Dlaczego naleśniki przywierają do patelni?
Naleśnik przywarł do patelni? A może rozerwał się przy pierwszej próbie przewrócenia go na drugą stronę? Nie martw się, ja też to znam (i to całkiem dobrze!). Powodów jest kilka:
- zbyt gęste lub rzadkie ciasto;
- zbyt mało tłuszczu;
- zbyt wysoka temperatura patelni,
- zniszczona patelnia – zarysowania na powłoce;
- patelnia nieprzystosowana do smażenia naleśników.
Przeanalizujemy teraz każdy z tych punktów. Na zbyt rzadkie/gęste ciasto, od razu mam sposób – sprawdź moje przepisy, dowiesz się z nich, jakie proporcje oraz (nie)magiczne sztuczki stosować.
Nawet jeśli smażysz na patelni do naleśników z nieprzywierającym dnem, trzeba dodać odrobinę tłuszczu – możesz wlać olej/roztopione masło do ciasta lub smarować patelnię pędzelkiem. Zanim zaczniesz smażyć naleśniki, rozgrzej dobrze patelnię, ale po wylaniu ciasta, zmniejsz moc kuchenki. Wtedy naleśniki nie będą się przypalać.
Jeśli patelnia, zwłaszcza teflonowa, jest zarysowana, to bez względu na to, co chcesz na niej smażyć, natychmiast ją wymień. Naleśniki (i nie tylko) będą przywierać, a teflon, który przez to dostanie się do Twojego jedzenia – no cóż, najzdrowszy nie jest. A skoro już kupujesz nowy sprzęt, to jaki? Dobrym rozwiązaniem będzie patelnia do naleśników, która charakteryzuje się tym, że posiada niewielki rant i nieprzywierające dno. Szybko się nagrzewa, łatwo jest podważyć naleśnik podczas przewracania, czy przerzucić go na talerz. A gdzie ją kupić? To nie problem! Patelnia do naleśników dostępna jest w sklepach internetowych, np. na europ24.pl, gdzie znajdziesz też naczynia na indukcję (a to również jest ważne, o czym będzie za chwilę).
Patelnia do naleśników – jaka najlepsza?
Już wiesz, że chcesz poprawić swoje kulinarne umiejętności i zainwestować w dobry sprzęt. W takim razie – jaka jest najlepsza patelnia do naleśników?
Jak wspominałam, tego typu patelnia charakteryzuje się nieprzywierającą powłoką – teflonową lub ceramiczną, chociaż na popularności zyskują też modele granitowe i żeliwne. Oprócz tego patelnia do naleśników posiada niski brzeg, który ułatwia podważanie placków. Co jeszcze jest ważne? Przede wszystkim średnica. Uniwersalne są patelnie do naleśników o średnicy między 26 a 28 cm. Z ich pomocą zrobisz nie tylko naleśniki śniadaniowe, ale też do krokietów. Od razu zdradzę Ci mój patent – często, zamiast kupować gotowych placków tortilli o wątpliwym składzie, robię większe naleśniki i wykorzystuje je do burrito, quesadilli, czy potraw typu fajita. Patelnie o średnicy od 20 do 24 cm będą odpowiednie, gdy przygotowujesz głównie naleśniki na słodko, na śniadanie.
A dla prawdziwych fanów tego dania, mam dodatkową propozycję – patelnię na mini naleśniki, w kształcie pancakes, serca, a nawet ze wzorkami (zrobienie uśmiechniętej buzi dla dziecka nie będzie żadnym wyzwaniem).
Ile kosztuje patelnia do naleśników? W zależności od wielkości i tego, z czego jest wykonana, jej koszt to od 20 do 80 zł. Polecam od razu dokupić wałek do rozprowadzania ciasta, dzięki któremu uzyskasz cienkie naleśniki nawet wtedy, gdy nie masz jeszcze doświadczenia w ich smażeniu.
Patelnie do naleśników na indukcję
o, co najważniejsze już wiesz, teraz musisz pamiętać już tylko o jednym – jeśli posiadasz kuchenkę indukcyjną, musisz kupić patelnię, która jest do niej przystosowana. Czym się różni? Jej spód jest pokryty ferromagnetycznym materiałem. A jak rozpoznasz patelnię do naleśników na indukcję? Najczęściej taka informacja jest zamieszczona w nazwie/opisie produktu. Na opakowaniu powinien być też symbol cewki, czyli w praktyce szlaczka z pętelkami.
Sporo wskazówek, jak na jedną patelnię, prawda? Ale jeśli dobrze ją wybierzesz, to smażenie naleśników stanie się dużo prostsze, a Ty zyskasz sporo nowych inspiracji na codzienne posiłki.
You must be logged in to post a comment.