Chcesz zadbać o odporność przez cały rok? Albo szukasz sposobu na poranną dawkę energii bez konieczności parzenia kawy? Mam na to sposób – zakwas buraczany. Sprawdź, dlaczego warto pić zakwas z buraka, gdzie go kupić na i na co zwracać uwagę, wybierając wśród wielu ofert różnych producentów soków.
Zakwas z buraka – właściwości
Zacznę od małej dawki motywacji, czyli od tego, dlaczego w ogóle warto sięgać po zakwas z buraka. Fermentowane buraki, wzbogacone czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim:
- są źródłem żelaza w łatwoprzyswajalnej postaci, co z pewnością docenią osoby, które co jakiś czas borykają się z nawracającą anemią;
- wzmacniają odporność, regularne picie zakwasu buraczanego pomoże uniknąć częstych infekcji w okresie jesienno-zimowym lub skrócić ich czas trwania;
- mają właściwości antyoksydacyjne, czyli opóźniają starzenie się komórek;
- poprawiają stan skóry, jej jędrność;
- poprawiają mikroflorę jelit, co ma wpływ na lepszą kondycję, wydolność organizmu – nie od dziś wiadomo, że różnego rodzaju kiszonki stanowią naturalny probiotyk;
- dodają energii, u niektórych osób mogą zastąpić poranną kawę.
Dodatkowo zakwas buraczany jest niskokaloryczny oraz nie zawiera szczawianów, dzięki czemu można, a wręcz zaleca się, aby sięgać po niego codziennie.
Gdzie kupić zakwas buraczany?
Zakwas buraczany można zrobić samodzielnie i teoretycznie nie jest to trudne. Samo wykonanie to zaledwie kilka minut, potem trzeba już „tylko” poczekać ok. 14 dni, aż będzie gotowy. A czemu napisałam, że jego przygotowanie „teoretycznie” nie jest trudne? Ponieważ w czasie, gdy następuje fermentacja, należy uważać, aby na powierzchni zakwasu nie pojawiła się pleśń. Dzieje się tak wtedy, gdy składniki nie są dokładnie przykryte wodą, wypływają na wierzch. I tutaj przyznam, że ja właśnie przez to zniechęciłam się do jego robienia.
Na szczęście obecnie dobrej jakości (a często nawet lepszej, niż domowej) zakwas buraczany można kupić – w sklepach stacjonarnych lub w internecie. Od razu polecę też, aby szukać online, najlepiej bezpośrednio od producentów, tłoczni soków jak https://naszatlocznia.pl. Dlaczego? Zakwas z buraków dostępny w marketach może zawierać dodatkowe, niepotrzebne składniki lub być poddawany pasteryzacji, co „zabija” część wartości odżywczych. Natomiast sprzedawane w sklepach ekologicznych zakwasy zwykle nie dość, że są drogie, to jeszcze pojemności butelek są małe, to tak naprawdę jedna, maksymalnie dwie porcje drogocennego płynu. A skoro o butelkach mowa, to nie zawsze są one najlepszym sposobem na przechowywanie zakwasu. Sprawdź jeszcze, na co zwracać uwagę, kupując zakwas z buraka.
Na co zwracać uwagę, kupując zakwas buraczany?
To, co jest najważniejsze, to skład: dobry zakwas buraczany zawiera wyłącznie buraki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól oraz wodę (ewentualnie przyprawy mogą się między sobą różnić). Powinien to być produkt niepasteryzowany, najlepiej wybierać też zakwas tłoczony na prasie wolnoobrotowej.
A skoro nie butelka, to co? Kupuj zakwas buraczany w kartonikach z kranikiem. Dzięki temu, podczas nalewania, do środka nie dostaje się powietrze, a sam napój dłużej utrzymuje świeżość.
Na koniec wspomnę jeszcze raz o producencie soków Nasza Tłocznia, ponieważ oferuje on zakwasy w opakowaniach o pojemności 3 l, dzięki czemu sporo oszczędzasz i dbasz o zdrowie jednocześnie.
You must be logged in to post a comment.