fbpx
Jak wybrać noże kuchenne? Poradnik dla początkującego kucharza

27 września 2023

Jak wybrać noże kuchenne? Poradnik dla początkującego kucharza

Zakup pierwszych noży kuchennych nie zawsze jest łatwy. Gdy do wyboru są setki produktów, trudno znaleźć ten najlepszy. Dobra wiadomość jest taka, że potrzebujesz kilku noży, aby sprawnie poruszać się po kuchni i przyrządzać rozmaite dania. To oznacza, że możesz kupić od razy kompletny zestaw, oszczędzając czas, ale też pieniądze. Sprawdź nasze wskazówki, aby dokonać najlepszego wyboru.

Jakie są rodzaje noży?

Różne potrawy wymagają stosowania odpowiednich technik krojenia. Oznacza to, że do siekania, obierania warzyw, filetowania mięsa i ryb, krojenia chleba potrzebujesz kilku rodzajów noży. Wiesz już, dlaczego są one sprzedawane w zestawach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyś samodzielnie dobrał pojedyncze elementy i stworzył z nich własny komplet. Oto, co powinno się w nim znaleźć.

  • Nóż szefa kuchni, czyli uniwersalny nóż do większości zadań – krojenia warzyw, mięs, siekania ziół.
  • Nóż do chleba – ząbkowany nóż, idealny do krojenia pieczywa bez szarpania jego brzegów.
  • Nóż do obierania – mały i wygodnie leżący w dłoni, łatwy w manipulacji, więc sprawdzi się do obierania ziemniaków, jabłek itd.
  • Nóż do filetowania – długi i elastyczny nóż, który służy do filetowania ryb.
  • Nóż do mięsa – ostry nóż o mocnym trzonku, służący do krojenia gotowanego lub surowego mięsa.

Z jakiego materiału ostrze i rękojeść?

Noże we wszystkich wariantach występują w kilku wersjach do wyboru, jeśli chodzi o materiał rękojeści i ostrza. Najpopularniejszymi materiałami, z których wykonuje się ostrza są stal nierdzewna i węglowa. Ta pierwsza jest używana zdecydowanie najczęściej z uwagi na doskonałą ostrość, łatwość użycia, precyzję krojenia i odporność na rdzę. W sprzedaży znajdziesz też noże ceramiczne – bardzo ostre, ale stosunkowo kruche, więc wymagające starannej pielęgnacji i odpowiedniego przechowywania.

Dla użytkownika ważna jest także rękojeść noża. Powinna być odpowiednio szeroka i wyprofilowana, aby była wygodna w uchwycie, dobrze wyważona i antypoślizgowa. Materiały, z których często wykonuje się rękojeść, to drewno, plastik czy guma/silikon. Wybór materiału rękojeści zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.

a to też koniecznie zwróć uwagę – wyważenie i ostrość

Dobrze wyważony nóż pozwoli na łatwe i precyzyjne krojenie. Idealnie, punkt równowagi powinien być tam, gdzie ostrze łączy się z rękojeścią. Jednak tu duże znaczenie ma także technika samego kucharza i umiejętność posługiwania się nożem. Im ostrzejszy, tym praca z nim łatwiejsza oraz wygodniejsza. Najważniejsze, aby nóż – nawet jeśli się stępi – można było szybko i łatwo naostrzyć.
Noże kuchenne

Cena noży i opinie innych użytkowników

Cena – choć nie najważniejsza – też ma znaczenie dla osób kupujących noże. Niekoniecznie najdroższy model będzie najlepszy, czasem te z średniej półki okazują się całkowicie wystarczające, zwłaszcza dla początkującego kucharza. Podeprzyj się przy wyborze opiniami innych użytkowników, a na pewno dokonasz optymalnego dla siebie zakupu.