Znalezienie diety, która będzie zarówno zdrowa, jak i relatywnie smaczna, to dla wielu osób twardy orzech do zgryzienia. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym możliwe jest zadbanie o swoją sylwetkę, bez konieczności narażania swojego zdrowia na szwank. Jednym z nich jest dieta norweska. Co warto o niej wiedzieć i dlaczego zdecydowanie się na nią jest świetnym wyborem?
Podstawowe założenia diety norweskiej
Dieta norweska w ostatnich latach cieszy się olbrzymią popularnością. Jej główną cechą jest to, iż jest niskokaloryczna i relatywnie monotonna. Nie oznacza to jednak, że posiłki spożywane podczas tej diety muszą być niesmaczne. Co ciekawe, dieta ta w głównej mierze opiera się na jajkach i grejpfrutach. Daje ona naprawdę świetne efekty, albowiem już po 2 tygodniach jej stosowania można schudnąć nawet 10 kilogramów. Dłuższe stosowanie tej diety może być obciążające dla organizmu, jednak jako doraźna opcja sprawdza się bardzo dobrze. Jej istotnym założeniem jest unikanie łączenia węglowodanów oraz tłuszczów w jednym posiłku. Osoby na diecie norweskiej powinny też przestrzegać czasu trwania diety. Powinna ona trwać dokładnie 14 dni. Tylko wtedy będzie w stanie dać odpowiednie efekty. Jeśli interesuje Cię polepszenie swojej sylwetki i ciekawa dieta, to dobrą opcją dla Ciebie będzie Better Life catering dietetyczny.
Dieta norweska - co można jeść i pić?
Dieta norweska jest dość uboga, dlatego w czasie jej trwania nie należy nastawiać się na częste spożywanie smakołyków. Ma ona bowiem przede wszystkim dawać dobre efekty i umożliwiać walkę z nadwagą. Podstawą diety norweskiej są wcześniej wspomniane jaja oraz grejpfruty, jednak nie tylko one są rekomendowane dla osób wybierających ten sposób żywienia. Podczas diety norweskiej dozwolone jest też spożywanie chleba razowego, kurczaka, wołowiny bądź surówek. Aby dieta norweska dawała zamierzone efekty, ważne jest także dbanie o napoje, które przyswajamy. W ciągu dnia należy przyjąć około 3 litrów płynów, a wśród nich powinna znaleźć się nie tylko woda niegazowana, ale też herbatki ziołowe. Opcjonalnie można spożywać słabą kawę, bez mleka i cukru.
Dieta norweska – czego należy unikać?
Jedną z najważniejszych cech diety norweskiej jest jej duża restrykcyjność. Sprawia to, że przez 2 tygodnie trzeba zapomnieć o spożywaniu wielu ulubionych potraw. Dieta norweska jest bardzo niskokaloryczna, dlatego ważne jest przestrzeganie rekomendowanych jadłospisów. Podczas stosowania tego sposobu żywienia obligatoryjnie należy wystrzegać się smażonych i pieczonych potraw. Co ważne, niedopuszczalne jest również spożywanie większości owoców. Wyjątkiem są grejpfruty i sporadycznie jabłka, które ułatwiają walkę z nadmiarem kilogramów. Na diecie norweskiej nie ma też miejsca na produkty zbożowe bądź wysokoprzetworzoną żywność. Osoby uwielbiające słodzone napoje oraz alkohol podczas stosowania diety norweskiej muszą zapomnieć o swoich żywieniowych przyzwyczajeniach, gdyż mogą one wyraźnie pogorszyć ogólne efekty. Dieta norweska opinie są bardzo pozytywne i większość osób docenia ten sposób żywienia, jednak warto pamiętać o tym, że pomoże on tylko wtedy, gdy będziemy przestrzegali zaleceń żywieniowych.
Dieta norweska – zalety i efekty
Wiele osób ma obiekcje przed zastosowaniem diety norweskiej. Wynikają one z faktu, że jest ona dość restrykcyjna i niewłaściwie stosowana może stanowić niebezpieczeństwo dla organizmu. Osoby szukające sposobu na szybkie schudnięcie oraz stosujące dietę norweską w racjonalny sposób zazwyczaj dostrzegają jednak jej plusy. Spektrum walorów diety norweskiej jest naprawdę szerokie. Społeczeństwo docenia ją nie tylko za fakt, że pozwala schudnąć nawet kilkanaście kilogramów w ciągu 2 tygodni, ale także za to, iż zmniejsza odczucie głodu i przyspiesza metabolizm. Warto jednak pamiętać o tym, że niewłaściwie stosowana dieta norweska może skutkować efektem jo-jo. Dlatego też bardzo ważne jest, aby korzystać z niej racjonalnie. W innym razie efekty dieta norweska mogą być mało satysfakcjonujące.
Materiał sponsorowany.