Jadłaś/-eś kiedyś pieczone kasztany? Chcesz je wypróbować, ale nie wiesz jak (i oczywiście mowa jest o wersji jadalnej, a nie tej, z której robi się kasztanowe ludziki…)? To się dobrze składa, bo mam przepis.
Pieczenie kasztanów jest bardzo proste i tak naprawdę sprowadza się do nacięcia skórki i wstawienia ich do piekarnika z tajemnym składnikiem… Jakim? To już w przepisie (w końcu muszę Cię jakoś zachęcić do zapoznania się z nim).
Kasztany jadalne pieczone można podawać saute, doprawione wyłącznie solą lub z masłem (a najlepiej z masłem i rozmarynem). Domyślasz się, jaką wersję polecam?
Pieczone kasztany – jak smakują?
No dobra, ale zanim sprawdzisz, jak piec kasztany, dobrze byłoby zweryfikować, czy w ogóle warto. Jak smakują? Jak delikatnie słodkie ziemniaczki o lekko orzechowym aromacie.
Jeśli spodziewasz się nie-wiadomo-czego, to mogą wydawać się mdłe. Ale jak jesteś ziemniakoholikiem/ziemniakoholiczką, jak ja, to nie poprzestaniesz na jednej porcji. Oblanej masłem oczywiście. Dlatego dowiedz się, jak zrobić pieczone kasztany.
Kasztany jadalne – kcal
Same kasztany jadalne mają ok. 196 kcal w 100 g. Nie jest źle, ale jak tu delikatnie zasugerowałam kilka razy, ja podaję je z masłem, co podnosi kaloryczność. O ile? Tu już wszystko zależy od tego, jakich proporcji użyjesz – tym razem nie podaję konkretnych ilości, ponieważ nie mają one znaczenia dla przepisu.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 40 min
Składniki na pieczone kasztany
- kasztany jadalne
- kilka gałązek rozmarynu
- masło
- sól
Pieczone kasztany - przepis
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, program góra-dół.
- Natnij skorupkę każdego kasztana na krzyż – nacięcie nie musi być głębokie, ale powinno być długie, to ułatwi później wyjmowanie miąższu.
- Na blasze połóż nieduże naczynie żaroodporne wypełnione wodą, a obok rozłóż kasztany. Dzięki temu nie wyschną w trakcie pieczenia, będą miękkie, a nie zbite.
- Piecz kasztany 25-35 min (czas pieczenia uzależniony jest od tego, czy masz do czynienia z młodymi, czy ze starymi sztukami). Skorupka powinna się otworzyć, a widelec miękko wejść w miąższ – wtedy kasztany pieczone są gotowe.
- W międzyczasie, w niedużym garnuszku, rozpuść masło i smaż ok. 2 min z gałązkami rozmarynu, aby zioła oddały aromat. Upieczone kasztany wyciągnij ze skorupki i podawaj polane masłem rozmarynowym oraz posolone.
You must be logged in to post a comment.