Dorsz w sosie cytrynowym

3 sierpnia 2019

Dorsz w sosie cytrynowym

Ostatnio często chwalę się tym, że moje potrawy można przygotować w 15-20 min. No góra pół godziny. Niestety, dziś będzie inaczej. Mam propozycję nieco bardziej czasochłonnego, ale zdecydowanie wartego zachodu dania. I nie, nie będziesz musiał spędzać pół dnia w kuchni – raptem 50 min, no maksymalnie godzina. I do tego większość czasu danie spędzi w piekarniku. Zachęcony?

A co to będzie? Dorsz zapiekany w cytrynowym sosie, z dodatkiem pieczonych talarków ziemniaczanych podawanych z obłędnym sosem chilli. Szczególnie na sos chciałabym Ci zwrócić uwagę, bo jest po prostu PRZEPYSZNY i tak banalnie prosty, że aż mnie to dziwi. Na pewno Ci zasmakuje, a do tego będzie pasować do wielu innych rzeczy.

No dobrze, aby nie przedłużać, przechodzę do przepisu. Gotowy?

Ilość porcji: 3 (4 mniejsze)

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie (na porcję): 595 kcal

Składniki

Ziemniaki
Dorsz

Sos chilli

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra dół.
  2. Ziemniaki umyj, pokrój w plastry (nie musisz ich obierać). Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
  3. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 min. W międzyczasie przygotuj rybę.
  4. Każdy kawałek ryby przekrój na pół.
  5. Rozpuść masło. Przelej je do głębokiego talerza, dodaj oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj.
  6. Do drugiego talerza wsyp mąkę. Dodaj sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy, wymieszaj.
  7. Po 20 min pieczenia ziemniaków, przełącz piekarnik na funkcję grill z termoobiegiem. Zapiekaj je przez 5 min.
  8. W czasie, gdy ziemniaki będą się podpiekać, dokończ rybę. Kawałki dorsza najpierw zanurz w marynacie cytrynowej, następnie obtocz je w mące. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  9. Do pozostałego sosu cytrynowego dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
  10. Polej dorsza sosem.
  11. Ustaw z powrotem piekarnik na funkcję góra-dół, zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Ziemniaki przełóż niżej, wstaw dorsza. Zapiekaj przez 10 min.
  12. W tym czasie przekrój papryczkę chilli na pół, oczyść z pestek. Dodaj do majonezu, zblenduj całość. Podawaj do ziemniaków.
Dorsz pieczony

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Kanapka bolońska Sloppy Joe

Kanapka bolońska Sloppy Joe

Zrobiłaś/eś za dużo sosu bolońskiego i nie możesz już patrzeć na spaghetti? Przygotuj Sloppy Joe, czyli szybką i prostą kanapkę bolońską. Sprawdź mój przepis na burgera bolognese, a jeśli nie masz sosu – nie martw się, podaję na niego przepis.

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *