Gotowanie to dla Ciebie kolejny przykry obowiązek i starasz się jak najmniej czasu spędzać w kuchni? Nie ma w tym nic złego, o ile jednocześnie nie męczy Cię monotonia tych samych posiłków, czy jedzenie gotowych dań z marketu. A skoro tu jesteś to pewnie… szukasz sposobu na to, jak zmienić swoje podejście do gotowania. Dlatego sprawdź wskazówki, dzięki którym życie w kuchni stanie się o wiele prostsze.
Zacznij od prostych przepisów
Jeśli nie lubisz gotować, to najprawdopodobniej posiłki wychodzące z Twojej kuchni nie są też najsmaczniejsze – w końcu praktyka czyni mistrza, a gdy ćwiczeń zabraknie, to i efekty są mierne. A to nie zachęca do kolejnych eksperymentów i tak w kółko. Jak przerwać ten cykl?
Zacznij od prostych i szybkich przepisów, których nie da się zepsuć. Przykłady? Proszę bardzo – hummus (tylko blendujesz składniki, obiecuję, nic więcej), pesto bazyliowe lub z suszonych pomidorów (tak samo jak wcześniej), spaghetti aglio olio, cacio e pepe. To pomysły na dania, które są błyskawiczne w przygotowaniu, nie wymagają kilkugodzinnego stania w kuchni (maksimum to 15 min i to tylko wtedy, gdy musisz ugotować makaron), a jednocześnie są niezwykle efektowne i smaczne. To sprawi, że poczujesz się dzięki nim jak mistrz/yni kuchni. No i nic nie napędza do kolejnych testów jak pierwsze sukcesy, prawda?
Zapisz się na warsztaty kulinarne
Twoja wiedza kulinarna jest tak nikła, że czytając o blendowaniu, nie miałeś/aś pojęcia, o czym mowa? Nic nie szkodzi, po prostu zacznij od podstaw naukę gotowania. Zapomnij jednak o książkach kucharskich, w których często ilość informacji przytłacza i zamiast zachęcić, powoduje, że masz jeszcze większy mętlik w głowie.
Zapisz się natomiast na warsztaty kulinarne. Możesz dowiedzieć się na nich, od czego zacząć przygodę w kuchni i pod okiem doświadczonych kucharzy poznać sporo patentów i wskazówek. A żeby jeszcze bardziej Cię zmotywować, dodam, że takie warsztaty mogą być tematyczne, ukierunkowane na Twoją ulubioną kuchnię.
I… to nie koniec zalet. Lekcje gotowania to ciekawy i oryginalny sposób na spędzanie wolnego czasu. Możesz zapisać się na nie z bliską osobą i świetnie się bawić lub wręcz przeciwnie, potraktować to jako metodę na poznanie nowych ludzi. W końcu nic tak nie jednoczy, jak jedzenie, prawda? Sprawdź warsztaty kulinarne w Skoma Club, które udowodnią Ci, że gotowanie to wspaniała zabawa.
Nie trzymaj się sztywno przepisu
W końcu postanowiłeś/aś coś ugotować i czytasz przepis. Prawdopodobnie zdarzy się jedna z dwóch sytuacji:
- w potrawie znajduje się składniki, których nie lubisz;
- okażę się, że brakuje Ci jednego składnika.
I o ile nie mówimy o kluczowym elemencie, to moja rada jest prosta: pomiń ten składnik. Dopóki nie pieczesz bezy Pavlovej i nie postanowisz zamienić mąki ziemniaczanej na kukurydzianą, to naprawdę nic się nie stanie. W większości przypadków składniki można dowolnie wymieniać. Nie wiesz na co? Sprawdź w internecie propozycję zamienników. Nie przekonasz się do gotowania, jeśli będziesz się zmuszać do jedzenia czegoś, czego nie lubisz lub wtedy, gdy z frustracji porzucisz przygotowanie dania.
Gotuj na zapas
Osoby, które nie lubią gotować, najczęściej uważają też, że to strata czasu. Ale jednocześnie… coś jeść trzeba. Dlatego jak już poświęcisz swój czas na przygotowanie zupy, chilli con carne, czy sosu pomidorowego do spaghetti, zrób więcej porcji i zamroź je. Od razu podpowiem, że nie będę radzić pasteryzowania, bo to wymaga jednak umiejętności i wprawy, za to mrożenie jest prostym i szybkim sposobem na to, aby zoptymalizować czas spędzany w kuchni. Oprócz tego planuj posiłki na dwa/trzy dni, ponieważ w praktyce naprawdę mało kto ma ochotę i czas na to, aby codziennie robić coś nowego (nawet blogerzy kulinarni…).
Więcej jedzenia – większa satysfakcja. A w następnym tygodniu, jak będziesz wracać zmęczony/a po pracy, to z cieplejszym uczuciem pomyślisz o gotowaniu, dzięki któremu masz kilka posiłków na czarną godzinę i nie musisz głodować, czy zatrzymywać się w sklepie, gdy jedyną Twoją myślą jest to, aby wreszcie się przebrać i w spokoju wypić kawę.
You must be logged in to post a comment.