Ostatnio często chwalę się tym, że moje potrawy można przygotować w 15-20 min. No góra pół godziny. Niestety, dziś będzie inaczej. Mam propozycję nieco bardziej czasochłonnego, ale zdecydowanie wartego zachodu dania. I nie, nie będziesz musiał spędzać pół dnia w kuchni – raptem 50 min, no maksymalnie godzina. I do tego większość czasu danie spędzi w piekarniku. Zachęcony?
A co to będzie? Dorsz zapiekany w cytrynowym sosie, z dodatkiem pieczonych talarków ziemniaczanych podawanych z obłędnym sosem chilli. Szczególnie na sos chciałabym Ci zwrócić uwagę, bo jest po prostu PRZEPYSZNY i tak banalnie prosty, że aż mnie to dziwi. Na pewno Ci zasmakuje, a do tego będzie pasować do wielu innych rzeczy.
No dobrze, aby nie przedłużać, przechodzę do przepisu. Gotowy?
Ilość porcji: 3 (4 mniejsze)
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie (na porcję): 595 kcal
Składniki
Ziemniaki
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
Dorsz
- 4 kawałki dorsza
- 30 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 6 łyżek cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 natka pietruszki
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
Sos chilli
- 3 łyżki majonezu
- 1 papryczka chilli
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra dół.
- Ziemniaki umyj, pokrój w plastry (nie musisz ich obierać). Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 min. W międzyczasie przygotuj rybę.
- Każdy kawałek ryby przekrój na pół.
- Rozpuść masło. Przelej je do głębokiego talerza, dodaj oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj.
- Do drugiego talerza wsyp mąkę. Dodaj sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy, wymieszaj.
- Po 20 min pieczenia ziemniaków, przełącz piekarnik na funkcję grill z termoobiegiem. Zapiekaj je przez 5 min.
- W czasie, gdy ziemniaki będą się podpiekać, dokończ rybę. Kawałki dorsza najpierw zanurz w marynacie cytrynowej, następnie obtocz je w mące. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Do pozostałego sosu cytrynowego dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
- Polej dorsza sosem.
- Ustaw z powrotem piekarnik na funkcję góra-dół, zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Ziemniaki przełóż niżej, wstaw dorsza. Zapiekaj przez 10 min.
- W tym czasie przekrój papryczkę chilli na pół, oczyść z pestek. Dodaj do majonezu, zblenduj całość. Podawaj do ziemniaków.
You must be logged in to post a comment.