Chcesz upiec idealną tartę? Potrzebujesz formy, która nie tylko nada jej charakterystyczny kształt, ale także będzie wygodna w użyciu. Często znalezienie odpowiedniej jest prawdziwym wyzwaniem. Dlatego przeczytaj i sprawdź, na co warto zwracać uwagę, wybierając formę do pieczenia tarty.
Jaka forma do tarty będzie najlepsza?
Tarta to charakterystyczny rodzaj wypieku, składający się z ciasta kruchego i nadzienia w wersji słodkiej lub wytrawnej. Najczęściej jest niska, ma okrągły kształt i specyficzne, pofałdowane brzegi, jednak ze względu na różnorodność form, kształt wypieku może być dowolnie modyfikowany. Ciekawy efekt pozwalają bowiem osiągnąć również metalowe ranty, zwracające uwagę wielością kształtów.
Wśród popularnych rodzajów form, na uwagę zasługują wersje metalowe, silikonowe i ceramiczne. Które są najlepsze? Zdecydowanie te, która nadają pożądany kształt, są praktyczne i wygodne w użyciu, pozwalają na swobodne formowanie ciasta i bezpieczne wyciągnięcie go po upieczeniu. Poniżej sprawdzisz zalety i wady każdego z wymienionych wyżej wariantów – dzięki praktycznym wskazówkom łatwiej będzie Ci podjąć decyzję.
Silikonowe formy do tarty
Formy do tarty z silikonu mają sporo zalet – niełatwo je uszkodzić (można jedynie je przeciąć, jednak podczas standardowego użycia zdarza się to niezwykle rzadko), zajmują niewiele miejsca i co najważniejsze, nie wymagają używania tłuszczu i bułki tartej lub innej posypki. Ciasto po upieczeniu wyciąga się w bardzo łatwy sposób, nie ma ryzyka, że przyklei się do formy.
A jakie są wady? Cena silikonowych form jest zwykle wyższa niż np. metalowych. Nie sprawdzą się także wtedy, gdy nie masz zbyt dużego doświadczenia w dobrym rozwałkowaniu ciasta kruchego. Silikon jest giętki, więc jeśli chcesz sobie ułatwić życie i wykleić środek kawałkami ciasta, będzie to trudniejsze.
Ceramiczne formy do tarty
Ceramiczne formy do tarty charakteryzują się nie tylko eleganckim, estetycznym wyglądem, ale przede wszystkim funkcjonalnością. O ile nie spadną Ci na podłogę, to cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia oraz temperaturę.
Ceramika nie nagrzewa się tak szybko, jak metal czy silikon, dlatego zmniejsza się ryzyko, że zanadto przypieczesz tartę, ale jednocześnie ma to swoją wadę – ciasto będzie piekło się dłużej. Jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu „na oko”, to stosując się ściśle do przepisów znalezionych w internecie, środek może wyjść lekko surowy.
Wadą jest również to, że tartę trudniej wyciąga się z formy. Co prawda nie powinna do niej przywrzeć, ale wyjmowanie delikatnego ciasta kruchego z ciężkiej foremki jest nie lada wyzwaniem. Dodatkowym minusem jest waga oraz trudność w przechowywaniu.
Metalowe formy do tarty
Największą popularnością wśród miłośników pieczenia cieszą się metalowe formy do tarty. Są zdecydowanie najtańsze, a do tego lekkie i mogą przybierać różne kształty. Jednak, aby metalowa forma się sprawdziła, musisz zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Po pierwsze, powinna mieć nieprzywierającą powierzchnię, po drugie zaś, Twoim „must have” niech będzie blaszka z wyjmowanym dnem, która ułatwia wyciągnięcie gotowego ciasta.
A jakie są jej minusy? Stosunkowo łatwo zarysować metalową formę (w związku z tym nie poleca się krojenia tarty bezpośrednio w niej), co spowoduje zniszczenie powierzchni i może zapoczątkować proces rdzewienia.
Ciekawą propozycją są także metalowe ranty do tarty, które pozwolą Ci przygotować efektowne desery, jak z cukierni.
You must be logged in to post a comment.