Masz ochotę na domowe hot dogi? Mam dla Ciebie przepis, który równie dobrze sprawdzi się, gdy przygotowujesz hot dogi w domu, jak i podczas ogrodowego grilla. Co więcej, latem, rekomenduję właśnie tę drugą wersję.
Z czego składa się mój domowy hot dog? Podstawą jest grillowana biała kiełbaska. Czemu nie parówka? Ponieważ po raz pierwszy domowe hot dogi przygotowywałam właśnie na grillu, a kto choć raz jadł parówki z grilla, wie, że nie są tak smaczne, jak gotowane. I przy okazji okazało się, że taka wersja tego fast fooda smakuje mi o wiele bardziej.
A co do tego? Obowiązkowo sałatka colesław (od razu zrób jej więcej, jestem pewna, że znajdą się chętni na nią), sałata, prażona cebulka. Dodatkowo można podać sos do hot dogów, chociaż w tym wypadku colesław doskonale spełnia tę funkcję. I to tyle (lub aż tyle).
To co, chcesz poznać przepis na hot dog z grillowaną kiełbaską?
PS. Jeśli nie jesz mięsa, zamień białą kiełbasę na wegetariańskie kiełbaski grillowe. I gotowe!
Hot dog – kalorie, makroskładniki
Czy hot dog musi być bombą kaloryczną? Nie! W tym przypadku jedna porcja ma ok. 466 kcal (tutaj sporo zależy od tego, jakiej kiełbaski użyjesz). I można go trochę odchudzić, np. mieszając majonez z jogurtem naturalnym pół na pół lub używając pełnoziarnistego pieczywa, zamiast klasycznej bułki do hot dogów. A jak to jest z makroskładnikami? 1 porcja hot doga ma ok.:
- 17 g białka;
- 24 g tłuszczu;
- 46 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Hot dog kalorie: 466
Składniki na domowe hot dogi
- 4 bułki do hot dogów
- 4 białe kiełbaski grillowe (cienkie)
- 2 łyżki prażonej cebulki
- garść dowolnej sałaty*
- ¼ główki białej kapusty (ok. 400-500 g)
- ½ marchewki
- 50 g majonezu (2 łyżki)
- 5 g octu winnego (1 łyżeczka)
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Hot dog - przepis
- Najpierw przygotuj sałatkę colesław do hot dogów: białą kapustę drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Wymieszaj warzywa z majonezem, octem winnym i miodem. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz do smaku**.
- Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Połóż kiełbaski, podpiekaj z każdej strony aż do zrumieniania. Na kilka minut przed końcem grillowania, połóż nacięte bułki do hot dogów i opiecz je z obu stron.
- Do bułki włóż sałatę, colesław, kiełbaskę grillową. Posyp całość z góry prażoną cebulką.
* U mnie to sałata rzymska.
** Colesław warto zrobić trochę wcześniej, aby wszystkie składniki się „przegryzły”, a kapusta delikatnie zmiękła pod wpływem soli.
Ile kalorii ma hot dog?
Ile kalorii ma klasyczny hot dog, taki, jaki możesz dostać na stacji benzynowej, czy w sklepie? Sprawdziłam – ok. 450 kcal. I tutaj trzeba uważać, aby się nie „złapać”, ponieważ szukając na szybko, otrzymasz informację, że kaloryczność tego fast fooda wynosi niecałe 300 kcal. Tylko że jest to wartość obliczona na 100 g produktu, a standardowy hot dog ma ok. 150 g.
Mój hot dog ma podobną ilość kalorii, bo ok. 470, ale… jest znacznie większy, ma mniej więcej 270 g, jest bardziej sycący. Mnie w zupełności wystarczy na obiad, chociaż panowie pewnie spokojnie zjedliby półtorej porcji. I nieskromnie przyznam, że jest też smaczniejszy, niż połączenie bułki, parówki i wątpliwej jakości ketchupu na stacji benzynowej.
W takim razie co następnym razem wybierasz: kupny czy domowy hot dog?
You must be logged in to post a comment.