Pasta z soczewicy

25 października 2019

Pasta z soczewicy

Oj, zrobiło się u mnie ostatnio wege, oj zrobiło. Więc dla odmiany będzie… wegetariańska pasta z soczewicy, która poleca się jako smarowidło na kanapki lub „podkład” pod falafele. Ha! W przebłysku geniuszu odkryłam, że to jest także idealna, zdrowa pasta na krakersy (te już niekoniecznie zdrowe, ale nie można mieć wszystkiego).

Zwykle robię hummus, ale tym razem naszło mnie na soczewicę (krócej się gotuje…). W pomidorowym wydaniu, bo taką najbardziej lubię. I Ty pewnie polubisz, musisz po prostu spróbować.

Dla mnie taka pasta na kanapki z soczewicy to sposób na to, aby uniknąć nudnych kromek z serem i szynką. Aż się prosi, żeby uzupełnić je sałatą, pomidorem, cebulką, może jakimś serem? W końcu raz się żyje! A dzięki temu, że soczewica ma w sobie sporo białka i innych wartości odżywczych, całość od razu jest bardziej sycąca. I bynajmniej nie trzeba do tego żadnej wędliny, choć jak ktoś lubi, to oczywiście nie będę mu tego wzbraniać.

I zanim przejdziesz do przepisu, to mam jeszcze jedną propozycję – fit pasta z soczewicy z „paluszkami” z ulubionych, surowych warzyw. Dzięki temu staną się atrakcyjniejsze, zamienią się w super przekąskę do pracy. Choć popcornu na wieczornym filmie nie zastąpią, to uwzględnienie ich w swoim jadłospisie na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę.

Ilość porcji: ok. 300 g

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie (na porcję): 66 kcal/1 łyżka

Składniki

  • 150 g soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 plasterków suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotuj soczewicę do miękkości.
  2. Zblenduj wszystkie składniki na gładką pastę.
Pasta z soczewicy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]