Dorsz w sosie cytrynowym

3 sierpnia 2019

Dorsz w sosie cytrynowym

Ostatnio często chwalę się tym, że moje potrawy można przygotować w 15-20 min. No góra pół godziny. Niestety, dziś będzie inaczej. Mam propozycję nieco bardziej czasochłonnego, ale zdecydowanie wartego zachodu dania. I nie, nie będziesz musiał spędzać pół dnia w kuchni – raptem 50 min, no maksymalnie godzina. I do tego większość czasu danie spędzi w piekarniku. Zachęcony?

A co to będzie? Dorsz zapiekany w cytrynowym sosie, z dodatkiem pieczonych talarków ziemniaczanych podawanych z obłędnym sosem chilli. Szczególnie na sos chciałabym Ci zwrócić uwagę, bo jest po prostu PRZEPYSZNY i tak banalnie prosty, że aż mnie to dziwi. Na pewno Ci zasmakuje, a do tego będzie pasować do wielu innych rzeczy.

No dobrze, aby nie przedłużać, przechodzę do przepisu. Gotowy?

Ilość porcji: 3 (4 mniejsze)

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie (na porcję): 595 kcal

Składniki

Ziemniaki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
Dorsz
  • 4 kawałki dorsza
  • 30 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 łyżek cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sos chilli

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 papryczka chilli

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra dół.
  2. Ziemniaki umyj, pokrój w plastry (nie musisz ich obierać). Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
  3. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 min. W międzyczasie przygotuj rybę.
  4. Każdy kawałek ryby przekrój na pół.
  5. Rozpuść masło. Przelej je do głębokiego talerza, dodaj oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj.
  6. Do drugiego talerza wsyp mąkę. Dodaj sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy, wymieszaj.
  7. Po 20 min pieczenia ziemniaków, przełącz piekarnik na funkcję grill z termoobiegiem. Zapiekaj je przez 5 min.
  8. W czasie, gdy ziemniaki będą się podpiekać, dokończ rybę. Kawałki dorsza najpierw zanurz w marynacie cytrynowej, następnie obtocz je w mące. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  9. Do pozostałego sosu cytrynowego dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
  10. Polej dorsza sosem.
  11. Ustaw z powrotem piekarnik na funkcję góra-dół, zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Ziemniaki przełóż niżej, wstaw dorsza. Zapiekaj przez 10 min.
  12. W tym czasie przekrój papryczkę chilli na pół, oczyść z pestek. Dodaj do majonezu, zblenduj całość. Podawaj do ziemniaków.
Dorsz pieczony

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Spaghetti carbonara z bobem

Spaghetti carbonara z bobem

Spaghetti carbonara to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Za pierwszym razem jadłam ją w wersji ze śmietaną (o zgrozo!) i była dla mnie zbyt ciężka. A potem doczytałam, że w klasycznej wersji przygotowuje się ją wyłącznie z jajkami – i tu już przepadłam. Tak […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *