Dorsz w sosie cytrynowym

3 sierpnia 2019

Dorsz w sosie cytrynowym

Ostatnio często chwalę się tym, że moje potrawy można przygotować w 15-20 min. No góra pół godziny. Niestety, dziś będzie inaczej. Mam propozycję nieco bardziej czasochłonnego, ale zdecydowanie wartego zachodu dania. I nie, nie będziesz musiał spędzać pół dnia w kuchni – raptem 50 min, no maksymalnie godzina. I do tego większość czasu danie spędzi w piekarniku. Zachęcony?

A co to będzie? Dorsz zapiekany w cytrynowym sosie, z dodatkiem pieczonych talarków ziemniaczanych podawanych z obłędnym sosem chilli. Szczególnie na sos chciałabym Ci zwrócić uwagę, bo jest po prostu PRZEPYSZNY i tak banalnie prosty, że aż mnie to dziwi. Na pewno Ci zasmakuje, a do tego będzie pasować do wielu innych rzeczy.

No dobrze, aby nie przedłużać, przechodzę do przepisu. Gotowy?

Ilość porcji: 3 (4 mniejsze)

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie (na porcję): 595 kcal

Składniki

Ziemniaki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
Dorsz
  • 4 kawałki dorsza
  • 30 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 łyżek cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sos chilli

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 papryczka chilli

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra dół.
  2. Ziemniaki umyj, pokrój w plastry (nie musisz ich obierać). Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
  3. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 min. W międzyczasie przygotuj rybę.
  4. Każdy kawałek ryby przekrój na pół.
  5. Rozpuść masło. Przelej je do głębokiego talerza, dodaj oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj.
  6. Do drugiego talerza wsyp mąkę. Dodaj sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy, wymieszaj.
  7. Po 20 min pieczenia ziemniaków, przełącz piekarnik na funkcję grill z termoobiegiem. Zapiekaj je przez 5 min.
  8. W czasie, gdy ziemniaki będą się podpiekać, dokończ rybę. Kawałki dorsza najpierw zanurz w marynacie cytrynowej, następnie obtocz je w mące. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  9. Do pozostałego sosu cytrynowego dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
  10. Polej dorsza sosem.
  11. Ustaw z powrotem piekarnik na funkcję góra-dół, zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Ziemniaki przełóż niżej, wstaw dorsza. Zapiekaj przez 10 min.
  12. W tym czasie przekrój papryczkę chilli na pół, oczyść z pestek. Dodaj do majonezu, zblenduj całość. Podawaj do ziemniaków.
Dorsz pieczony

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Pulled pork, szarpana wieprzowina

Pulled pork, szarpana wieprzowina

Pokazuję, jak przygotować pulled porka, czyli pieczoną przez kilka godzin w niskiej temperaturze szarpaną wieprzowinę. To mięso jest idealnym dodatkiem do burgera, kanapek czy bułek bao.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *