzic.pl, która jest partnerem reklamowym tego wpisu) i moje wskazówki. A jeśli się boisz, że jednak coś nie wyjdzie, to może warto już zacząć eksperymenty? Nic nie stracisz, a możesz zyskać pyszny, domowy deser.
You must be logged in to post a comment.