Od wielu lat toczą się rozważania nad tym, który rodzaj grilla jest najzdrowszy – grill gazowy, węglowy, a może elektryczny? Ostateczny wybór urządzenia będzie mieć wpływ na jakość przyrządzanych posiłków, a tym samym na zdrowie osób, które często sięgają po grillowane dania. Sprawdź, jaki rodzaj grilla jest najzdrowszy!
Rodzaje grillów i ich wpływ na zdrowie
Wśród społeczeństwa rozpowszechniona jest opinia, że grillowanie to najmniej szkodliwa dla zdrowia metoda przyrządzania dań. Jest w tym sporo prawdy, lecz wiele zależy również od rodzaju użytkowanego grilla oraz sposobu opiekania mięs i innych potraw.
Grille węglowe
Najstarszym typem urządzeń są grille węglowe. Dzięki opalaniu węglem można uzyskać wyjątkowy, wędzony smak przyrządzanych potraw. Ma to jednak swoje minusy – grill węglowy emituje najwięcej szkodliwych substancji spośród wszystkich dostępnych na rynku urządzeń, nawet gdy nie jest uruchomiony. Także podczas spalania węgla powstają lotne i półlotne związki, takie jak tlenek węgla, benzopiren i inne związki aromatyczne, które mogą przenikać do pożywienia. Co więcej, mniejsza kontrola nad temperaturą panującą pod misą grilla, bezpośrednie działanie ognia na żywność i ryzyko jej przypalenia prowadzi do powstawania wielu rakotwórczych substancji.
Grille gazowe
Grille gazowe umożliwiają użytkownikom większą kontrolę nad temperaturą przyrządzania potraw, a to zapewnia dokładniejsze i równomierne opiekanie dań, bez ryzyka ich przypalenia. Modele gazowe nie wydzielają praktycznie żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji, brak także gryzącego dymu powstającego ze spalania paliwa stałego.
Dzięki pokrętłom można precyzyjne regulować wydzielanie gazu, a tym samym łatwiej jest zachować optymalną temperaturę podczas opiekania dań.
Grille elektryczne
Z pomocą grillów elektrycznych można przyrządzać zdrowe i beztłuszczowe dania, a do zasilania urządzenia nie jest potrzebna rozpałka i ogień. Trzeba zadbać jedynie o podłączenie grilla do źródła prądu – i już można cieszyć się smakiem ulubionych potraw!
Grille elektryczne przez wiele osób uznawane są za najzdrowszy typ urządzenia, m.in. ze względu na brak emisji szkodliwych substancji. Ponadto, elektryczne modele można stosować w zamkniętych pomieszczeniach, dzięki czemu jest to świetny wybór w przypadku mieszkańców osiedli lub bloków.
Grill gazowy, elektryczny czy węglowy - który jest najzdrowszy?
Grille elektryczne to zdecydowanie najlepszy wybór dla osób, które są zwolennikami zdrowego odżywiania. Również grille gazowe zasługują na uwagę – podczas spalania gazu nie emitują one tak wielu szkodliwych związków, co grille węglowe. Te ostatnie wydzielają ponadto charakterystyczny dym, który może podrażnić bardziej wrażliwe osoby i wywołać np. bóle głowy.
Bogaty wybór urządzeń do grillowania znajdziesz w sklepie internetowym Grilloholicy.pl. Możesz wybrać dla siebie model grilla gazowego, węglowego lub elektrycznego od uznanych marek.
Zasady zdrowego grillowania
Niezależnie od tego, jaki rodzaj grilla preferujesz, warto pamiętać o kilku zasadach zdrowego grillowania:
- uważaj, by nie przypalać potraw. Zrezygnuj z posiłku, jeżeli danie jest mocno zwęglone;
- kontroluj proces opiekania mięs i warzyw. Często obracaj żywność na ruszcie, by zadbać o jej równomierne podgrzanie i uniknąć przypaleń;
- używaj marynat i przypraw, dzięki którym można zmniejszyć ilość szkodliwych substancji powstających podczas grillowania;
- po każdym użyciu dokładnie umyj ruszt, by pozbyć się resztek żywności.
Podsumowanie
Chociaż grille węglowe pozwalają przyrządzać aromatyczne posiłki w tradycyjny sposób, nie są tak zdrowe, jak pozostałe typy urządzeń. Grille gazowe i elektryczne nie emitują tylu szkodliwych substancji podczas działania, łatwiej też kontrolować w nich temperaturę, co zmniejsza ryzyko przypalenia posiłków. Nawet jeśli jesteś zwolennikiem grillów węglowych, pamiętaj o zasadach zdrowego grillowania, m.in. nie opiekaj dań zbyt mocno i czyść ruszt po każdym użyciu.
Artykuł sponsorowany