Wszędzie dookoła słyszysz, że żywność przetworzona jest niezdrowa, ale tak naprawdę nie do końca wiesz, co się do niej zalicza i jakich produktów warto byłoby unikać w swojej diecie na co dzień? Nie martw się – wszystko wyjaśnię i dam wskazówki… jak zrobić zakupy, by unikać przetworzonej żywności, która w dużej dawce będzie dla Ciebie niezdrowa.
Co to jest żywność przetworzona?
Jeśli termin żywność przetworzona kojarzysz wyłącznie z czymś złym, to pewnie zaskoczy Cię informacja, że tak naprawdę dotyczy każdego produktu spożywczego, który uległ jakiejkolwiek obróbce, wpływającej na zmianę jego składu i właściwości. Dlatego warto wiedzieć, że rozróżnia się:
- żywność przetworzoną – poddaną naturalnym procesom obróbki, takim jak mrożenie, gotowanie, pieczenie, wędzenie czy pasteryzacja;
- żywność wysokoprzetworzoną – poddaną zaawansowanej technologicznie obróbce, mającej na celu m.in. przedłużenie okresu przydatności do spożycia, czy pozwalającej na tanią produkcję na skalę przemysłową;
- żywność ultraprzetworzoną – poddaną tak wielu procesom przetwórczym, że pozbawiona została większości wartości odżywczych, dostarcza jedynie energię, czyli, w tym przypadku, puste kalorie.
I tak naprawdę mówiąc o żywności przetworzonej, często ma się na myśli produkty wysoko- lub ultraprzetworzone, jak gotowe dania do mikrofalówki, fast foody, słodycze, słone przekąski. Takie jedzenie nie pomoże Ci we wprowadzaniu zasad zdrowego odżywiania, może też utrudnić odchudzanie. I jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na ten temat, sprawdź Fit2Fit, gdzie znajdziesz dodatkowe informacje na temat zdrowego stylu życia: diety oraz treningów.
Dlaczego żywność wysokoprzetworzona jest niezdrowa?
Jak pisałam wcześniej, żywność ultra- i wysokoprzetworzona jest poddawana tak wielu procesom obróbki, że tak naprawdę nie przedstawia żadnych wartości odżywczych. Co więcej, jest bogata w sól lub cukier, tłuszcz (zwłaszcza w nasycone kwasy tłuszczowe, których powinno się unikać w codziennej diecie), a także w sztuczne składniki polepszające smak/konsystencję/przedłużające trwałość produktu.
I pewnie po tym krótkim wstępie domyślasz się, dlaczego żywność wysokoprzetworzona jest niezdrowa. Może powodować tycie, wzrost „złego” cholesterolu całkowitego, zwiększać ryzyko występowania nadciśnienia, a także prowadzić do problemów z glikemią.
Spożywana w nadmiarze często wywołuje alergię lub, w połączeniu z rozwijającymi się w organizmie chorobami przewlekłymi, znacząco pogarsza stan zdrowia.
Jak robić zdrowe zakupy?
Czy da się całkowicie uniknąć żywności wysokoprzetworzonej? Teoretycznie tak, w praktyce nie. Bo, przyznaj szczerze, czy zawsze jesteś w stanie odmówić sobie batonika, chipsów, czy szybkiego, gotowego dania? No właśnie. Należy ją jednak traktować jako żywność „rekreacyjną”, która nie stanowi podstawy Twojego codziennego odżywiania się.
A jak w takim razie robić zakupy, aby uniknąć żywności przetworzonej? Bazuj przede wszystkim na owocach, warzywach, a także wszelkiego rodzaju kaszach, ryżu, strączkach. To produkty, które zawsze warto mieć w domu i na ich bazie przygotowywać swoje posiłki – im mniej półproduktów, tym większa szansa, że wraz z posiłkiem dostarczysz więcej wartości odżywczych.
Ale, jak wspominałam, nie każda żywność przetworzona będzie zła. Co więcej, w sklepach znajdziesz coraz więcej gotowych dań, które będą zbliżone do tych, które możesz samodzielnie przygotować w domu. To m.in. mrożonki na patelnię (o mrożonkach pisze m.in. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej – naprawdę nie ma się czego bać), pasty na kanapki, czy zupy, które wystarczy podgrzać. Tutaj warto kierować się dwoma zasadami:
- im krótszy skład, tym lepiej;
- jeśli potrafisz bez problemu rozszyfrować skład, możesz wrzucić produkt do koszyka (mam tylko drobną uwagę – nie każde „E” oznacza sztuczny konserwant, dlatego najlepiej łączyć tę zasadę z punktem pierwszym).
Widzisz? To nie takie trudne, dlatego zacznij wprowadzać te wskazówki do swojej codziennej diety.
You must be logged in to post a comment.